on-Marokkaans


on-Marokkaans 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Marokko of de Marokkanen wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Marokkaanse eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


De warme middagmaaltijd is in Marokko de belangrijkste maaltijd van de dag. En vrijdagmiddag eet heel Marokko couscous. Zelfs het meest 'on-Marokkaanse' restaurant waar normaal geen couscous of tajine op de menukaart vermeld staat, heeft vaak onderaan in kleine lettertjes staan: vendredi le couscous avec lben. Op vrijdag couscous, met karnemelk.

http://janhoogland.blogspot.com/2014/02/vrijdag-couscousdag.html,

Het kenmerkende gerecht, of beter, de kenmerkende bereiding van Marokko, is tagine of tajine. De naam van de gebruikte pan van aardewerk en het conische deksel is dezelfde als wat je erin maakt. Vlees of vis met groenten of vruchten worden erin gestoofd zonder omscheppen. Maar niet iedereen heeft zo'n tajine ik niet, bijvoorbeeld en dus maken we wat in de braadpan. Aangezien het erbij drinken van wijn het authentieke toch al aantast, voel ik me vrij om iets nogal on-Marokkaans toe te voegen: witte asperges.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/lamstajine-met-asperges~b47ed1d6/,

Zo gauw als je mensen bij je op bezoek krijgt kan het kookspektakel beginnen. Voor de komst van twee mensen sta je al gauw een uur of vijf in de keuken, en twee mensen is een belachelijk on-Marokkaans minimum.

http://pinkbullets.nl/godzijdank-de-ramadan-zit-er-bijna-op/,

Zek was een goedgebekt klein iel mannetje, met on-Marokkaans steil vallend haar en kleine stiekeme oogjes die altijd wel iets van plan waren.

https://books.google.nl/books?id=eZWuDQAAQBAJ&pg=PT12&lpg=PT12&dq=%22on-Marokkaans%22&source=bl&ots=3yM0nYlicd&sig=ACfU3U2_N3fVwTNp5H2lvf5Q5gtQvpcFQA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjonZmkgrDlAhUEPFAKHfP4DpI4ChDoATADegQICBAB#v=onepage&q=%22on-Marokkaans%22&f=false,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een on-Marokkaans berglandschap

Rondom Asni rijd je door een on-Marokkaans berglandschap. Althans, zo voelt het. Pijnboombossen en cactussen wisselen elkaar af. Een dal verder golft het landschap alsof het Toscane is, met lichtgroen lentegras tegen de heuvels.

https://www.anwb.nl/vakantie/marokko/top-10-routestops-dwars-door-marokko

  • (met) een on-Marokkaans karakter

Ifrane is een wintersportplaatsje met een on-Marokkaans karakter. Zodra de sneeuw weg is, komen andere toeristen ruimschoots aan hun trekken....

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mondain-skien-in-marokko~bbf5ed9e/,

  • een on-Marokkaanse naam
  • on-Marokkaanse namen

Ja, iedereen wil aparte namen annexeren. Kijk mijn kind eens een on-Marokkaanse naam hebben, uniek!

https://www.maroc.nl/forums/archive/index.php/t-370113.html,

Marokko accepteert geen on-Marokkaanse namen.

https://frontpage.fok.nl/nieuws/371366/1/1/50/man-in-marokko-opgepakt-voor-moord-op-mientjes.html,

met bijwoord


  • erg on-Marokkaans
  • heel on-Marokkaans
  • nogal on-Marokkaans
  • zo on-Marokkaans

Op woensdag naar het surfdorp Taghazout. Alles staat daar in het teken van golfsurfen, vooral gericht op westerse jongelui. Waarbij vooral de dames er erg on-Marokkaans bij lopen.

