noodstop


noodstop 1.0

het plotseling stoppen van een vervoermiddel omdat zich een noodsituatie voordoet; het uit nood stoppen van een voertuig, vaartuig of luchtvaartuig

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een noodstop…

is een handeling

  • [Functie] dient om een ongeluk te voorkomen
  • [Oorzaak] wordt gedaan uit nood; wordt gedaan in een noodsituatie
  • [Snelheid of tempo] gebeurt snel en plotseling
  • [Handelende persoon] wordt gedaan door de bestuurder van een voertuig, vaartuig of luchtvaartuig

Algemene voorbeelden


Een valse foutmelding kan een vliegtuig in een gevaarlijke situatie brengen, terwijl er geen reden is de start af te breken. Een noodstop gaat regelmatig gepaard met klapbanden en warmgelopen remmen, wat tot brand kan leiden.

NRC,

Spectaculair, maar ook zeker informatief en nuttig, is een Anti-Slip cursus. Hier wordt de cursist geleerd op een verstandige en veilige manier gevaren op de weg onder controle te houden of zelfs te vermijden. Diverse aspecten van verkeersveiligheid komen aan bod, zoals de noodstop en achterwielslip.

http://www.trafficcontrol.nl/vaderdag.php

Tientallen mannelijke en vrouwelijke bestuurders werden er met onverwachte noodsituaties geconfronteerd. Zowat allemaal (99 %!) begonnen ze te laat aan een noodstop en remden ook dan nog niet hard genoeg. Heel wat proefpersonen reageerden paniekerig-fout en stuurden hun wagen met alle gevolgen van dien het (video)decor in.

De Standaard,

Vliegen met het Nederlands elftal was al helemaal een drama. Van Schiphol naar Toronto ging nog wel, maar daarna raakten vliegtuigen uit koers, was er een noodstop omdat een mede-passagier onwel raakte, leidde een typisch Amerikaanse overspannen reactie over het woord 'bom' tot uren vertraging en diepgaande 'security'-onderzoeken.

Meppeler Courant,

Er klinkt een onbekend geluid verder voorin in de trein. Het komt van achteren dichterbij. Zoals een dier weet wat gevaar is, weet hij dat dit geluid niet deugt. Kraken en breken. Dit is geen noodstop. Zonder zich een ogenblik te bedenken stort hij zich op de jonge vrouw tegenover hem. 'Op de bank! Sla je armen om je benen. Dit is een ongeluk!'

Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

Ik moest kunstjes oefenen, die ik ook in mijn tweehandige tijd al lang niet meer gedaan had: Slalom, een "achtje" binnen vier meter, noodstop/remproef en zo meer .... Na die dag had ik de smaak aardig te pakken. Uiteindelijk duurde het tot 3 november 1997, voordat en de motor aangepast was en er rij-examen gedaan kon worden.

http://www.mmvg.nl/welkom.htm

"Het zicht was beperkt maar ik zag toch tijdig dat er voor me iets abnormaals aan de hand was. Ik remde af, het was zelfs geen noodstop, en stond tijdig stil. Achter me hoorde ik wagens op elkaar knallen".

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


( Frequent aangetroffen.)
  • een noodstop maken

Net als in het (auto)verkeer is het bij het vliegen van een helikopter nuttig om een noodstop te kunnen maken. Net zoals een overstekende kat waarvoor geremd moet worden, kan het gebeuren dat bijvoorbeeld voor een overvliegende kraai "geremd" moet worden. Daarom worden quickstops geoefend.

http://home-4.tiscali.nl/~t810052/,

Het Russische fregat Ivan Kolyshkin maakte donderdag een noodstop in Zeebrugge. Het fregat, getrokken door een sleper, was op weg naar Indië om er gesloopt te worden. Voor onze kust begon het schip slagzij te maken.

De Standaard,

Het varen met de U-47 is [...] plezierig maar het is wel aan te bevelen om een regelaar te gebruiken die vooruit én achteruit regelt. Dat is ten eerste zo prettig als het model eens zou doorschieten in het riet of oeverbegroeiïng en aan de andere kant kun je een noodstop maken mocht het model in een gevaarlijke situatie geraken zoals bijvoorbeeld zijn neus in de blubber willen steken.

http://home.worldonline.nl/~kwiklink/u-47-2.pdf,

De losgeslagen locomotief reed door drie stopsignalen en passeerde tientallen overwegen. De spoorwegen kregen in de gaten dat er iets mis was en verwittigden de machinist. Die maakte een noodstop waardoor ook de geprogrammeerde locomotief halt hield.

