onderwijsstelsel


onderwijsstelsel 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

stelsel van inrichtingsvormen voor schoolonderricht, of een deelstelsel daarbinnen met een specifieke aard of een specifiek niveau, veelal in een door de overheid erkend opleidingsverband

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onderwijsstelsel…

is een stelsel; is onderwijs

  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] bestaat uit opeenvolgende onderdelen, zoals basisonderwijs, middelbaar onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs
  • [Betrokkene] heeft betrekking op kinderen vanaf de leerplichtige leeftijd, jongeren en volwassenen
  • [Werkende kracht] wordt georganiseerd door erkende onderwijsinstellingen
  • [Organisatie en organisatiewijze] is doorgaans per land anders ingericht

Algemene voorbeelden


Een onderwijsstelsel dat nog stamt uit de negentiende eeuw. Ons onderwijs is belangrijk voor onze arbeidsmarkt en economie. Daar is het onderwijsbeleid de afgelopen jaren dan ook steeds sterk op gericht geweest. Dat ging wel ten koste van de kansengelijkheid en burgerschap. Het beleid omgooien is helaas lastiger dan het lijkt.

https://www.wbs.nl/publicaties/een-onderwijsstelsel-dat-nog-stamt-uit-de-negentiende-eeuw,

Sinds de verschijning van het rapport van de commissie-Dijsselbloem zijn beleidsmakers en politici huiverig om over het stelsel als geheel te praten, terwijl dat juist moet. Hoe kan het onderwijsstelsel zich blijven aanpassen aan veranderende eisen vanuit de samenleving?

https://www.onderwijsraad.nl/publicaties/adviezen/2014/12/08/een-onderwijsstelsel-met-veerkracht,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • het onderwijsstelsel decentraliseren
  • het onderwijsstelsel dereguleren

Als een gemeente op een openbare school een gebroken ruitje repareert, moet het geld dat hiermee gemoeid is ook aan de "biezondere" school worden uitgekeerd. De diskussie over artikel 23 kan gezien worden als een bijprodukt van de paarse plannen om het onderwijsstelsel te decentralizeren en dereguleren.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • het Amerikaanse onderwijsstelsel
  • het Nederlandse onderwijsstelsel
  • het Russische onderwijsstelsel
  • het Surinaamse onderwijsstelsel

Van 1948 tot 1950 bestudeerde hij, in opdracht van de Egyptische regering, het Amerikaanse onderwijsstelsel.

Trouw,

Het Nederlandse onderwijsstelsel. Van je vierde tot ongeveer je twaalfde zit je op de basisschool. Hierna ga je naar het voortgezet onderwijs dat - afhankelijk van de schoolsoort die je kiest - vier, vijf of zes jaar duurt. Na het behalen van je middelbare schooldiploma kun je kiezen voor een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of het hoger onderwijs (hbo en universiteit).

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/nederlandse-onderwijsstelsel

In het Nederlandse onderwijsstelsel is iets fundamenteel mis, zegt de koepel van basisscholen, de PO-Raad.

https://www.trouw.nl/binnenland/basisscholenkoepel-er-is-iets-mis-met-ons-onderwijsstelsel~ba0f9812/,

Een recent opinieonderzoek in Perm liet zien dat de jeugd in die regio de Universiteit van Perm als de beste universiteit van Rusland beschouwt. Slechts vijf procent noemde de Moskouse Staatsuniversiteit als de topuniversiteit van het land. Kortom, het bestaande Russische onderwijsstelsel haalt niet automatisch de beste leerlingen naar voren, noch haalt het beste uit leerlingen naar boven.

http://cf.hum.uva.nl/oosteuropa/prospekt/artikelen2003/jeugd_nov.html,

Het Surinaamse onderwijsstelsel heft deze handicap niet op. Dit van Nederland geërfde stelsel is gestoeld op het Calvinistische beginsel van de soevereiniteit in eigen kring.

Schrijversgroep '77, Don Walther Donner,

  • het gehele onderwijsstelsel
  • het hele onderwijsstelsel
  • het katholieke onderwijsstelsel
  • het pluralistische onderwijsstelsel

Het boek houdt daardoor iets brokkeligs. Zo gaat bijvoorbeeld het middelste deel, dat handelt over 'Arbeitswelt und Bürgergeist', enigszins ten onder aan het zeer brede spectrum van onderwerpen dat het aansnijdt: het leven van alledag, secularisatie, seksuele relaties, het gehele onderwijsstelsel en de kunsten. Er is werkelijk bijna geen onderwerp te bedenken dat niet ergens in deze 'totale' geschiedenis van de periode 1866 tot 1918 - de twee delen samen zijn ruim l700 bladzijden - aan bod komt.

