onderzoeksgebied


onderzoeksgebied 1.0

geografisch afgebakend gebied waarbinnen men gegevens verzamelt voor een onderzoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onderzoeksgebied…

is een gebied

  • [Functie] dient om er gegevens voor een onderzoek te verzamelen
  • [Begrenzing] is geografisch precies omschreven
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zorgt voor beperking van het onderzoek in ruimtelijke zin waardoor het onderzoek haalbaar blijft
  • [Object betroffen] heeft betrekking op een onderzoeksplan of onderzoeksproject

Algemene voorbeelden


De laatste jaren neemt de interesse van antropologiestudenten voor de criminologie toe en daarmee komen er ook meer afstudeeronderzoeken op dit terrein. [...] In 1995 besloot ik naar de Filippijnen te vertrekken om daar onderzoek te doen naar geweld. De Filippijnen leken een logische keus. De natie stond bekend als zeer gewelddadig, niet alleen regionaal bezien, maar zelfs globaal. Het aantal moorden, verkrachtingen, gijzelingen et cetera, oversteeg ver die van de omringende Aziatische landen. Daarbij was het land grotendeels Engelstalig en bestond er een zekere vorm van democratie, wat het land onderzoeksvriendelijker maakte dan de omringende landen. De Filippijnen leken dus een ideaal onderzoeksgebied.

http://www.fss.uu.nl/ca/cases/1999/case9909.htm,

Uit tabel 2 blijkt dat geluidsoverlast met name wordt veroorzaakt door bezoekers van horecagelegenheden en op de tweede plaats door muziek [...]. Opmerkelijk is dat geen van de bewoners in de directe omgeving van Leidseplein hinder ondervindt van de stemversterkers van straatartiesten. We kunnen hieruit concluderen dat de bewoners in het onderzoeksgebied de grootste mate van hinder ondervinden van geluid veroorzaakt door horeca-gelegenheden en straatmuzikanten.

http://straattheater.info/docs/rapport_bab_nl.html,

Lindeboom stelt verder dat de bodem van de Noordzee overal ten minste eenmaal jaarlijks wordt bevist. Dit is niet juist. In het overgrote deel van de Noordzee vindt helemaal geen boomkorvisserij plaats. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek ( RIVO) met behulp van registratieapparaten op de navigatieapparatuur van vissersschepen heeft dit echter vorig jaar nog eens bevestigd. Voor de instelling van gesloten gebieden op zee is vanuit wetenschappelijk oogpunt veel te zeggen. Ongetwijfeld wordt onderzoek naar de effecten van de visserij erdoor vergemakkelijkt. De discussie over de instelling van een onderzoeksgebied wordt echter mijns inziens niet bevorderd door het herhalen van achterhaalde stellingen over de effecten van de Nederlandse boomkorvisserij.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


onderzoeksgebied 2.0

geografisch afgebakend gebied dat men doorzoekt op de aanwezigheid van iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onderzoeksgebied…

is een gebied

  • [Functie] dient om er iemand of iets in op te sporen
  • [Begrenzing] is geografisch precies omschreven

    Algemene voorbeelden


    Er zijn concrete plannen voor de bouw van een appartementencomplex op een perceel aan de Beusichemseweg (ongenummerd) te Houten. Omdat negatieve effecten van de voorgenomen activiteiten op beschermde flora- en faunasoorten en beschermd (natuur)gebied op voorhand niet uit te sluiten zijn, heeft initiatiefnemer Natuurbank Overijssel gevraagd de wettelijke consequenties van de voorgenomen activiteiten in het kader van soort- en gebiedsbescherming te onderzoeken [...]. Het onderzoeksgebied is op 26 januari 2020 onderzocht op de (potentiële) aanwezigheid van beschermde planten en dieren en beschermde nesten, holen, vaste rust- en voortplantingsplaatsen en andere beschermde functies, zoals foerageergebied en vliegroutes van vleermuizen

    https://www.houten.nl/fileadmin/user_upload/Thema/Verhuizen__wonen_en__ver__bouwen/Ruimtelijke_bestemmingsplannen/Beuschemseweg/a8_Quickscan_natuurwaarden.pdf,

    Ergens tijdens de zomer van 1754, alvorens naar Holland terug te keren, was het schip onderweg naar Batavia toen het op een rif liep in de Zuid-Chinese Zee [...]. Onderzoek beperkte de zoektocht tot een gebied van zo'n 100 vierkante mijl (260 km) en begin maart 1985 begon Hatcher met zoeken, geassisteerd door Max de Rham, een Zwitserse mariene geofysicus, die zich had gespecialiseerd in high-tech electronische zoekapparatuur. Twee maanden lang sleepten zij een side-scan sonar en voelkoppen van een magnetometer over honderden riffen in het onderzoeksgebied.

    http://www.duiken.nl/

    Dinsdagavond 8 september kreeg de politie een melding over een wapenvondst op een bosperceel aan de Schellerdijk in Zwolle. Inmiddels is een deel van het perceel doorzocht en blijkt dat het om meerdere wapens gaat die verstopt lagen op het bosperceel. Gezien het open karakter van het bosgebied is het onderzoeksgebied ruim afgezet en bewaakt de politie de omgeving. Het onderzoek is grondig en kan daardoor nog enige tijd duren.

    https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/10/zwolle-politie-treft-tientallen-wapens-aan-op-bosperceel.html,

    Om een voorbeeld te geven: een onderzoeksgebied met een oppervlakte van 500 hectare kan op deze wijze binnen één jaar volledig onderzocht worden op de aanwezigheid van explosieven.