De Standaard,

  • een noodstop uitvoeren

Je moest wel je lach onderdrukken toen hij op zijn fiets zo dicht langs jullie kwam dat Elizabeth hem een tik kon geven. Toen voerde hij een noodstop uit waardoor hij een slipspoor achterliet, een soort uitroepteken aan het eind van het gesprek.

Cherry, Mary Karr,

Bij een nat wegdek vergroot de remafstand met maar liefst 40 % en is de kans op een ongeval 100 % groter … ± 70 meter hebt u nodig om bij regen een noodstop (100km/h tot stilstand) uit te voeren als uw auto is uitgerust met nieuwe banden (8 mm profieldiepte). ± 115 meter hebt u nodig om hetzelfde remmanoeuvre uit te voeren met afgesleten banden (1,6 mm = wettelijk bepaalde minimum profieldiepte).

http://getconnected.clickx.be/public/uniroyal/uniroyal1.asp?SID=4E292A4A-CE18-4F74-BFD0-16A74D523FE1

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • een noodstop op (een) glad wegdek
  • een noodstop op (een) nat wegdek

Ook wordt hem geleerd hoe te rijden onder moeilijke omstandigheden zoals gladheid. Ondanks zijn respectabele lengte blijft de Trans Sport stabiel, zelfs bij hoge snelheden, snel bochtenwerk en de enkele noodstop op nat wegdek.

De Standaard,

Een verkeersoefenterrein, waar de leerlingen worden geconfronteerd met het remmen, uitwijken en het maken van een noodstop op een glad en nat wegdek.

De Telegraaf,

Voorzetsel: voor

  • een noodstop voor iets of iemand

De tractiecontrole doet gewillig zijn werk en de remmen met ABS-bijstand zorgen voor een optimale remafstand, zelfs bij een noodstop voor een verdwaald rendier.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • bij een noodstop

Bij een noodstop gaan de remlichten niet gewoon branden, ze gaan ook knipperen, omdat we vastgesteld hebben dat mensen beter reageren op knipperende dan op continu brandende lichten.

http://www.knack.be,

De tractiecontrole doet gewillig zijn werk en de remmen met ABS-bijstand zorgen voor een optimale remafstand, zelfs bij een noodstop voor een verdwaald rendier.

De Standaard,

De ABS kan zijn taak beslist aan. Hij zorgt ervoor dat bij een noodstop de wielen niet blokkeren, zodat onze wagen ook bij maximale stopkracht bestuurbaar blijft.

De Standaard,

  • door de noodstop

In de reizigerstrein zaten zo'n tachtig passagiers. Een van hen raakte door de noodstop licht gewond aan de rug.

De Standaard,

  • met een noodstop

Kennelijk was dit nog niet genoeg, dat de bestuurder van de vrachtauto nog verder naar rechts ging, zodat de bestelauto, bijna klem kwam te zitten tussen de vangrail en de vrachtauto. Met een noodstop kon erger worden voorkomen.

Meppeler Courant,

  • tot stilstand komen via een noodstop

Een blok beton doodde gisternamiddag de 44-jarige machinist van de trein uit Gent naar Dinant. Vandalen gooiden het stuk steen omstreeks 16.35 uur vanaf een viaduct in Anderlecht door de voorruit van de aanstormende intercity. De trein kwam een kilometer verderop automatisch tot stilstand via een noodstop.