NRC,

Politiek werd van een kunst tot wetenschap verheven. Geen wonder dat ook de Amerikaanse universiteiten, die met een flinke geloofwaardigheidcrisis te kampen hadden, naar deze panacee grepen. In Californië werd het zelfs op het hele onderwijsstelsel toegepast (en zes jaar later weer afgeschaft).

http://www.aup.nl/pdf/JaarredesUvA2001.pdf,

Als we willen dat er goede ICT-onderzoekers komen, zullen we ook het onderwijs goed moeten toerusten met ICT. En dan heb ik het niet alleen over het wetenschappelijk onderwijs, maar over het hele onderwijsstelsel.

http://www.minocw.nl/toespraken/2002/024.html,

Worden jongeren nog voldoende enthousiast gemaakt om in het onderwijs een goede toekomst te zoeken? Dit alles geeft in de tweede plaats aanleiding tot zorg om de draagkracht van het katholieke onderwijsstelsel, met name in de komende decennia.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/onderwijsinhoud.html,

Globaal genomen is de positie van het katholiek onderwijs in het Nederlandse onderwijsbestel stabiel gebleven, mede als gevolg van de goede naam van dit onderwijs. Dat neemt niet weg dat de bisschoppen zorgen hebben over de toekomst ervan. Die zorgen betreffen met name de draagkracht van het katholieke onderwijsstelsel.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

Dat neemt niet weg dat de bisschoppen zorgen hebben over de toekomst ervan. Die zorgen betreffen met name de draagkracht van het katholieke onderwijsstelsel gezien de vele opgaven in de komende tijd en het open toelatingsbeleid, de handhaving van het pluralistische onderwijsstelsel in Nederland, de herkenbaarheid en het profiel van het katholiek onderwijs, de betrokkenheid en vitaliteit van de onderwijsgevenden en het bewustzijn van het mensbeeld en de waarden waaruit dit onderwijs gegeven wordt.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

  • hoger onderwijsstelsel
  • plaatselijk onderwijsstelsel
  • pluriform onderwijsstelsel

Accreditatie is het middel bij uitstek voor de totstandkoming van een doorzichtig internationaal hoger onderwijsstelsel. Voorwaarde hiervoor is wel dat de visitatierapporten openbaar en uiteindelijk ook vergelijkbaar worden op internationaal niveau.

http://www.iso.nl/actueel/publicaties.php,

Het ISO vindt handhaving van de binariteit van het hoger onderwijsstelsel bijzonder belangrijk. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs tot uitdrukking te komen door het instellen van twee deelraden binnen het accreditatieorgaan. Wel moet het duidelijke onderscheid in oriëntatie tussen het WO en het HBO naar voren komen in de werkwijze van het accreditatieorgaan en de hantering van de toetsingskaders.

http://www.iso.nl/actueel/publicaties.php,

Grafdelvers in Roemenië zijn erachter gekomen dat zij, dankzij de tekortkomingen van het plaatselijke onderwijsstelsel, flinke winst kunnen maken. Roemeense medische faculteiten en wetenschappelijke laboratoria hebben bijlange niet genoeg geld om didactische hulpmiddelen als skeletten via de geëigende wegen te kopen. De grafmakers leveren de botten graag.

De Standaard,

Het is van groot belang dat in de Nederlandse samenleving een pluriform onderwijsstelsel gegarandeerd blijft. Is dit in het licht van alle ontwikkelingen op het terrein van het onderwijs voldoende het geval?

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/onderwijsinhoud.html,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • het bestaande onderwijsstelsel

Bransen is in zijn kritiek op het bestaande onderwijsstelsel vooral erg stellig. Hij zegt het niet moeilijk te vinden om het fel aan te vallen, vooral ook 'omdat het op zijn laatste benen zou wankelen.' Het zou hier wel eens om een volkomen verkeerde inschatting kunnen gaan. Er zijn overigens heel veel leraren die ondanks alle beperkingen er toch iets moois van weten te maken. Er zijn dan ook nogal wat leraren die zich in de weinig ontziende kritiek van Bransen volstrekt niet herkennen.

https://blog.pedagogiek.nu/blog/2020/07/22/over-het-fundament-van-een-volstrekt-nieuw-en-ander-onderwijsstelsel/,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • het hervormde onderwijsstelsel
  • het vernieuwde onderwijsstelsel

Een aspect van het hervormingsproces in Rusland dat de gemoederen daar sterk beroert maar in het Westen nauwelijks aandacht krijgt, is de hervorming van het onderwijs. De jarenlange experimentele fase nadert langzamerhand zijn einde. Vanaf het school- en studiejaar 2004-2005 moet het hervormde onderwijsstelsel zijn beslag krijgen.

http://cf.hum.uva.nl/oosteuropa/prospekt/artikelen2003/jeugd_nov.html,

Op basis van de vraag uit de arbeidsmarkt bepaalt het Ministerie van Onderwijs het aantal door de overheid gefinancierde studieplaatsen per studierichting. In 2005 moeten alle leerlingen van de elfde klas het staatsexamen afleggen en dan is het vernieuwde onderwijsstelsel ingevoerd.

