offday


offday 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

(Engels) slechte dag; dag waarop alles tegenzit; dag waarop niets lukt; vaak in het bijzonder toegepast op sporters of sportploegen die plotseling niet presteren, die ineens uit vorm zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een offday…

is een toestand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een dag waarop alles tegenzit; is een dag waarop een sporter of sportploeg plotseling niet presteert
  • [Betrokkene] overkomt iemand in het algemeen en een sporter of sportploeg in het bijzonder

    Algemene voorbeelden


    Na twintig wedstrijden heeft Ajax weer eens een nederlaag geleden: 1-0 bij FC Twente. In Enschede imponeerden de Amsterdammers niet, maar trainer Peter Bosz wil niets weten van een 'offday'. "Een offday vind ik een te groot woord. Een offday is als je er niks van bakt", vertelt Bosz aan Ajax TV. "Het is natuurlijk een grote teleurstelling, maar als je die wedstrijd gezien hebt, dan was die nederlaag onnodig. Ik denk dat wij de bovenliggende partij waren."

    http://www.soccernews.nl/news/376248/bosz-nuanceert-nederlaag-een-offday-is-als-je-er-niks-van-bakt,

    Peter Sagan heeft geen verklaring voor zijn tegenvallende zestiende plaats in de Ronde van Vlaanderen. De renner van Cannondale bleef in de finale het antwoord schuldig op een versnelling van de latere winnaar Fabian Cancellara. "Misschien was het gewoon een offday. Ik weet zeker dat ik had kunnen winnen als de wedstrijd een dag eerder was verreden", vertelt Sagan aan Cyclingnews.

    https://www.nu.nl/wielrennen/3745593/sagan-misschien-was-gewoon-offday.html,

    Frank de Boer wond er na afloop van Ajax – Fenerbahçe geen doekjes om. De coach was teleurgesteld over het optreden van de Ajacieden. "Dit was in balbezit een offday", vertelde De Boer op de persconferentie. "We zijn geen moment in de wedstrijd in ons spel gekomen. Uiteindelijk mogen we blij zijn dat het 0-0 is gebleven."

    http://www.ajax.nl/streams/actueel/de-boer-in-balbezit-een-offday.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een offday hebben
    • een offday kennen

    Zodra je merkt dat je een offday hebt is acceptatie belangrijk. Accepteer dat je vandaag niet de leukste en beste versie van jezelf bent. Maar ga je er vooral ook niet druk over maken. We hebben er allemaal weleens last van, en jij toevallig vandaag. Niet mokken, daar maak je het alleen maar erger mee, kin op en borst vooruit. Jij kunt de wereld heus wel aan. Met of zonder pesthumeur.

    http://www.womenshealthmag.nl/Love-Life/jezelf-oppeppen-tijdens-baaldag

    Opmerkelijke vaststelling: nog geen enkele Belg is uitgeschakeld. Bjorn Haneveer, Patrick Delsemme, Yvan Van Velthoven en Mario Geudens stonden gisteren scherp. Alleen Steve Lemmens had een offday, en verloor met 4-0.

    De Standaard,

    Grembergen en bij uitbreiding heel Vlaanderen kan opgelucht ademhalen. Er is niks aan de hand met Greg Van Avermaet (32). Het boegbeeld van het Belgische wielrennen kende in de Strade Bianche gewoon een offday.

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180307_03397050,

    Vooral Bovri kende een offday. Hij mocht meer dan een uur klungelen vooraleer te worden vervangen door Lehmann. Dat Waregem onderaan bengelt, hoefde ook al geen mens te vertellen. De Westvlamingen deden wel enorm hun best maar lopen niet over van talent.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een collectieve offday

    Roda JC Kerkrade had alle reden om met vertrouwen uit te kijken naar het uitduel met FC Groningen, maar de Limburgers gingen door een collectieve offday voor het eerst sinds twee maanden weer onderuit in de Eredivisie (2-0).

    https://www.vi.nl/nieuws/collectieve-offday-roda-dit-wordt-een-lange-terugreis,

    De driepunters van Mandic en een zoveelste collectieve offday bij de thuisploeg leidden in de herneming tot een 48-71-tussenscore.

    De Standaard,

    • een complete offday
    • een totale offday
    • een volledige offday

    De Alblas deed slechte zaken in de strijd om de titel van de derde klasse C. Thuis tegen het bescheiden Vuren liet de ploeg van trainer Leo Dekker een complete offday én een 1-3 nederlaag noteren.

    http://www.regio-voetbal.nl/wedstrijdverslag/offday-de-alblas-tegen-vuren,

    Door een totale offday heeft Chabab de bekerwedstrijd tegen De Dreef verloren. Ondanks een snelle 0-2 voorsprong ging het met keiharde cijfers onderuit; 9-3.

    http://veenendaalsekrant.nl/sport/chabab-door-offday-uit-de-beker-340044,

    Op bezoek bij het Antwerpse ATBS ging AGO Aalst met 14-13 onderuit. De Aalsterse aanvoerder Bram Van Biesen wil de uitschuiver zaterdag al recht zetten tegen rode lantaarn Boechout. "We kenden een totale offday en gaven onze slechtste match van het jaar weg. We bezondigden ons aan te veel slechte passen en gaven de zege zelf weg."

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171213_03240781,

    Tafeltennis [...]. Jean-Michel Saive in complete offday vernederd door Tsjech Petr Korbel. "Slecht, slecht, slecht", stamelde een zwaar aangeslagen Jean-Michel Saive na zijn nederlaag in de kwartfinale tegen Petr Korbel [...]. "Mijn slechtste wedstrijd in vijf jaar. En dat moet dan net tijdens de kwartfinale op de Olympische Spelen gebeuren."

    De Standaard,

    WNC-trainer Cor Prein was meteen na afloop heel realistisch: "We hadden ditmaal een volledige offday. Niemand haalde zijn niveau. Oranje Wit heeft volkomen terecht gewonnen."

    http://vvwnc.nl/2017/03/offday-voor-wnc/,