De Standaard,

De treinbestuurder, de 44-jarige Claude Desmet uit Namen, moet door de klap vrijwel onmiddellijk dood zijn geweest. Daardoor trad de bestuur-waakinrichting in werking en kwam de trein zo'n elfhonderd meter verderop automatisch tot stilstand via een noodstop.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een medische noodstop

Het Nederlands elftal is dinsdag met een vertraging van bijna twee uur in het nog steeds snikhete Orlando gearriveerd. Het toestel van de ploeg maakte kort na het vertrek uit Washington een medische noodstop op het militaire vliegveld in Richmond (Virginia). Een Nederlandse radio-verslaggever raakte tijdens de vlucht onwel en moest voor onderzoek onmiddelijk naar het ziekenhuis.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een gedwongen noodstop

Bij een gedwongen noodstop bleven we met protesterende banden (op droog wegdek) netjes in rechte lijn.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


noodstop 2.0

het acuut stoppen met een voertuig om een ander of zichzelf de gelegenheid te geven naar het toilet te gaan; iemand of zichzelf "bij hoge nood" de gelegenheid geven om te poepen of te plassen door de reis met een voertuig te onderbreken; algemener ook: onderbreking van iets om zo snel mogelijk naar het toilet te gaan; sanitaire stop

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een noodstop…

is een handeling

  • [Functie] dient om te voorkomen dat iemand in zijn broek poept of plast
  • [Oorzaak] gebeurt als iemand "hoge nood" heeft en snel moet poepen of plassen
  • [Snelheid of tempo] gebeurt snel
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gedaan ten behoeve van een ander, meestal een medepassagier, of ten behoeve van zichzelf
  • [Betrokkene] wordt gedaan door de bestuurder van een voertuig

Algemene voorbeelden


Een vieze of stinkende wc. Dit is iets wat we allemaal wel eens hebben meegemaakt. Onderweg bijvoorbeeld even een noodstop bij een tankstation om snel een plas te doen.

http://www.deschoonmaak.com/nieuws/bang-om-te-poepen

De plastuit voor vrouwen is ook ideaal voor een noodstop langs de snelweg.

https://www.bol.com/nl/p/herbruikbare-plastuit-voor-vrouwen-plaszak-urinaal-plas-fles-urinelle-plaskoker/9200000066285576/

Kleine of grote boodschap. Voor een noodstop ben je gedwongen steeds je route te verlaten en naar het restaurant in het midden van het park te lopen. Dit is wel jammer. Er hadden misschien her en der in het park wat wc's en verschoonplekken bij gemogen. De speeltuin heeft een eigen restaurant met toiletmogelijkheid.

https://www.fijnuit.nl/blog/recensie-avifauna-meer-dan-alleen-vogels

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een noodstop maken

Alleen al het idee dat ik ergens naartoe moet waar ik niet gelijk naar de wc kan doet me het zweet uitbreken [...]. Ben ik eenmaal onderweg (voor mijn werk rij ik het hele land door) dan gebeurd het regelmatig dat ik een noodstop moet maken bij een benzinestation.

http://www.medischforum.nl/onderwerp/4052,

We gingen op vakantie en moesten behoorlijk lang in de auto zitten (zo'n 1400 km). Als dochter dan onverwachts zei dat ze moest plassen en er was gewoon niet snel genoeg een wc voor handen, dan moesten we een noodstop bij een parkeerplaats maken.

http://forum.viva.nl/forum/kinderen/geen-wc-beschikbaar-waar-laat-je-je-kind-plassen/list_messages/24607/1,

met adjectief ervoor


  • een sanitaire noodstop

Op de Parallelweg in Beverwijk passeert u een geopend BP tankstation met shop voor een eventuele sanitaire noodstop en/of versnapering.

http://www.kennedymarsvijfhuizen.nl/route.html,

Drie dagen eerder zat de 25-jarige Limburger nog met een gezicht als een oorwurm op de fiets. Wat deed hij in de Tour? 'Fladderen' had hij van tevoren gezegd, afvallen en in vorm komen voor zijn hoofddoel: de olympische tijdrit in Rio. Maar al die lange etappes wegmalen zonder doel? Zaterdag was er een sanitaire noodstop in een camper langs de weg. Weer geen goed gevoel.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/11/tour-de-francetom-dumoulin-in-heroische-klim-naar-3193644-a1510080,

Een hoop gezeik na sanitaire noodstop in Groningen. Een dringende sanitaire stop op de Tjardaweg in Groningen heeft een 49-jarige man uit Groningen woensdagmiddag de nodige pech opgeleverd. Tijdens de plaspauze zag hij nog net zijn auto vanaf de bermkant het water van het Van Starkenborghkanaal bij de Tjardaweg inrijden. Uiteindelijk verdween zijn voertuig onder water.

