oceanografie


oceanografie 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening)

wetenschap die zich bezighoudt met de studie van zeeën en oceanen vanuit natuurkundig, biologisch en geologisch perspectief; zeekunde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oceanografie…

is een wetenschap

  • [Object betroffen] houdt zich bezig met de studie van zeeën en oceanen
  • [Gezichtspunt of perspectief] bestudeert zeeën en oceanen vanuit natuurkundig, biologisch en geologisch perspectief

    Algemene voorbeelden


    De meteorologische dienst ondersteunt de eenheden van de Koninklijke marine op het gebied van de meteorologie en oceanografie. Om deze werkzaamheden goed te kunnen verrichten heeft de Dienst der Hydrografie veel wetenschappelijke kennis op het gebied van cartografie, geodesie, getijden, oceanografie, meteorologie en automatisering in huis. Experts op deze vakgebieden werken nauw samen teneinde een veilige navigatie van de scheepvaart te waarborgen.

    http://www.mindef.nl/marine/hydro.htm

    De oceanografie heeft nooit zo tot de verbeelding gesproken als de verovering van de ruimte [...]. Maar er zijn goede redenen om onze kennis van de oceanen te vergroten. De meest voor de hand liggende reden is dat het water de overvloedigste en kostbaarste stof op aarde is [...]. Het wordt steeds wezenlijker om te begrijpen hoe de oceaan werkt, omdat de vervuiling snel om zich heen grijpt [...]. Maar er zijn nog andere redenen. Zolang de grote mogendheden elkaar over de hele wereld bestrijden zullen de zeeën van grote strategische waarde zijn en is het diepzee-onderzoek van militaire betekenis.

    http://home.tiscali.be/johnny.bonte18/teksten/titanic/titanic_20.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • chemische oceanografie
    • fysische oceanografie

    De tijdelijke mondiale afkoeling wordt geschat op 0,5 graden en het lijkt dr. W. Helder, hoofd afdeling chemische oceanografie van het NIOZ op Texel, niet onwaarschijnlijk dat dit heeft geleid tot een verhoogde opname van sommige gassen in de eveneens afgekoelde oceanen, of een verminderde emissie van de gassen uit de oceaan door beïnvloeding van het stelsel van lokale upwellings.

    NRC,

    Een aantal onderzoeksteams zijn actief in het domein van de fysische oceanografie. Deze wetenschap beschrijft de fysische toestand en de daaraan gekoppelde processen in de zeeën en oceanen. Daarbij worden een groot aantal veldmetingen verricht.

    http://www.innovatie.vlaanderen.be/zeewetenschappen/zeewet_content.html

    Binnen deze opleiding wordt er ook samengewerkt met onderzoeksgroepen van buiten de Universiteit Gent vooral in het vakgebied van de scheikunde, biogeochemie, fysische oceanografie, modelleren en visserij.

    http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM