oncologisch


oncologisch 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

betrekking hebbend op de oncologie; verband houdend met de oncologie; behorend tot de oncologie; gespecialiseerd in de oncologie; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de oncologie; op oncologische wijze

Algemene voorbeelden


Onder regie van de VIKC opereert een groot aantal landelijke oncologische werkgroepen die zich bezighouden met het ontwikkelen en actueel houden van landelijke behandelingsrichtlijnen. Deze richtlijnen hebben een multidisciplinair karakter en dienen als hulpmiddel voor professionals in de oncologische zorg.

http://www.ikc.nl/vvik/index.html

De diagnose en behandeling van maligne aandoeningen is een bij uitstek multidisciplinair domein binnen de gezondheidszorg. Op dit terrein werken de modaliteitsspecialismen en orgaan specialismen samen. Naast de radiotherapie zijn de andere modaliteitsspecialismen de medische oncologie en de oncologische heelkunde.

http://vandenbroucke.fgov.be/T-010428.htm,

Cryopreservatie (invriezen) van onbevruchte eicellen is eveneens onderwerp van studies. Het voordeel hiervan is vermindering van het aantal restembryo's bij IVF e ICSI. Ook kunnen vrouwen die vanwege een oncologische behandeling (bestraling, chemotherapie) hun vruchtbaarheid dreigen te verliezen hier in de toekomst gebruik van maken.

http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

Veel van de chirurgie is oncologisch. Behandelingen kunnen curatief of palliatief van opzet zijn.

http://www.antonius-frl.nl/showpage.asp?steID=1&ID=1171,

Nieuwe diagnose: oncologisch is het niet kwaadaardig daar het verkleind is, maar het zou daar wel niet mogen. We kunnen momenteel evenwel niets meer doen dan de dagelijkse medicatie, drie-maandelijks opvolgen en bij groei de medicatie verzwaren.

http://www.borstkanker.net/vragen8/v3619.php,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • oncologisch chirurg
  • oncologisch verpleegkundige

Bij operaties aan de perifere zenuwen wordt vaak samengewerkt met de plastisch chirurg en bij operaties aan gezwellen van het hoofd en de hals wordt er samen met de oncologisch chirurg, de keel-, neus- en oorarts of de kaakchirurg geopereerd.

http://www.nvvn.org/

Alle oncologen en oncologisch verpleegkundigen zijn zich uitermate bewust van wat de kankerpatiënt doormaakt en hoe gevoelig de ziekte ligt.

http://www.monica.be/diensten/medisch/oncochirurgie.html

  • oncologisch centrum
  • oncologisch ziekenhuis

Het NKI/AvL coördineert op dit terrein vele nationale en internationale studies in samenwerking met andere oncologische centra.

http://www.nki.nl/

Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis: een bijzondere instelling. Bijzonder, omdat het een organisatie is die draait om één ziekte: kanker. En bijzonder omdat hier een oncologisch ziekenhuis en een centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek zijn gehuisvest in één organisatie en onder één dak.

http://www.nki.nl/nkigen/algemeen.htm