ochtendmens


ochtendmens 1.0

persoon die van nature gemakkelijk vroeg opstaat en vooral actief is in de ochtend en het eerste deel van de middag; iemand die 's morgens het meest fit is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ochtendmens…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een bioritme dat vooral in de ochtend stimuleert tot activiteit
 • [Gedrag] staat vroeg op en is vooral actief in de eerste helft van de dag

  Algemene voorbeelden


  Slapen gaat namelijk gepaard met een verlaagde lichaamstemperatuur en de afscheiding van hormonen, die per individu kunnen verschillen. Bij ochtendmensen zijn deze biologische functies vervroegd en bij avondmensen verlaat. Het heeft voor avondmensen geen zin om 's avonds om elf uur naar bed te gaan omdat zij de slaap vaak toch niet zullen vatten. Ochtendmensen daarentegen gaan liever vroeg naar bed en zullen dan meestal ook vroeger ontwaken.

  http://www.gezondheidsnet.nl/

  Dagritmen kunnen van iemand een uitgesproken ochtend- of avondmens maken. Bij ochtendmensen begint de temperatuur al in de vroege ochtenduren te stijgen, om rond vier uur 's middags zijn top te bereiken en dan weer terug te zakken. Hun lichaamsklokken lopen uren voor op die van avondmensen, die met een latere temperatuurtop 's avonds nog alert en actief zijn.

  Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

  Naast vragen over de stofwisseling zal de acupuncturist het ook hebben over uw dagindeling, uw werkzaamheden, of u een avond- of een ochtendmens bent, hoe het met uw humeur gesteld is, kortom: hoe U als eenheid van lichaam en geest in het dagelijkse leven functioneert.

  http://www.acupunctuur.nl/index2.htm

  Net als de bakkersstiel is de ontbijtservice een job voor ochtendmensen met een goed humeur.

  De Standaard,