oer-Nederlands


oer-Nederlands 1.0

heel erg Nederlands; zeer Nederlands; typisch Nederlands; in hoge mate kenmerkend voor Nederland

Algemene voorbeelden


De gepensioneerde oud-directeur van Shell Nederland is sinds eind 1999 voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Zijn hart ligt bij het ondernemen, liefst internationaal. Als oud-expat is hij op zijn hoede als het om oer-Nederlandse arbeidsverhoudingen en sociale kwesties gaat. 'Over pensioenen weet ik weinig', zegt hij. Maar intussen is hij bij Shell wel jaren voorzitter van het pensioenfonds geweest, en kent hij de problematiek als zijn broekzak.

de Volkskrant,

Mijn grootvader en zijn gezin zagen in mijn moeder ogenblikkelijk het begeerde oer-Nederlandse, maar zij herkenden tegelijk de lotgenoot, vertrouwd met een vreemde omgeving.

NRC,

Het oer-Nederlandse artikel 23 van de grondwet ligt onder vuur. Dit artikel regelt de vrijheid van onderwijs, oftewel: de vrijheid een school op te richten op basis van religie of levensovertuiging.

https://nos.nl/op3/artikel/2303677-zijn-christelijke-en-islamitische-scholen-nog-van-deze-tijd.html,

Een zonnig terras met verrukkelijke hapjes en drankjes, een zandstrand en lekker zwemwater: bij Strand Zomer vindt je alles voor een heerlijke zomerdag. Of het nou tropisch heet of oer-Nederlands nat is, hier word je elke dag warm ontvangen.

https://www.ontdeknieuwkoop.nl/aanbieder/p-131/strand-zomer

De Taalunie gunde de begrippen "onderwijzersmodernisme" en "eindexamenklachtenlijn" en "deelnemingsvrijstelling" een plaatsje. Maar "Steinerschool", of "totnogtoe"', of "sint-jacobsschelp" of "des te meer" kon er niet in. Het geeft wel "cocaproducerend" maar niet "wijn-, hout-" of "graanproducerend". Het kent wel "oer-Hollands", "oer-Nederlands", "oer-Engels" en "oer-Russisch". Maar "oer-Vlaams" kon er niet bij.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • oer-Nederlandse andijviestamppot
  • de oer-Nederlandse bitterbal
  • oer-Nederlandse hagelslag
  • oer-Nederlandse haring
  • oer-Nederlandse kaas
  • oer-Nederlandse kolen
  • oer-Nederlandse pindakaas
  • oer-Nederlandse stroopwafels

De oer-Nederlandse andijviestamppot is nog geen honderd jaar oud.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/eeuwenoud-nederlands-gerecht-bestaat-niet/,

In 2014 startten chef Peter Gast [...] en Jeroen Elijzen De BallenBar in de hippe Foodhallen in Amsterdam. Ze gaven de oer-Nederlandse bitterbal een culinaire twist en introduceerden deze aan het brede publiek.

https://lxry.nl/exhibitor/de-ballenbar/

Honig uit Nijmegen is van de Amerikaanse ketchupfabrikant Heinz, die ook Brinta heeft ingelijfd en een paar merken oer-Nederlandse hagelslag.

https://www.parool.nl/ps/macaroni-met-boterhamworst-heerlijk~b5cadfe1/,

Je woont in Griekenland en verlangt naar die oer-Nederlandse pindakaas, stroopwafels of hagelslag?

https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=34,

Er moesten [...] allerlei inkopen gedaan worden, wat me van de Hoofddorp tot de Baarsjes tot Amsterdam Zuidoost deed gaan. De eerste twee locaties leverden niet veel meer op dan een heerlijke oer-Nederlandse haring en een portie kibbeling.

http://vdlh.blogspot.com/2009/02/wonderful-christmas-time.html,

Oer-Nederlandse kaas bereid volgens sharia. In Nederlandse supermarkten liggen diverse producten die halal zijn, zonder dat het op de verpakking staat. Zelfs een oer-Nederlands product als kaas blijkt in de meeste gevallen volgens de islamitische wetgeving - de sharia - te zijn bereid.

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/oer-nederlandse-kaas-bereid-volgens-sharia/,

Wat is er Nederlandser dan kool? Spruitjes en boerenkool zijn onlosmakelijk verbonden met windmolens en tulpen. Toch komt de boerenkool oorspronkelijk van de Italianen. En spruitjes komen van de Belgen. De typisch oer-Nederlandse kolen, zoals boerenkool, spruitjes en rode kool, zijn allen van na de Gouden Eeuw.

https://www.zuiderlucht.eu/vergeten-eten-boerenkool/,

  • een oer-Nederlandse auto

Neerlandicus Thomas Vaessens, vicedecaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, schreef een cultuurhistorisch boek aan de hand van de oer-Nederlandse auto DAF, een Brabantse vinding van de gebroeders Hub en Wim van Doorne. Het 'DAF-perspectief' biedt een onverwacht kijkje in de naoorlogse geschiedenis van Nederland

https://www.folia.nl/actueel/119549/hoogleraar-schrijft-roman-over-daf-als-symbool-van-gezapigheid,

  • (een) oer-Nederlands bedrijf
  • een oer-Nederlands concern
  • een oer-Nederlands familiebedrijf
  • een oer-Nederlandse onderneming

Er komen steeds vaker rampen voor die op een of andere manier worden veroorzaakt door water. Preventie wordt dus steeds belangrijker. Als oer-Nederlands bedrijf is Van Oord met deze bedreigingen bekend en reiken we ook oplossingen aan.

https://www.vanoord.com/nl/nederland

Reparenco stond op het verlanglijstje van een handvol sleutelspelers in de verpakkingsindustrie. [...]. En weer gaat een oer-Nederlands concern over in buitenlandse handen. Al hoeven de 315 Reparencoërs zich weinig zorgen te maken. De industrie is booming en voor SKG is de aankoop van beide Nederlandse bedrijven een strategisch logische zet.

https://mena.nl/artikel/verpakkingsbranche-op-drift-wie-pakt-wie-in,

Eden Hotels is een oer-Nederlands familiebedrijf (sinds 1947) dat bestaat uit 13 eigen hotels met een uniek karakter. De hotels zijn ondergebracht bij twee gerenommeerde hotelmerken: Eden Hotels en Holiday Inn.

https://www.edenhotels.nl/nl/ons-verhaal/

New Care is een oer-Nederlandse onderneming die zich richt op gezondheid voor iedereen die bewust met zijn lichaam bezig is.

https://cubics.nl/portfolio/new-care/,

  • oer-Nederlandse cultuur

Het Nederlands Tegelmuseum is er ontzettend veel leuks te doen voor kinderen en jongeren. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door het museum of beschilder een tegel! Ontdekken, leren en zelf ervaren staan centraal om zo kennis te maken met een stukje oer-Nederlandse cultuur.

https://www.nederlandstegelmuseum.nl/

  • oer-Nederlands eten
  • een oer-Nederlands gerecht
  • oer-Nederlandse gerechten
  • een oer-Nederlands wintergerecht

Ismail is een Syrische jongen die voor het eerst in Nederland naar school gaat. Lucas neemt hem op sleeptouw en laat hem met oer-Nederlands eten en drinken kennismaken met Nederland. Van bitterballen tot tosti's, en van tompouce tot haring.

https://marketingreport.nl/Zomerse-Plus-commercial-met-Syrisch-jongetje-als-opvolger-kerstfilm/,

Combineer een 2½-uur durende rondvaart over het IJ en door de grachten van Amsterdam met onbeperkt pannenkoeken eten. Laat een klein plekje open voor een oer-Nederlands gerecht; gehaktballetjes met stoofpeertjes, net zo overheerlijk als oma ze maakte.

