onderlijf


onderlijf 1.0

( Gezegd van personen en dieren.)
onderste helft van het lichaam
Afhankelijk van de context in uiteenlopende toepassing, bij mensen onder meer in de zin van: deel van het lichaam beneden het middel met inbegrip van de benen, of bij zoogdieren, van de (achter)poten; bij dieren vaak ook zoveel als: buikzijde, en, bij insecten: het achterste lichaamssegment.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onderlijf…

is een deel van het lichaam; is een deel

  • [Deel] bestaat bij de mens uit het onderste deel van de romp en de benen en bij een zoogdier uit het onderste deel van de romp en de (achter)poten, of bij dieren ook alleen uit de buikzijde, en bij insecten uit het achterste lichaamssegment met onder meer de spijsverteringsorganen en uitscheidingsorganen
  • [Geheel] is een deel van het lichaam
  • [Positie] bevindt zich bij de mens beneden het middel en bij dieren vaak aan de buikzijde

    Algemene voorbeelden


    Als je strakke benen, billen en taille wilt hebben, moet je daar keihard voor werken. Dat is binnenkort niet meer nodig. New Balance heeft namelijk een collectie schoenen ontworpen [...]. Een nieuwe zool in de schoenen activeert de kleine spieren in je onderlijf en laat het kleine balans oefeningen doen. Daar waar het uitmaakt: in je kuiten, je hamstrings en je billen [...]. Je voelt al je spieren in je benen en je achterste, tot je middel aan toe.

    http://www.women-online.nl/14542010.htm,

    In het wapen is een griffioen of grijpvogel afgebeeld, een fabeldier uit de oudheid [...]. Het dier heeft het bovenlijf van een adelaar, paardenoren en het onderlijf van een leeuw.

    http://www.weststellingwerf.nl/sjablonen/1/infotype/webpage/view.asp?objectID=6644

    Wist u dat het af te raden is om katten onder hun "oksels" op te heffen? Hun hele gewicht hangt dan namelijk naar beneden, wat vrij slecht is voor hun ruggengraat. Het is beter om ook het onderlijf te ondersteunen wanneer je de kat oppakt.

    http://elledevroede.hostoi.com/1_44_Wist-u-dat-.html,

    Ik [...] zie tot mijn verbazing een prachtige zwarte vogel met witte banen en een wit onderlijf op de vensterbank aan de buitenzijde van mijn raam zitten terwijl hij mij aanstaart. Het is een ekster.

    http://www.quantumwater.nl/Nieuwsbrief/QA2.htm

    Door de weerhaakjes op de lancetten en het stilet, wordt het angelapparaat stevig in de huid van mens en zoogdier geplant [...]. Dat heeft tot gevolg dat de bij haar angel niet meer kan terugtrekken. Als ze na haar aanval weer opvliegt, scheurt het hele apparaat uit haar onderlijf.

    http://konvib.eu/artikels/biologie-en-gedrag.html?start=56,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    onderlijf 2.0

    deel van de romp ter hoogte van de heupen en het zitvlak met inbegrip van de onderbuik en de schaamstreek

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een onderlijf…

    is een deel van de romp; is een deel

    • [Deel] is een deel van de romp van de mens
    • [Positie] bevindt zich ter hoogte van de heupen en het zitvlak met inbegrip van de onderbuik en de schaamstreek

      Algemene voorbeelden


      Deze mensen willen iets heel anders: het roterende, hitsige achterwerk van de zangeres Inul Daratista. 'Inul dans. Inul dans!' roepen zij, en 'boor, boor, boor'. Niet haar zang, maar de manier waarop zij haar onderlijf beweegt heeft Inul [...] tot de meest omstreden Indonesische artiest van dit moment gemaakt.

      de Volkskrant,

      Dan sta ik op omdat ik plotseling, heel plotseling, plassen moet. Hete steken in mijn onderlijf. Waar komen die zo plotseling vandaan? Wat schuilt daar binnen in mijn lichaam toch dat het op mij gemunt heeft?

      Hersenschimmen, J. Bernlef,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • bloot onderlijf
      • naakt onderlijf

      Aan het begin van haar loopbaan, eind jaren zestig, verborgen veel vrouwen hun blote onderlijf onder een laken, dat de huisarts tijdens de weeën slechts af en toe optilde om te kijken of alles goed ging.

      NRC,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • ontbloot onderlijf

      Toen het zover was heb ik een afspraak gemaakt bij één van de huisartsassistenten die de uitstrijkjes maken. Degene die dat vorige keer deed, vanaf nu assistente 1, wilde ik graag weer. Ten eerste omdat zij een erg prettig persoon is. Ten tweede omdat het nou eenmaal niet leuk is om met je benen wijd en ontbloot onderlijf in zo'n stoel te liggen en ik dan ook niet ook nog eens "het halve dorp" tussen mijn benen wil hebben.

      http://www.pinkbullets.nl/2009/04/columns/het_uitstrijkje,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • onderlijf en benen
      • benen en onderlijf

      Na grote inspanning gaat de zwemmer met zijn of haar onderlijf en benen in het apparaat liggen. Vervolgens wordt de tunnel vacuüm gezogen. Het vacuüm zorgt ervoor dat verzuurde spieren in onderlijf en benen beter doorbloeden waardoor het herstel vele malen sneller optreedt.

      http://www.omroepbrabant.nl/?news/118720652/NZE+neemt+herstelapparaat+in+gebruik.aspx,

      Met de vele gevarieerde bewegingen die vanuit voeten, benen en onderlijf ontstaan is de dans sprankelend en geestig.

      http://www.julidans.nl/dansdatabase/choreograaf.aspx?id=3298,