obesitaspil


obesitaspil 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

pil die bedoeld is om gewichtsverlies te bevorderen bij mensen met ernstig overgewicht; afslankpil; dieetpil

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een obesitaspil…

is een pil; is medicatie

  • [Doel of bestemming] is bedoeld om gewichtsverlies te bevorderen
  • [Werking of functionering] vermindert van de eetlust, verhoogt de stofwisseling of verstoort de opname van voedingsstoffen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bedoeld voor mensen met obesitas (ernstig overgewicht)

    Algemene voorbeelden


    De obesitaspil valt vanaf 1 april onder het basispakket, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Nooit eerder werd een middel tegen ernstig overgewicht vergoed. Maar moet dit eigenlijk wel vergoed worden door de overheid? Of is het de verantwoordelijkheid van de mensen zelf?

    https://www.telegraaf.nl/vrouw/1462507251/moet-de-obesitaspil-vergoed-worden-door-de-overheid,

    Anti-vetpil vecht tegen hype. Een nieuwe afslankpil vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Femke Gebruers ER wordt al een hele tijd hoopvol op gewacht, maar nu wijst alles erop dat de nieuwe obesitaspil van de Franse farmareus Sanofi-Aventis binnenkort de markt zal veroveren. Het Europees geneesmiddelenbureau gaf eind april al een positief advies voor de pil, en zopas heeft ook de Europese Commissie toelating gegeven om het middel op de markt te lanceren. Engelse apothekers krijgen de primeur, in België wordt rimonabant (merknaam Acomplia) pas eind volgend jaar op de markt verwacht. In diverse media wordt rimonabant gelauwerd als wonderpil tegen de kilo's', miraculeuze dieetpil' en lifestyle drug'.

    De Standaard,

    Sinds dit voorjaar is er een stormloop op het obesitasmedicijn Saxenda, dat sinds kort wordt gedekt in de basisverzekering. Mogelijk is de afvalpil aan de verkeerde patiënten voorgeschreven. Zorginstituut Nederland was voor de invoering al gewaarschuwd, schrijft het AD. Vanaf 1 april zit Saxenda, een middel dat het hongergevoel vermindert, in het basispakket van de zorgverzekering. Patiënten met een bmi van 40 of hoger óf met een bmi vanaf 35 en onderliggende ziekte zoals hart- en vaatziekten of artrose komen voor vergoeding in aanmerking.

    https://barendrechtsdagblad.nl/Landelijk/populaire-obesitaspil-gaat-mogelijk-naar-verkeerde-patinten,

    Tegelijk maken steeds meer bedrijven ook jacht op de echte jackpot voor de farma-industrie: de lancering van de eerste obesitaspil. Pillen zijn veel gemakkelijker in productie én gebruik dan injecties, waardoor ze op termijn wellicht ook een pak goedkoper zullen zijn dan de vaak peperdure vermageringsspuiten (die in de VS 10.000 dollar per jaar kosten). Kortom, de lancering van zo'n obesitaspil zou de snelgroeiende markt voor afslankmedicijnen pas echt ontsluiten en kunnen leiden tot miljardenwinsten.

    https://www.standaard.be/cnt/dmf20230626_94875067,

    Onderzoekers zijn obesitaspil op het spoor, die werkte bij obese muizen, ratten en apen.

    https://overgewichtnederland.org/onderzoekers-obesitaspil-op-spoor-werkte-obese-muizen-ratten-en-apen/,

    De obesitaspil zou wel eens de uitkomst kunnen zijn, denkt Suzanne. "Ik kan ook een maagverkleining nemen, maar dat vind ik te heftig. En als er dan een pil is die je honger wegneemt, waarom zou je die dan niet proberen?"

    https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/3708471/pil-tegen-obesitas-graag-want-maagverkleining-vind-ik-te-heftig,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Samenhangende woorden (betekenis) vermageringsspuit