omgevingsportret


omgevingsportret 1.0

gefotografeerd portret dat leven en karakter van de geportretteerde uitdrukt door hem in zijn persoonlijke omgeving te tonen, bijvoorbeeld in een typische leefruimte of werkruimte; fotoportret in een typerende omgeving

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een omgevingsportret…

is een portret

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] beeldt een geportretteerde af in een persoonlijke omgeving; drukt leven en karakter uit met behulp van de ruimte

    Hoofdsemagram: portret


    Algemene voorbeelden


    Portretten kunnen close-ups zijn (hoofd en schouders) of de wisselwerking tussen persoon en omgeving laten zien. Bij een omgevingsportret is er uiteraard meer informatieoverdracht.

    http://digigrafie.wordpress.com/2013/10/16/portret-en-reportage-volledige-foto-essay/,

    De opdracht voor thuis was het maken van een omgevingsportret van jezelf. Op de plek waar je het liefste bent, met de dingen om je heen als een soort verhaal.

    http://patriciacoors.blogspot.nl/2009/03/276-omgevingsportret.html,

    omgevingsportret 1.1

    het genre van het omgevingsportret

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    De Amerikanse fotograaf Arnold Newman is dinsdag in Manhattan overleden [...]. Newman is de man die het omgevingsportret als handelsmerk had. Zijn bekendste portret is dat van de componist Igor Stravinsky, links onder in de hoek, steunend op een enorme vleugel.

    http://photoq.nl/arnold-newman-88-overleden/,

    Newman, een van de meest invloedrijke portretfotografen van de 20ste eeuw, wordt beschouwd als de pionier van het zogenaamde 'omgevingsportret'. Gewoon een portret maken was in zijn ogen niet voldoende: juist iemands persoonlijke omgeving onthult ook het leven en karakter van de afgebeelde persoon.

    http://www.onlinegalerij.nl/portfolio/arnold-newman-masterclass-13-jan/#.VDu8ghZXs2w,

    Zijn specialisme is het omgevingsportret. Dat wil zeggen dat de mens en zijn omgeving waarin deze is geplaatst qua aandacht beide even zwaar wegen. Naast een boeiend beeld zorgt dat er ook voor dat die foto een verhaal over iemand vertelt.

    http://www.beroepsfotografen.nl/profiel/martin-van-welzen-fotografie