o.a.


o.a. 1.0

( Gezegd van zaken en dieren; groepen mensen)
onder andere; onder meer
Meestal gebruikt ter inleiding van een opsomming, maar ook gevolgd door één saillant voorbeeld uit een reeks van verder niet genoemde, gelijksoortige zaken. Kan ook verwijzen naar mensen, maar dan naar groepen en niet naar de individuen afzonderlijk, bv. volken, bands of voetbalclubs ('hij houdt o.a. van The Beatles').

Algemene voorbeelden


Een algemeen artistieke belangstelling (o.a. voor beeldende kunst, theater, literatuur, dans, film en performance) is noodzakelijk naast een algemeen maatschappelijke interesse.

http://www.phlimburg.be/opleid/dep5/dep5.asp,

Volgens het strategisch plan komt het aan de NAVO en niet de VN toe, "De vredes- en veiligheidsgedachte (te) promoten via internationale samenwerking op diplomatiek en militair vlak. Daarenboven dient (de NAVO) hulp te verlenen voor o.a. wapencontrole".

http://www.uitpers.be/archief/nr9/leger.html,

Enerzijds hebben vele 'koudbloedige' hagedissen, in hun actieve periode, lichaamstemperaturen die deze van 'warmbloedigen' ver overtreffen. Anderzijds hebben Monotremata (o.a. de mierenegel: Tachyglossus aculeatus) temperaturen die veel lager zijn dan de normale lichaamstemperaturen voor warmbloedigen.

http://users.skynet.be/vogelspinnenn/terrarium/artikels/therm.htm

In moedermelk zitten antistoffen tegen o.a. griep, meningitis, rotavirus, salmonella, polio.

http://www.9maand.com/

Italiaanse broodmix (lactosevrij) met o.a. tarwebloem, pompoenpitten, roggebloem, tarwezemelen, maisgries, volkoren tarwemeel, lijnzaad, olijfolie, maisbloem, gierst, moutmeel en specerijen.

http://www.molen-dehoop.nl/bodies/broodmixen.htm

Charles Bukowski (1920-1994) Amerikaans auteur van o.a. de romans Post Office en Pulp, schreef ettelijke kortverhalen en gedichten, Sartre noemde hem ooit "de grootste Amerikaanse dichter". Joris Ivens (1954) ziekenhuisdirecteur, redacteur van Deus ex Machina, publiceerde poëzievertalingen, kritische beschouwingen en gedichten van eigen hand in o.a. DWB, NWT, Poëziekrant en De Vlaamse Gids.

Breng me je liefde mee, Charles Bukowski,

o.a. 2.0

( Gezegd van personen)
onder anderen; onder andere personen
Meestal gebruikt ter inleiding van een opsomming, maar ook gevolgd door één saillant voorbeeld uit een reeks van verder niet genoemde, vergelijkbare personen.

Algemene voorbeelden


Hoewel veel moderne managementliteratuur nogal wat open deuren bevat, is het opvallend dat de meest erkende goeroes (o.a. Peters, Nonaka, Senge, Prahalad) het over één ding eens zijn. Creativiteit, innovatie, kennismanagement en strategische samenwerking vormen dé nieuwe sleutelfactoren in de internationale concurrentiestrijd.

http://www.iminet.org/html/visie/index_visie.html,

Van vrij recente datum is daarentegen het geloof "dat het probleem van de productie opgelost is", dat de mensheid inderdaad in staat is voor iedereen genoeg te produceren, zonder dat er enige beperking aan de vraag naar goederen of diensten hoeft te worden gesteld [...]. Men vindt deze idee o.a. bij Karl Marx (1818-1883).

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Het instrument dat hij momenteel bespeelt in de Aubel Band is de fretloze basgitaar. Daarnaast neemt hij ook een aantal vocale nummers voor zijn rekening, hetgeen niet bepaald eenvoudig is in combinatie met het basspel. Slechts weinige bassisten beheersen deze kunst (o.a. Sting, Paul McCartney).

http://web.inter.nl.net/users/J.H.M.Verbiesen/aubel.html

De bar in Vrankrijk is een kroeg die in het verleden door krakers en links activisten is opgezet om dienst te doen als uitgaansgelegenheid voor o.a. krakers, autonomen, links radicalen en alternatievelingen.

http://www.vrankrijk.org/

Een kwartier voor tijd kwamen de gasten op 3-1, maar wanneer de geboden scoringsmogelijkheden beter waren benut, o.a. voor Martin Kroezen, had de zege nog veel groter kunnen uitvallen.

Meppeler Courant,

Drie tentoonstellingen n.a.v. de publikatie van "Vrij Spel": "Hedendaagse Nederlandse Fotografie 1970-1990", met o.a. Marrie Bot, Helena van der Kraan, Paul de Nooijer en Charly van Rest.

NRC,