https://wobbie-en-wim.jouwweb.nl/marokko-2015,

Voor baghrir gebruik je griesmeel, en er zitten geen eieren doorheen. Verder worden ze niet in boter gebakken zoals je dat met gewone pannenkoeken wel doet, dus ook daardoor is de smaak heel anders. Ik vond ze erg lekker met honing, de jongens aten er dus suiker op, en manlief at ze (heel on-Marokkaans, denk ik) met kaas en sambal.

https://www.hetkeukentjevansyts.nl/recepten/hoofdgerechten/pizza-pannenkoek-wraps/baghrir-duizendgaatjes-pannenkoeken

Als ik langskom maar niet blijf eten of logeren, heel on-Marokkaans, zegt mijn moeder soms: 'Zelfs de postbode komt nog binnen voor een kop koffie'.

http://users.telenet.be/arseen.de.kesel/dagnieuw.htm,

Als je vanaf de vlakten rond Fez komt, lijken de eerste heuvels van de Midden-Atlas nogal on-Marokkaans door hun dichte begroeiing.

https://books.google.nl/books?id=8Papr0_f75EC&pg=PT412&lpg=PT412&dq=%22on-Marokkaans%22&source=bl&ots=JD1QutmdqD&sig=ACfU3U2OXwaa35rBgJJsMiFuYKBjkrTQ9w&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjonZmkgrDlAhUEPFAKHfP4DpI4ChDoATAFegQIBhAB#v=onepage&q=%22on-Marokkaans%22&f=false,

Dat een mens zo diep kan zinken, verzucht men - 'zo on-Marokkaans'. Halim El Madkouri, beleidsmedewerker van het inspraakorgaan SMT (Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs), waarschuwde enige maanden geleden in Contrast, het blad van het Nederlands Centrum voor Buitenlanders, voor de groeiende invloed van de drugscriminaliteit op het Marokkaanse leven van alledag.

http://retro.nrc.nl/W2/Lab/IRTvervolg/960206.html,

met werkwoord


  • on-Marokkaans aandoen

Als we rond 13:30 uur stoppen in Ifrane heb je ook absoluut niet het idee dat je in Marokko bent. Het plaatsje ligt hoger en aangezien het gebouwd is door de Fransen die daarbij Zwitserland in gedachten hadden, kun je je misschien voorstellen hoe on-Marokkaans dit aandoet.

https://danielaenpatrick.waarbenjij.nu/reisverslag/3195636/koningsstad-fes,

  • on-Marokkaans lijken

U zult uw dag doorbrengen met het ontdekken van de landelijke vergezichten van de Berber-dorpen, afdelingen en nomadenkampen in het Atlasgebergte. Bedekt met groenblijvende dennen, hoge cederbomen en populieren en doorspekt met vloeiende beekjes, zal je eerste zicht op de Midden-atlas merkwaardig on-Marokkaans lijken.

https://www.tripadvisor.nl/AttractionProductReview-g293732-d16912765-Exotic_Morocco_Imperial_Cities-Casablanca_Grand_Casablanca_Region.html

  • iets on-Marokkaans noemen

Als jood kan hij niet meer in de tram zonder uitgescholden te worden, vaak door Marokkanen. Hij zocht hulp bij Marokkanen die de discriminatie 'on-Marokkaans' noemen.

https://amsterdamrivierenbuurt.wordpress.com/2006/01/11/hangjeugd-op-maasplein/,

  • zich on-Marokkaans tonen

De 22-jarige Nederlands-Marokkaanse Touria, geboren en getogen in Amsterdam, kwam een paar maanden naar Rabat om haar Arabisch bij te spijkeren. Ze begreep niet dat mannen haar maar op straat bleven aanspreken. Ze droeg toch een hoofddoek? Dan was het toch duidelijk dat ze 'serieus' was? Hier toont Touria zich op en top Nederlands, westers, on-Marokkaans. Voor Touria is het óf óf, niet én én.

https://www.groene.nl/artikel/de-ramadanvreters,

  • er on-Marokkaans uitzien

Zie je er ook zo on-Marokkaans uit? Mensen slaan meestal achterover als zij mij Arabisch horen spreken.