http://www.blikopnieuws.nl/2013/hoop-gezeik-na-sanitaire-noodstop-groningen,

Toen we met de auto op vakantie naar Italië gingen heb ik toch ook mooi het potje meegenomen hoor! Toen was hij 3 jaar en al een jaar zindelijk, maar als hij moest ... dan moest 'ie ook! En konden we dus niet op 't gemakje een parkeerplaats gaan zoeken. We hebben [...] wel een aantal keer op de vluchtstrook stilgestaan voor een sanitaire noodstop.

http://www.ikkeben.nl/forum/topic.asp?topic_id=21214,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


noodstop 3.0

het uit nood stopzetten van een systeem dat in werking is; het bij gevaar acuut stopzetten van een systeem, een kernreactor, een machine e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een noodstop…

is een handeling

  • [Functie] dient om te voorkomen dat er een ongeluk gebeurt
  • [Oorzaak] gebeurt als er gevaar dreigt
  • [Object betroffen] heeft betrekking op een (werkend) systeem, een kernreactor, een machine e.d.

    Algemene voorbeelden


    In onze 24-uurs-economie is het uitvallen van industriële installaties of noodstops één van de grootste bedreigingen. Elke ongeplande stop vereist vakkundig ingrijpen, want tijd is hier geld.

    http://www.mf-kersten.nl/Nederlands/index.htm

    Productiebedrijven en logistieke dienstverleners staan [...] in toenemende mate onder druk van de 24-uurs-economie om hun activiteiten te beperken tot hun core-business. En om zowel geplande stops ('shut down'), maar zeker noodstops tot een absoluut minimum te beperken.

    http://www.mf-kersten.nl/Nederlands/index.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een noodstop van de reactor

    Nadat een lek was vastgesteld in het koelsysteem van de Bilibino-kerncentrale in Oost-Siberië hebben de autoriteiten een noodstop van de reaktor nummer drie van de centrale bevolen.

    De Standaard,

    noodstop 4.0

    stop die in geval van nood kan worden ingedrukt om de werking van iets stop te zetten; knop of schakelaar van een machine die in geval van nood ingedrukt of omgezet kan worden om de werking daarvan stop te zetten; noodknop

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een noodstop…

    is een voorwerp; is een zaak

    • [Geheel] is een onderdeel van een machine
    • [Functie] dient om een machine of apparaat stop te zetten en een ongeluk te voorkomen
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak een verplicht onderdeel van een machine

      Algemene voorbeelden


      De cirkelzaag moet ook een spouwmes hebben om vastlopen en uit het hout springen te voorkomen. Een tafelzaag moet voorzien zijn van een noodstop.

      De Standaard,

      De noodstopinrichting is bedoeld om schade of letsel te voorkomen of te beperken in geval van een incident. Een noodstoptoestel mag dus niet als beveiliging worden gezien. Relevante normen voor de noodstop zijn onder andere EN-ISO 13850 en EN-IEC 60204-1. Een noodstop is alleen zinvol als het arbeidsmiddel binnen een aanvaardbare tijd in een veilige toestand kan worden geschakeld. Voor eenvoudige machines, bijvoorbeeld een kolomboormachine, heeft een noodstop om deze reden dan ook niet veel zin.

      http://arbo-online.nl/noodstop/,

      Voor grotere machines is een noodstop [...] zinvol, mits de bewegende delen voldoende snel tot stilstand komen (binnen een paar seconden), bijvoorbeeld door toepassing van een reminrichting. Een machine moet voorzien zijn van voldoende noodstops, in ieder geval op iedere bedienersplaats.

      http://arbo-online.nl/noodstop/,

      Voor complexe samengestelde machines is een noodstopplan een goed middel om het aantal en de plaats van de noodstoppen vast te stellen. Vanaf iedere bedienersplaats moet de bediener de machine(sectie) die hij kan overzien, kunnen afschakelen.

      http://arbo-online.nl/noodstop/,

      De noodstop heeft de vorm van een paddenstoelvormige drukknop (rood met een gele achtergrond). Voor lange transportbanden kan een noodstopkoord langs de band effectiever zijn.

      http://arbo-online.nl/noodstop/,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de noodstop van een pomp

      Terwijl de tiener een bubbelbad nam zette iemand de waterpomp in werking. De rooster van een van de drie afvoerbuizen was echter stuk. Daardoor werd het meisje naar de bodem gezogen. Een redder noch enkele politiemannen slaagden erin haar tijdig te bevrijden. Het duurde te lang voor iemand in de kelder de noodstop van de pomp kon bereiken.