https://www.amsterdam-nu.nl/lunch/895-pannenkoeken-voor-iedereen.html

Eten allochtonen dan geen westerse gerechten? Oer-Nederlandse gerechten als stamppot van andijvie, zuurkool of boerenkool, zonder worst of met een halalworst, zijn niet erg populair.

https://books.google.nl/books?id=5VeqBBIMgI0C&pg=PA364&lpg=PA364&dq=%22oer-Nederlandse%22&source=bl&ots=brmpcsd1ee&sig=ACfU3U1IPFvxtWt__qZgiAmXxC4fL2Z6CA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwj4_p3UsZTlAhVJLVAKHZ18Btc4ggEQ6AEwB3oECAcQAQ#v=onepage&q=%22oer-Nederlandse%22&f=false,

Hutspot (meestal aangeduid als "hutspot met klapstuk") is een oer-Nederlands wintergerecht. Het wordt bereid door aardappels, winterpeen en uien gaar te koken en fijn te stampen tot stamppot. Na toevoeging van rundvlees ("klapstuk") kan het resultaat worden opgediend.

https://wikikids.nl/Hutspot

  • (een) oer-Nederlands fenomeen
  • een oer-Nederlands gebruik

De fiets hoort bij ons en onze identiteit en mag op die lijst niet ontbreken als oer-Nederlands fenomeen.

https://www.pzc.nl/politiek/opening-grootste-fietsstalling-ter-wereld-maak-van-onze-fietscultuur-nationaal-erfgoed~a5d91179/?referrer=https://www.google.nl,

Neerlandicus Jan Noorlandt (59) uit Rhenen ontdekte toevallig dat er geen boek bestond over het oer-Nederlandse en oer-Vlaamse fenomeen geboortekaartje.

https://www.gelderlander.nl/rhenen/promoveren-op-geboortekaartjes-nooit-echt-onderzoek-gedaan-naar-oer-nederlands-fenomeen~a4e43903/,

Door knallers en vuurpijlen te verbieden wordt geen afbreuk gedaan aan een oer-Nederlands gebruik, vindt voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 'We willen de traditie veiliger maken, niet om zeep helpen.'

https://www.parool.nl/nieuws/oud-en-nieuw-rustig-met-honderden-gewonden~b9073f59/,

  • een oer-Nederlandse industrie

In een prachtig historisch pand van de familie Volker vindt u een ware schat aan informatie over baggeren, een oer-Nederlandse industrie.

https://denhaneker.nl/portfolio-item/nationaal-baggermuseum/

  • oer-Nederlandse jenever

Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni werd voor het eerst in Groningen het Jenever en Gin festival gehouden in de Der Aa-kerk. Voor de liefhebbers van deze dranken (vooral het oer-Nederlandse jenever mag weleens wat gepromoot worden) een mooie gelegenheid om bijzondere en zeldzame drankjes te proeven.

http://www.stadmagazine.nl/stad/jenever-gin-festival-groningen-2017,

  • oer-Nederlandse jongens
  • oer-Nederlandse kinderen
  • een oer-Nederlandse vrouw

Wij, twee oer-Nederlandse jongens van 17, vragen ons nu sterk af wat Nederland eigenlijk voorstelt anno 2016 en hoe dit land zich zal ontwikkelen onder leiding van de nieuwe generatie. Wat betekent het voor onze leeftijdsgenoten om Nederlander te zijn?

https://www.voordekunst.nl/projecten/4920-nieuw-nederland

Ik ben zelf Nederlander en ik woon vanaf mijn tweede jaar in Nederland. Mijn inkomen is aanzienlijk meer dan modaal. Volgens de wet ben ik allochtoon en mijn oer-Nederlandse kinderen ook. Zoals ik zijn er velen; mijn 'jood'-zijn èn mijn inkomen doen immers niet ter zake.

NRC,

Ik trouwde met een oer-Nederlandse vrouw, ik bewoog mij al vroeg in de kringen van Nederlandse schrijvers.

http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/nlm/intro.html

  • oer-Nederlandse koeien
  • oer-Nederlandse rundveerassen
  • oer-Nederlandse veerassen

Help mee om onze oer-Nederlandse koeien ook in de toekomst voor uitsterven te behoeden!

https://leanfund.us/projects/11,

Tweede Kamer kiest voor ondersteuning van de oer-Nederlandse rundveerassen in het fosfaatdebat. Oer-Hollandse veerassen, zoals Fries Roosbont Vee, krijgen in de toekomst een financiële ondersteuning. Dat heeft de Tweede kamer in een motie aan minister Schouten opgedragen. De inzet is een jaarlijkse premie van € 200,- voor deze zeldzame koeien.

http://www.roodbontfriesvee.nl/rood-bont-fries-vee/actueel/nieuws/46/,

  • een oer-Nederlands landschap
  • een oer-Nederlands polderlandschap
  • oer-Nederlandse sloten
  • de oer-Nederlandse uiterwaarden
  • het oer-Nederlandse waddengebied
  • een oer-Nederlandse wolkenlucht

John Dons maakt zijn laatste schilderij. Met verfspullen, gekregen van bewaker Willy Engbrocks, een SS-er die als 'goed' bekend staat en al vele gevangenen heeft geholpen en zelfs gered. In een paar uur staat het erop: een oer-Nederlands landschap, een bollenveld in de kleuren van de Nederlandse vlag.

https://www.kro-ncrv.nl/programmas/kruispunt/seizoenen/seizoen-2017/hetlaatsteschilderijvanjohndons-kn1689718,

Of u nu vakantie viert aan de kust, in een bosrijke omgeving, op de hei of in een oer-Nederlands polderlandschap: de natuur speelt een belangrijke rol bij uw vakantiegevoel.

https://www.topparken.nl/duurzaam-ondernemen

De expositie bestaat uit iconische zwart-wit foto's die Verhoeff in de tachtiger jaren maakte als fotojournalist en een selectie panorama foto's van oer-Nederlandse sloten, een preview van zijn recente project NL waarin Nederland en de Nederlandse identiteit centraal staat.

https://www.sbk.nl/index.php?r=site/page&view=expositie&id=2,

In Hoge Wei komt Betuwewonen echt tot leven. De oer-Nederlandse uiterwaarden van de Waal, uitgestrekte graslanden, fruitteelt, het Oosterhoutse Bos. Agrarische gronden en bebouwing in landelijke stijl wisselen elkaar af. Je woont dicht bij Nijmegen, maar geniet toch van de rust en beschermde sfeer van een dorp met haar voorzieningen.

https://www.woneninhogewei.nl/locatie/

Wad, overleven op de grens van water en land. Adembenemende film van natuurfilmregisseur Ruben Smit (De Nieuwe Wildernis) over het oer-Nederlandse waddengebied.

https://lumiere.nl/films/wad-overleven-op-de-grens-van-water-en-land

Eindelijk weer een oer-Nederlandse wolkenlucht. Strakblauwe lucht gaat op een gegeven moment ook vervelen.

https://www.facebook.com/eigenwijsheden/photos/a.1840538029606588/2122857538041301/?type=3,

  • een oer-Nederlands merk
  • een oer-Nederlands product

Dr. Van der Hoog is een oer-Nederlands merk. Dr. Van der Hoog, die als dermatoloog werkte, maakte in 1922 een wereldreis om op zoek te gaan naar natuurlijke ingrediënten die andere volkeren gebruikten om hun huid te verzorgen. De vrouw van Dr. Van der Hoog had huidproblemen en hij hoopte zo een oplossing voor haar te vinden.