http://cf.hum.uva.nl/oosteuropa/prospekt/artikelen2003/jeugd_nov.html,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • het onderwijsstelsel in Nederland

Die zorgen betreffen met name de draagkracht van het katholieke onderwijsstelsel gezien de vele opgaven in de komende tijd en het open toelatingsbeleid, de handhaving van het pluralistische onderwijsstelsel in Nederland, de herkenbaarheid en het profiel van het katholiek onderwijs, de betrokkenheid en vitaliteit van de onderwijsgevenden en het bewustzijn van het mensbeeld en de waarden waaruit dit onderwijs gegeven wordt.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

in voorzetselgroep


  • inzake onderwijsstelsels

Het netwerk werkt nauw samen met het ENIC-netwerk van de Raad van Europa en Unesco, alsook met het Eurydice-informatienetwerk inzake onderwijsstelsels en -beleid.

http://www.europeesplatform.nl/,

Deze actie verleent steun aan een breed scala van maatregelen die gericht zijn op het vergemakkelijken van de uitwisseling van informatie en ervaringen betreffende vraagstukken van gemeenschappelijk belang inzake onderwijsstelsels , -beleid en -innovaties in de deelnemende landen.

http://www.europeesplatform.nl/,

  • (de) doorzichtigheid van onderwijsstelsel
  • (de) kwaliteit van onderwijsstelsel
  • (de) observatie van onderwijsstelsel
  • (vergelijkend) onderzoek van onderwijsstelsels

Observatie van onderwijsstelsels, -beleid en –innovatie draagt bij tot de verbetering van de kwaliteit en doorzichtigheid van onderwijsstelsels en tot de bevordering van onderwijsvernieuwing in Europa door middel van het uitwisselen van informatie en ervaringen, door het identificeren van goede praktijkvoorbeelden, door vergelijkend onderzoek van onderwijsstelsels en onderwijsbeleid en door het bespreken en analyseren van aangelegenheden die van gemeenschappelijk belang zijn voor het onderwijsbeleid.

http://www.europeesplatform.nl/,

  • in de onderwijsstelsels van verschillende Europese landen

Europa draagt - helaas - de verscheidenheid der volkeren steeds minder een warm hart toe. Tekenend hiervoor zijn de Sorbonne- en Bologna-verklaringen die voorzien in een aanzienlijk gebruik van het Engels in de onderwijsstelsels van de verschillende Europese landen.

http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf,

met infinitief met te


  • (om) het onderwijsstelsel te decentraliseren
  • (om) het onderwijsstelsel te dereguleren
  • (om) het onderwijsstelsel te vergroten

Als een gemeente op een openbare school een gebroken ruitje repareert, moet het geld dat hiermee gemoeid is ook aan de "biezondere" school worden uitgekeerd. De diskussie over artikel 23 kan gezien worden als een bijprodukt van de paarse plannen om het onderwijsstelsel te decentralizeren en dereguleren.

De Standaard,

Dergelijke taalassistenten kunnen worden aangesteld in alle scholen die voor deelname aan Comenius 1 in aanmerking komen. De twee hoofddoelstellingen van het assistentschap zijn: toekomstige taalleerkrachten de gelegenheid bieden hun kennis van andere Europese talen, landen en onderwijsstelsels te vergroten, evenals hun onderwijsvaardigheden te verbeteren. De taalvaardigheden van leerlingen van de gastinstelling te vergroten en hun motivatie om talen te studeren, evenals hun interesse in het land en de cultuur van de assistent te vergroten.

http://www.europeesplatform.nl/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • onderwijsstelsels en onderwijsbeleid
  • onderwijsstelsels en onderwijsevaluatie
  • onderwijsstelsels, onderwijsbeleid en onderwijsinnovatie

Observatie van onderwijsstelsels, -beleid en –innovatie draagt bij tot de verbetering van de kwaliteit en doorzichtigheid van onderwijsstelsels en tot de bevordering van onderwijsvernieuwing in Europa door middel van het uitwisselen van informatie en ervaringen, door het identificeren van goede praktijkvoorbeelden, door vergelijkend onderzoek van onderwijsstelsels en onderwijsbeleid en door het bespreken en analyseren van aangelegenheden die van gemeenschappelijk belang zijn voor het onderwijsbeleid.

http://www.europeesplatform.nl/,

Elk jaar richt het programma van studiebezoeken zich op een bepaald aantal thema's die betrekking hebben op de volgende vijf algemene gebieden: A – Onderwijsstelsels en hun waarden. Algemene studie van onderwijsstelsels en onderwijsevaluatie, inclusief certificatie en beoordeling van de prestaties van leerlingen. Preventieve maatregelen ter bestrijding van slechte schoolresultaten en analfabetisme. De kwaliteit van het onderwijs.