onbestendig


onbestendig 1.0

onderhevig aan veranderingen, vaak met de bijgedachte dat men er daardoor niet op kan vertrouwen; wisselvallig; veranderlijk

Algemene voorbeelden


Het weer is onbestendig en de trip wordt afgelast.

NRC,

De beperkte voorspelbaarheid van het weer blijkt een principieel natuurwetenschappelijk probleem te zijn. Het weer is naar zijn essentie 'wisselvallig' en 'onbestendig'.

http://huizen.dto.tudelft.nl/deBruijn/tennekes.htm

Kind en vrouw tegelijk. Hij kon het niet verhinderen, hij moest toch weer even aan Annie denken. Twaalf, dertien, veertien, de onbestendige jaren.

Voel maar, Jan Brokken,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een onbestendig karakter

Het weer heeft een onbestendig karakter ook al omdat depressies vaak tussen de bergen blijven hangen.

http://www.landenweb.net/zwitserland/klimaat/,

Het weer krijgt vanmiddag geleidelijk een onbestendig karakter. De buiigheid leeft op en dit zet vanavond door. De maximum temperatuur komt uit op circa 17 graden en de zuidenwind is zwak tot matig.

http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=12588,

Ook na het weekeinde behoudt het weerbeeld een onbestendig karakter. Het sturende lagedrukgebied trekt nieuwe storingen aan, waardoor het van tijd tot tijd buiig weer zal zijn.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2606359/1999/08/13/Aftakelend.dhtml,

  • een onbestendig klimaat

Al weken begint de dag met een paar zonstralen maar al gauw overheerst de bewolking. Tsja, dit heb je nu eenmaal met het onbestendige zeeklimaat.

http://www.slutzky.nl/artik.htm

  • onbestendig weer

Grijze lucht verwacht ik en ik heb u al vaker gezegd onbestendig weer, met sterke schommelingen.

Meppeler Courant,

Verder praatten Pietje en Joris en Tineke en Toni over auto's, wanneer je precies de auto moet smeren, wat een DKW verbruikt op de autoweg, of Sinatra ooit nog zou trouwen, of die gympies van Bally wel goed zijn voor Muisje d'r voetjes want zij heeft een neiging tot zweetvoeten zoals Karel, wat voor een weer het vandaag zou zijn in Holland, in de Telegraaf van gisteren staat dat er onbestendig weer is met buien, het giet er vast pijpestelen, hoera!, en Toni zei dat de beste melk van een koe kwam die net een kalfje gekregen had.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

  • een onbestendige winter
  • een onbestendige zomer

Wolken met Sint Maarten geven een onbestendige winter aan.

Meppeler Courant,

We zijn de regen zat, dromen van een zonnige vakantie. Nu krijgen zelfs de weermannen en -vrouwen de schuld van deze onbestendige zomer.

http://www.thermengeldrop.nl/nl/news/item/5/ontspannen-minivakantie-in-nederland

met bijwoord


  • financieel onbestendig

En zelfs in Europa had deze week een terugtocht plaats uit politiek en financieel onbestendige landen als Italië, Spanje en Zweden die leidde tot een scherpe koersstijging van de traditioneel sterke munten van het blok rondom de Duitse mark.

NRC,

  • zeer onbestendig

De les van de voorbije vijfendertig jaar is volgens haar dat overheden geen economische problemen kunnen oplossen. Een ijverig overheidsoptreden resulteert integendeel vaak in overregulering en onzekerheid. Ze illustreert dat aan de hand van onder meer de spaarbankencrisis die de belastingbetalers zo duur kwam te staan, de zeer onbestendige belastingwetgeving en de ontwikkelingen die tot de beurskrach van oktober 1987 leidden.

De Standaard,

met werkwoord


  • onbestendig maken

Deze opvatting over groei, pro-poor growth genoemd, betekent dat economische groei gepaard moet gaan met duurzame werkgelegenheidscreatie, met voorzieningen in gezondheidszorg en onderwijs, met hervormingen in de toegang tot land en andere productiemiddelen, met het bevorderen van sociale organisatie, met behoorlijke lonen en met aandacht voor de meest kwetsbare groepen. En dat niet alleen omdat de grote aantallen armen een enorm ongebruikt potentieel zijn, maar ook omdat ongelijkheid ontwikkeling onbestendig maakt en het tempo van de groei aanzienlijk vertraagt.

http://www.minbuza.nl/OriginalDocuments/c_64242.pdf,

overig


  • het onbestendige

Zij vindt uit dat ik te veel werk, dat lijkt haar plausibeler dan te moeten zoeken naar de diepere gronden van deze eruptie, dat kan zijn zowel onderdrukte weerzin voor al het banale uit ons dagelijks leven als angst voor het onbestendige van 't geluk, als het besef ondanks onszelf te geloven in de chronische leugen.

Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

Hun gelijk zoekend in het bloed dat hen bond, liever dan anderen hun gelijk te gunnen, dat immers op niets anders dan wat efemere ideologieën was gebaseerd, hersenspinsels die met de seizoenen geweven werden om in het volgende seizoen ineen te zijgen, het gelijk van het onbestendige prefererend boven het gelijk van het gewortelde.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


onbestendig 2.0

voortdurend aan wisselende stemmingen onderhevig; niet standvastig in zijn doen en laten of daarvan blijk gevend; wispelturig; onstandvastig

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Onbestendig is ook het humeur van de Ram; de ene keer leeft hij zorgeloos van de ene dag in de andere en opeens wordt hij somber en gesloten. Net als zijn sterrenzus loopt hij snel warm voor allerlei dingen, maar ook ebt zijn enthousiasme even snel weer weg.

http://www.elluh.nl/ramman.htm

De vrouw is minder geschikt voor de zedelijkheid dan de man. De vrouw bevat namelijk meer vloeistof dan de man, en een eigenschap van vloeistof is: gemakkelijk op te nemen en moeilijk vast te houden. Vloeistof is gemakkelijk te bewegen. Daarom zijn de vrouwen onbestendig en nieuwsgierig.

http://www.mysterie-wetenschapsforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=42&t=9183,

Je onevenwichtige gevoelens en daarmee ook je onbestendige gedrag worden veroorzaakt door onverwerkte emoties. Deze onverwerkte emoties veroorzaken verstoringen in het energetisch systeem van je lichaam.

http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/labiel.html.,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een onbestendig karakter

Weegschaal-mannen zijn altijd vóór vreedzaam samenleven, vóór harmonie in alle situaties des levens. Zelfs met hun grootste vijanden gooien ze het nog op een akkoordje. Daardoor lijkt het of ze een onbestendig karakter hebben en heen en weer slingeren als de schalen van een weegschaal.

http://www.elluh.nl/weegschaalman.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding