oersterk


oersterk 1.0

heel erg sterk; zeer sterk
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord sterk.
Zie ook : sterk

Algemene voorbeelden


Elk pakket bestaat uit een stoeltje en een tafeltje: vederlicht en toch oersterk.

De Standaard,

Na mijn medische behandelingsplan was ik fysiek gebroken. Maar mentaal was ik onverwoestbaar. Ik liep rond als een ziek oud vrouwtje, maar vanbinnen voelde ik me oersterk. Ik had kanker overleefd.

http://www.mijngeheim.nl/pagina/hoe_is_het_nu_met/item/1493/

Dat de Karsten-tenten niet 'zomaar' tenten zijn blijkt uit de gebruikte topmaterialen, de oersterke constructie, de uitstekende ventilatie, de grote ruimte en de perfecte afwerking.

http://www.karstententen.nl/

Het is een oersterke haag die snel groeit en bijna wintergroen is.

http://www.detuingids.be/pages/list.asp?Cat=1=aanleg

Met zijn taaie, pezige en oersterke lichaam, met zijn knoestige handen van leer, met zijn eeuwige pet met oorkleppen op, die mij hier opnieuw de greep van de gereedschappen heeft geleerd en hoe je met eenvoudige middelen bijna alle praktische problemen kunt oplossen.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

Ik stond vroeg op, pakte alles wat los en vast zat uit de doos en lijmde het aan elkaar met oersterke lijm die nooit meer los ging.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

Zo'n man was natuurlijk gehard door de seizoenen en oersterk van het rondsjouwen met zware tassen en pakketten.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

De Nederlandse banken missen het wijd vertakte net van industriële aandelenbelangen van de Deutsche Bank maar hebben vergelijkbare oersterke vermogensverhoudingen, stabiele winstgevendheid en een regelrechte aversie tegen schokken die een negatieve invloed op hun financiële statuur hebben.

NRC,

Haar dochter Miep, met Piet Schröder getrouwd, vertelde later dat haar vader, die in de Van Gogh-traditie kunsthandelaar was geweest, in zaken nooit erg gelukkig was, zodat het gezin dreef op de inkomsten van de veelgelezen schrijfster, die er bovendien een erg lief karakter en een ondoofbare energie op na hield en oersterk was.

Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,