https://www.wendyonline.nl/tag/nederlands-merk/

Oolaboo is een oer-Nederlands merk en staat voor een onmiskenbare link tussen schoonheid aan de binnen en de buitenkant. De huidverbeterende producten (cosmeceuticals) zijn samengesteld met bio-actieve werkstoffen in hoge concentraties.

https://www.puurenblond.nl/oolaboo

Morgen in OVT: een oer-Nederlands exotisch product: de Rotanstoel, uit het Friese Noordwolde. Prinses Beatrix lag zelfs in een Rotan wieg.

https://twitter.com/OVTradio1/status/840487467585159169,

  • een oer-Nederlandse naam
  • een oer-Nederlands spreekwoord
  • een oer-Nederlands woord
  • het oer-Nederlandse woord

Van oer-Nederlandse bodem is ze, deze gewezen directeur van een zorgcentrum. Vanaf het moment dat ze in haar kinderhandjes een pen kan vasthouden en er leesbare tekens mee kan neerzetten, schrijft ze al. Een oer-Nederlandse naam heeft ze ook, Loes den Hollander.

https://www.hebban.nl/recensie/cees-van-rhienen-over-vrijdag,

Normaal gesproken houden ook Nijlganzen zich [...] aan het oer-Nederlandse spreekwoord dat pas in mei alle vogels een ei leggen.

https://destadgorinchem.nl/lokaal/nijlganzen-zijn-er-vroeg-bij-100855,

Het afschaffen van de naam 'Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen' is [...] op het gebied van de Nederlandse taal(geschiedenis) nogal een zonde. 'Wiskunde' is namelijk een oer-Nederlands woord (ga maar na, andere Europese talen zijn minder origineel), dat samen met bijvoorbeeld natuur-, schei- en sterrenkunde geïntroduceerd werd door de Vlaming Simon Stevin (1548-1620); ouder dus dan de Rijksuniversiteit zelf!

https://www.ukrant.nl/goede-naam-kwijt/,

Tijdens de opnames kreeg ik het compliment dat er geen take opnieuw hoefde, maar toen ik het resultaat een dag later terugzag hoorde ik mezelf bij de introductie vijf maal het oer-Nederlandse woord 'leuk' gebruiken.

https://www.onderwijsinspectie.nl/actueel/weblog/weblogberichten/2019/we-voeren-graag-een-goed-gesprek,

  • het oer-Nederlandse polderen
  • het oer-Nederlandse poldermodel

Ga ver terug in de tijd, naar het ontstaan van de waterschappen, dan zie je waar het bij waterbeheer om gaat: samenwerken om met elkaar het hoofd boven water te houden. Vaak letterlijk, in een deltagebied waarin het een kunst is om het water te beheersen en een werkende samenleving in te richten. Het is de basis van het oer-Nederlandse 'polderen': er door goed overleg samen beter uit komen.

https://www.rijnland.net/over-rijnland/bestuur/weblog-marco-kastelein-1/enthousiast-over-een-groen-bewonersinitiatief

Vele uren vergaderen van het bestuur en de TC leidde tot consensus, volkomen passend in het oer-Nederlandse poldermodel. Alle partijen waren gematigd blij.

https://www.weidevogels.nl/nieuwsbericht/1176/marginaal-boven-mijn-theewater,

De 'gele hesjes', symbool van ontevreden burgers, waaien uit Frankrijk over naar België en Nederland. Des te meer reden om het oer-Nederlandse poldermodel te redden – en duidelijk te maken dat de belangen van iedereen meewegen bij belangrijke besluiten.

https://decorrespondent.nl/8967/nederland-omarm-je-poldermodel-anders-wacht-ons-een-zee-van-gele-hesjes/1955666132574-21ad0d7f,

  • de oer-Nederlandse sfeer

Holland House helpt ons de Britten kennis te laten maken met de oer-Nederlandse sfeer tijdens Koninginnedag.

