on-Amerikaans


on-Amerikaans 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Amerika (de Verenigde Staten) of de Amerikanen wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Amerikaanse eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Hoe on-Amerikaans ook, als instrument van de immigrant wordt de accordeon in zekere zin een nationaal instrument. Iedere Amerikaan heeft tenslotte via de ene of andere afstamming in de donkere wortels van zijn stamboom wel "vreemd" bloed door de aderen stromen.

De Standaard,

Amerikaanse? Zo willen de naslagwerken het. En voor een deel terecht, want al bij al vertoefde Nin de grote helft van haar leven in de VS en verwierf ze uiteindelijk ook de Amerikaanse nationaliteit. Zelf beschouwde Anaïs Nin zich echter als een "internationaal" auteur. Wat, gelet op haar afkomst, haar omzwervingen én haar on-Amerikaans proza, in wezen een korrektere omschrijving is.

De Standaard,

Fransen eten sneller, lichter en on-Amerikaans. Zoals de bewoners van andere ontwikkelde landen zijn de Fransen de afgelopen dertig jaar een stuk minder en lichter gaan eten. Maar alarmkreten over "Amerikanizering" en oprukkende fast-foodtenten zijn ongegrond. Vooral Indochinese en Magrebijnse gerechten en restaurants vermenigvuldigden zich. Niet de hamburger, maar de couscous zit de steak-frieten op de hielen als populairste schotel.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • erg on-Amerikaans
  • heel on-Amerikaans
  • zeer on-Amerikaans
  • zo on-Amerikaans

En het gaat maar door: een 'Niagara-waterval aan lekken' is het Witte Huis al genoemd. De president wordt er gek van, noemt het 'erg on-Amerikaans', negeert doorgaans de inhoud van de lekken en vindt 'het echte schandaal' dat geheime informatie publiek wordt gemaakt. "Dáár zouden het Congres en de FBI eens naar moeten kijken!"

https://www.ad.nl/buitenland/reality-winner-lekte-geheimen-uit-woede-over-oranje-fascist-trump~ace68bc8/,

"Europa en de Verenigde Staten waren en zijn bondgenoten. Maar het is wel zo dat Europa bepaalde waarden hanteert die door een flink aantal Amerikanen niet worden gedeeld. Amerika is een zeer individualistisch land. Europeanen denken meer gemeenschappelijk. De Europese Unie is wat dat betreft heel on-Amerikaans."

https://www.trouw.nl/nieuws/europa-als-militaire-macht-amerikaanse-veiligheidsexpert-ivo-daalder-heeft-zijn-twijfels~b783a2c2/,

Zodra je klaar bent met eten wordt de rekening gepresenteerd. Lang natafelen is zeer on-Amerikaans.

https://koningaap.nl/verenigde-staten-reizen/cultuur-verenigde-staten

De stijl in Poison is biezonder zintuiglijk, helemaal anders dan de onderkoelde manier van schrijven in Exposure. "Mijn vorige werk is inderdaad veel Amerikaanser en kouder. Hoewel Poison goede kritieken kreeg in Amerika, heeft het toch veel vragen opgeroepen bij het publiek omdat het zo on-Amerikaans is. Ik krijg vaak de opmerking dat Poison een Europees boek is, vooral inzake stijl."

De Standaard,

met werkwoord


  • iets on-Amerikaans vinden

Een andere grootheid in Hollywood begreep de houding van de gemiddelde Amerikaan goed: regisseur Howard Hawks, die zachtaardig, progressief gedrag domweg on-Amerikaans vond.

http://www.groene.nl/2003/0311/gk_hollywood.html,

  • on-Amerikaanse zijn

Het was on-Amerikaans mensen uit te sluiten van de mogelijkheid "hun volledige potentieel" te bereiken.

NRC,

overig


  • on-Amerikaans goed

In Buckhead hangt, zoals altijd, een ontspannen sfeer. Het is een rijke wijk in het noorden van Atlanta. Veel restaurants waar je on-Amerikaans goed kan eten, een grote, vrij goede mall, een aantal dure hotels, veel yuppen die de exotische kroegen bevolken (veel happy hours) en druk autoverkeer met een hoog Saab-cabrio-gehalte.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,