oliehandelaar


oliehandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep op grote schaal handelt in aardolie, door import, export of andere vormen van groothandel; handelaar in olie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oliehandelaar…

is een handelaar; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] drijft handel
 • [Wijze] handelt op grote schaal, door import, export of andere vormen van groothandel
 • [Object betroffen] handelt in olie

  Algemene voorbeelden


  Een Fransman die in opdracht van een autofabrikant in Irak was, beklaagde zich tegenover de journalist over de Amerikanen, die vooruitlopend op een einde van het embargo het ene contract na het andere zouden sluiten en voor anderen "slechts broodkruimels" zouden laten liggen. Ook een Duitse fabrikant van machines, een Italiaanse oliehandelaar en een Portugese zakenman spraken tegen hem over de weinige kansen op contracten die de Amerikanen voor Europeanen zouden overlaten.

  NRC,

  Op de Londense olietermijnmarkt bleef de prijs van een vat ruwe Brent-olie gisteren nagenoeg gelijk op $ 22,90. Oliehandelaren menen dat de Opec verdere daling van de olieprijs niet kan voorkomen.

  Het Financieele Dagblad,

  Positief ingestelde oliehandelaars denken dat een meevallend voorraadcijfer de olieprijs voor nieuwjaar boven de 80 dollar tilt.

  http://www.gva.be/nieuws/geldzaken/aid889867/olieprijs-hoger-door-speculatie-op-aantrekkende-economie.aspx,

  oliehandelaar 2.0

  iemand die voor zijn beroep olieproducten zoals stookolie en smeerolie verkoopt en deze met een tankwagen of in vaten aflevert bij de verbruiker; verkoper van stookolie

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een oliehandelaar…

  is een handelaar; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] handelt in olie
  • [Wijze] levert met een tankwagen of in vaten
  • [Object betroffen] verkoopt oliesoorten zoals bv. stookolie en smeerolie

   Algemene voorbeelden


   De Amerikaanse federale politie FBI heeft in Montana de elektriciteit naar de Freemen afgesloten in de hoop dat de zwaarbewapende groep, die geen overheidsgezag erkent, zich zal overgeven [...]. Maar volgens sommige buurtbewoners hebben de Freemen eigen generatoren [...]. Een oliehandelaar zei dat hij eind vorig jaar nog bijna 1.100 liter diesel aan de Freemen had geleverd, waarschijnlijk brandstof voor de generatoren.

   De Standaard,