http://www.gastvrij-nederland.nl/nieuws/index/2011/04/Londen-viert-Nederlandse-Koninginnedag-,

  • een oer-Nederlandse sport

De begeleiders van de jongeren zijn elke dag op zoek naar activiteiten om hun gasten bezig te houden. Het leek ze een leuk idee om asielzoekers een oer-Nederlandse sport te leren en dat is natuurlijk schaatsen.

https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/de-eerste-krabbels-op-het-ijs~acd872ec/?referrer=https://www.google.nl,

Veel leerlingen zijn nog niet echt bekend met het mooie korfbal. Het is een oer-Nederlandse sport, die rond de jaren '80 zijn hoogtepunt had qua ledenaantallen. Nu zit het ledental landelijk op zo'n 85.000 spelers bij iets meer dan 500 verschillende verenigingen.

https://www.hartvanwierden.nl/nieuws/algemeen/37313/schoolkorfbaltoernooi-blauw-zwart-wierden,

  • de oer-Nederlandse suikerbiet

In het Beets to Biopolymers-project wordt hard gewerkt om nieuwe materialen te ontwikkelen op basis van bestanddelen van de oer-Nederlandse suikerbiet.

http://www.greenlincs.nl/project/the-unbeatable-beat-beets-to-polymers/

  • de oer-Nederlandse verzuiling

Ten tweede is mijn opname in de Nederlandse cultuur bespoedigd door een belangrijke ontdekking: de oer-Nederlandse verzuiling is niet verdwenen maar springlebend, hoewel in andere vormen.

https://books.google.nl/books?id=2Z4vAgAAQBAJ&pg=PT7&lpg=PT7&dq=%22oer-Nederlandse%22&source=bl&ots=ZCnVFz38OZ&sig=ACfU3U2uGcw-56ni-iI59zDHVWFBIt-eHQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjq66GpspTlAhUCLFAKHU_-At44jAEQ6AEwAnoECAkQAQ#v=onepage&q=%22oer-Nederlandse%22&f=false,

met bijwoord


  • zo oer-Nederlands

Niks zo oer-Nederlands als de frikandel. Een ode waard, vindt journalist John Bas. Hij wijdde deze zomer een complete columnreeks aan de lekkernij, ook wel bekend als lange lummel, gefrituurde leuning en – de grappigste naam, vindt Bas – kadaverstaaf.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/21-columns-over-de-frikandel-snack-maakt-veel-los~a7f4d9b9/,

met werkwoord


  • oer-Nederlands blijven

Het bekende Delfts blauwe KLM-huisje blijft oer-Nederlands. Dat zegt topman Pieter Elbers. Vrijdag onthulde de luchtvaartmaatschappij, zoals elk jaar rond haar verjaardag, het 99ste miniatuurtje in het Friese Joure. KLM deelt de gewilde huisjes sinds 1952 als cadeau uit aan reizigers in Business Class op verre vluchten.

https://www.zakenreisnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/klm-huisje-blijft-oer-nederlands-verzamelobject,

  • oer-Nederlands klinken

Mijn naam klinkt oer-Nederlands, maar mijn historie is exotischer. Ik groeide op in het Verre Oosten, woonde jaren in het ruige Nieuw-Zeeland, werkte wereldwijd in de IT, kwam terug naar Nederland, maar verloor mijn hart aan Frankrijk.

https://www.local2local.nl/producenten/oudwijker/

  • oer-Nederlands lijken

Vraag iemand wat echt Nederlands eten is en grote kans dat hij of zij aardappels noemt. Wat lijkt er meer oer-Nederlands dan de Aardappeleters van Van Gogh? Toch zijn deze pas naar Europa gekomen na de ontdekking van Amerika, net als bijvoorbeeld de tomaat en de paprika.