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • op de noodstop drukken

      Zodra ze binnen de fabriek was, nam een harde vakbondskern het voortouw en drukte in de body shop, waar de carrosserie van de auto wordt gelast, op de noodstop. De vakbondsmannen liepen langs de montagelijn en porden hun werkmakkers aan voor een wilde staking.

      De Standaard,

      met adjectief ervoor


      • (een) vergrendelbare noodstop

      Draaibanken moeten uitgerust worden met: - Vergrendelbare noodstop - Vergrendelbare hoofdschakelaar of systeem waarmee men de machine van zijn voeding kan afkoppelen (dit is niet nodig wanneer de machine via een stekker wordt aangesloten aan het net) - Minimumspanningsrelais - De deur die toegang geeft tot het aandrijfwerk (riemen of tandwielen) moet uitgerust worden met een veiligheidscontact (microswitch) zodat bij het openen van de deur de machine stilvalt.

      http://www.kuleuven.ac.be/admin/lp/niv3pbis/PM-M02.htm

      Freesmachines moeten uitgerust worden met: - Vergrendelbare noodstop - Vergrendelbare hoofdschakelaar of systeem waarmee men de machine van zijn voeding kan afkoppelen (dit is niet nodig wanneer de machine via een stekker wordt aangesloten aan het net) - Minimumspanningsrelais - Stevige, doorzichtige afschermkap met positief veiligheidscontact (microswitch) rond de frees.

      http://www.kuleuven.ac.be/admin/lp/niv3pbis/PM-M02.htm

      Kolomboormachines moeten uitgerust worden met: - Vergrendelbare noodstop - Vergrendelbare hoofdschakelaar of systeem waarmee men de machine van zijn voeding kan afkoppelen (dit is niet nodig wanneer de machine via een stekker wordt aangesloten aan het net) - Minimumspanningsrelais - De (boven)kap die toegang geeft tot het aandrijfwerk (meestal riemen) moet uitgerust worden met een veiligheidscontact (microswitch) zodat bij het openen van de kap de kolomboormachine stilvalt.

      http://www.kuleuven.ac.be/admin/lp/niv3pbis/PM-M02.htm

      Lintzagen moeten uitgerust worden met: - Vergrendelbare noodstop - Vergrendelbare hoofdschakelaar of systeem waarmee men de machine van zijn voeding kan afkoppelen (dit is niet nodig wanneer de machine via een stekker wordt aangesloten aan het net) - Minimumspanningsrelais - De lintzaag moet zoveel mogelijk zijn afgeschermd.

      http://www.kuleuven.ac.be/admin/lp/niv3pbis/PM-M02.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      noodstop 5.0

      (sport en recreatie; politiek en bestuur; weinig gebruikt)

      het uit nood begaan van een overtreding met het doel een doorgebroken speler van de tegenpartij af te stoppen; het op ongeoorloofde wijze afstoppen van een doorgebroken speler

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een noodstop…

      is een handeling

      • [Functie] dient om een doorgebroken speler af te stoppen
      • [Oorzaak] gebeurt als een tegenstander doorgebroken is
      • [Handelende persoon] wordt gedaan door een balsporter, bv. een voetballer
      • [Legitimiteit] is ongeoorloofd

      Algemene voorbeelden


      Tussendoor wrikte Severeyns zich een zeldzame keer los van zijn schaduw Ramcic. Zijn schot ging centimeters naast de staak. "Onvoldoende", oordeelde Fazekas en hij haalde zijn topschutter naar de kant. Niet alleen tot diens ongenoegen, maar ook tot die van de meegereisde fans. Kansen voor Rubenilson, Martens en Barka en de al dan niet vermeende noodstop van Broeckaert op Katana (met rood gehonoreerd) waren de laatste wapenfeiten.

      De Standaard,