https://forum.fok.nl/topic/1855528/11/25,

  • on-Marokkaans zijn

Een lengte die on-Marokkaans is, een gulle lach in haar ogen en mond, en haren die alle kanten uitspringen, dat zijn de uiterlijke kenmerken van Soundos.

http://honderdprocenteigenwijs.nl/wp-content/uploads/Soundos.pdf

Het oude deel van de stad was heel mooi en je had een supertof uitzicht over de stad en over de baai. Het valt me wel op dat alles hier ineens gelijk on-Marokkaans is, behalve de muntthee en het naroepen dan.

http://louiseaumaroc.blogspot.com/,

Meteen toen hij me zag gaf hij me twee zoenen, en ik had hem eigenlijk willen zeggen dat zoiets on-Marokkaans is, maar dat hij Marokkaans was wist hij juist goed te verbergen.

https://books.google.nl/books?id=sfB3AAAAQBAJ&pg=RA1-PA28&lpg=RA1-PA28&dq=%22on-Marokkaans%22&source=bl&ots=tG4ynbbhDK&sig=ACfU3U2d6CuG07PDTfGRE2XpjkXMczmY9A&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjonZmkgrDlAhUEPFAKHfP4DpI4ChDoATACegQICRAB#v=onepage&q=%22on-Marokkaans%22&f=false,

Niets van het migrantenlot wordt Rabbae bespaard. Hij is on-Marokkaans op een bepaalde manier, zeggen mensen die het weten kunnen. De Marokkaanse gemeenschap kent weinig cohesie, het onderling wantrouwen is groot, de coalities wisselen snel, zijn onnavolgbaar en in ieder geval louter op persoonlijke relaties gebaseerd.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • on-islamitisch, on-Marokkaans, onethisch of onfatsoenlijk
  • on-Turks of on-Marokkaans

Marokko kent een lijst met toegestane en verboden voornamen voor kinderen. Bepaalde voornamen, of deze nu on-islamitisch, on-Marokkaans, onethisch of onfatsoenlijk zijn, mogen in Marokko niet aan kinderen worden gegeven.

http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=12900.0,

Gemengd trouwen is on-Turks of on-Marokkaans gedrag, dat consequenties heeft voor de status van de betrokkenen én hun ouders in een omgeving die prijs stelt op het bewaren van de 'Turkse' of 'Marokkaanse' eigenheid.

https://pure.uva.nl/ws/files/4499001/151146_08.pdf,

overig


  • on-Marokkaans hoog
  • on-Marokkaans goed

Wij raden je sterk af om op het grote plein, Jemaa el-Fna, te eten. Niet omdat het er slecht eten is, dat weten we namelijk niet. We hebben er zelf niet gegeten. De verkooptechniek stond ons totaal niet aan, er wordt van alle kanten aan je getrokken om je zo naar 'binnen' te lullen. De prijzen zijn on-Marokkaans hoog, zeker twee keer zo duur dan normaal.

https://www.reizenin.net/blog/marrakesh-stad-altijd-lastigvalt/

Waarom zou Nadia rancuneus zijn? Ik weet niet of je haar wel eens hebt ontmoet - ik vind haar niet bepaald rancuneus maar juist iemand die altijd open staat voor debat en on-Marokkaans goed met kritiek omgaat.

http://www.republiekallochtonie.nl/blog/opinie/de-marokkaanse-lente-leidt-tot-heftige-discussies-onder-nederlandse-marokkanen,

  • iets on-Marokkaans

En passant vereenzelvigde hij zich met Marokko, en dus ook met de Marokkaanse opvattingen, door consequent over 'wij' en 'ons' te spreken, en leek hij te impliceren dat homoseksualiteit nu eenmaal iets on-Marokkaans is.

https://politiek.tpo.nl/2014/07/12/homorechten-marokko-een-les-voor-jamal-nouhi/,