http://www.oanedyk.nl/middeleeuwse_oosterse_keuken-workshop.html

  • oer-Nederlands zijn
  • oer-Nederlandser zijn

Schaatsen: volkssport nummer één, zeker als er natuurijs ligt! Heel Nederland leeft mee als er een belangrijke schaatswedstrijd is. Maar schaatsen is meer dan competitie. Het is bovenal oer-Nederlands, met winterse taferelen, toertochten, koek en zopie en die typische gezelligheid die bij ijspret hoort.

https://www.ondernemendsneek.nl/aanmelden/it-giet-oan,

Babi Pangang is eigenlijk net zo oer-Nederlands als bloemkool of stamppot. En daarom wil de stichting 'Meer dan Babi Pangang' het gerecht op de lijst voor cultureel erfgoed krijgen.

https://consent.talpanetwork.com/?TN_REFERAL_URL=https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/babi-pangang-moet-op-de-lijst-voor-cultureel-erfgoed-komen/&TN_REFERAL_ORIGIN=https://www.google.nl,

Het landschap van Twente is rijk, oer-Nederlands en knus kleinschalig. Het heeft hoogvenen, uitgestrekte heidevelden, bossen, kronkelende beken, weilanden vol bloemen en eeuwenoude boerderijen waarvan de rode daken achter de glooiingen in het veld tevoorschijn komen.

https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/twente?_ga=2.139989936.2092389840.1535128454-246977525.1532594735

Toen drie jaar geleden deel 1 van Het Bureau uitkwam, was ook ik verkocht. Door omstandigheden las ik het boek in ver land en de heerlijkheid om niet in Nederland te zijn, werd vergroot door het lezen van dit boek, dat in zijn thematiek niet oer-Nederlandser kon zijn.

https://www.maxpam.nl/archief/bureau5.html,

in voorzetselgroep


  • op oer-Nederlandse wijze

KB Nederland is een kwaliteitskeurmerk "van boeren, voor consumenten", wat garandeert dat het vlees op betrouwbare, oer-Nederlands en geborgde wijze wordt geproduceerd "van boeren, voor consumenten".

http://www.konijnenportaal.nl/konijnensector/integrale-keten-beheersing/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • oer-Nederlands en oer-Vlaams

Neerlandicus Jan Noorlandt (59) uit Rhenen ontdekte toevallig dat er geen boek bestond over het oer-Nederlandse en oer-Vlaamse fenomeen geboortekaartje.

https://www.gelderlander.nl/rhenen/promoveren-op-geboortekaartjes-nooit-echt-onderzoek-gedaan-naar-oer-nederlands-fenomeen~a4e43903/,

met eigennaam


  • het oer-Nederlandse Aegon
  • het oer-Nederlandse Heineken
  • het oer-Nederlandse Hema
  • het oer-Nederlandse Jip en Janneke

De Transamerica Pyramid werd in 1972 gebouwd als hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Transamerica. Dat bedrijf werd jaren later overgenomen door het oer-Nederlandse Aegon, dat automatisch ook eigenaar werd van het kantoorgebouw.

https://www.leveninsf.nl/2019/06/15/de-5-nederlandse-invloeden-in-sf/,

Het oer-Nederlandse Heineken heeft het anno 2002 geschopt tot het op een na (het Amerikaanse Anheuser Bush is nummer 1) grootste bierconcern ter wereld, aanwezig in zo'n 170 landen.

https://www.trouw.nl/nieuws/heineken-maakte-het-beste-van-zijn-bier~ba5f7859/,

Het oer-Nederlandse Hema maakt eindelijk weer winst.

https://www.volkskrant.nl/economie/tjeerd-jegen-wil-van-het-oer-hollandse-hema-een-internationaal-bedrijf-maken-die-missie-is-nog-lang-niet-klaar~b2abc876/,

Literatuur, stripboeken, en zelfs het oer-Nederlandse Jip en Janneke verschijnen op grote schaal in regiolect.

http://www.meertens.nl/