    http://www.ta-radar.nl/index2.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    onderzoeksgebied 3.0

    (wetenschap)

    specifieke kennissector in een vakgebied die een van de specialisatiegebieden vormt en voorwerp van verder onderzoek is

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een onderzoeksgebied…

    is een gebied

    • [Geheel] is onderdeel van een vakgebied
    • [Handelende persoon] wordt verder ontwikkeld door vakdeskundigen
    • [Middel] wordt verkend door middel van onderzoeksprojecten
    • [Object betroffen] heeft betrekking op een geheel van gespecialiseerde kennis
    • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op een bepaald gemeenschappelijk thema

    Algemene voorbeelden


    Onderzoeksgebieden. De faculteit Technische Natuurwetenschappen bestaat uit zes onderzoeksafdelingen op het gebied van natuur- en scheikunde, met daarnaast een afdeling Science Education and Communication die technologische en maatschappelijke perspectieven combineert in onderwijs en onderzoek: bionanoscience, chemical engineering, biotechnology, ImPhys, quantum nanoscience, radiation science & technology.

    https://www.tudelft.nl/tnw/onderzoek/onderzoeksgebieden

    Of het nu gaat om een biologisch experiment aan boord van de Europese Marslander Beagle 2, infraroodwaarnemingen van organische moleculen in de interstellaire ruimte, of de jacht op aarde-achtige planeten bij andere sterren - al die onderzoeksgebieden vallen onder de paraplu van de astrobiologie.

    Intermediair,

    De esthetica is dan die tak van de wijsbegeerte waarin men de concepten analyseert waarmee men de 'esthetische houding' waarmee men op die wereld en de fenomenen in die wereld kan reageren, tracht te vatten, te beschrijven en te analyseren. Dat betekent dat er tenminste vier onderzoeksgebieden binnen de esthetica kunnen worden bepaald. In de esthetica tracht men (1) de esthetische houding te preciseren en duidelijk voor te stellen; (2) tracht men de (esthetische) objecten en fenomenen te preciseren waartegenover men een esthetische houding kan hebben; en (3) tracht men de precieze aard van de relatie tussen de esthetische houding en de objecten van esthetische waardering te verduidelijken. Bovendien tracht de wijsgeer (4) de begrippen en concepten die bij deze analyses gebruikt worden kritisch te onderzoeken.

    http://allserv.rug.ac.be/~tclaes/tomsplace/Esthetica.htm

    Wat de musicologen betreft raad ik hen alvast aan om hun thesis te maken in onderzoeksgebieden die aansluiten bij lopende of afgewerkte onderzoeksprojecten.

    http://www.ipem.rug.ac.be/staff/Marc/Thesis_Leman.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een actueel onderzoeksgebied
    • aanverwante onderzoeksgebieden
    • astronomische onderzoeksgebieden
    • hedendaagse onderzoeksgebieden
    • macro-economische onderzoeksgebieden

    Een belangrijk actueel onderzoeksgebied van de voedingsgeneeskunde zijn de zogenaamde secundaire plantaardige stoffen, die voor de plant dienen als afweerstoffen tegen ongedierte, als groeiregulatoren of als kleurstoffen.

    http://www.debakker.nl/

    De Internationale Astronomische Unie is de wereldwijde organisatie van beroepsastronomen, opgericht in 1919. Bij deze organisatie zijn zevenduizend leden uit ruim zestig landen aangesloten. De Unie heeft een veertigtal commissies voor astronomische (en aanverwante) onderzoeksgebieden.

    NRC,

    Hoewel er nog steeds een groot respect voor de 'ouden' heerste, wisten verschillende wetenschappers de grondslag te leggen voor hedendaagse onderzoeksgebieden binnen de biologie.

    http://www.schamper.rug.ac.be/schamper379/379-wetenschap.phtml,

    De traditionele macro-economische onderzoeksgebieden, zoals conjunctuurstudies en algemeen economische beleidsvraagstukken, laat het CES over aan andere onderzoeksinstellingen.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een verwaarloosd onderzoeksgebied

    De Beatrijs, Mariken van Nieumeghen, Elckerlijc, misschien ook Hadewijch en Ruusbroec - het zijn slechts een paar religieuze werken of auteurs uit de middeleeuwen waarvan wij nu de naam nog kennen. Toch vormen zij de top van een enorme berg van heiligenlevens, zondenspiegels, bijbelvertalingen, theologische traktaten, viten van kloosterzusters en preken die in deze periode zijn geschreven en op grote schaal verspreid. De variëteit en het aanbod in geestelijke teksten uit de middeleeuwen is overweldigend.Tegelijkertijd is het een door generaties Neerlandici verwaarloosd onderzoeksgebied.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: binnen

    • onderzoeksgebieden binnen

    Het onderzoeken van plantaardig materiaal als bron voor geneesmiddelen behoort tot de oudste onderzoeksgebieden binnen de farmacie.

    http://www.pharm.uu.nl/onderwys/ow_n_prg/np_farm.htm

    Voorzetsel: van

    • onderzoeksgebieden van de scheikunde

    De onderzoeksgebieden van de scheikunde zijn net zo verscheiden als dit indrukwekkend technologisch arsenaal laat vermoeden.

    http://www.vub.ac.be/Bruno/site3/downloads/sg-scheikunde.pdf,

    in voorzetselgroep


    • in dit onderzoeksgebied

    Van een half dozijn genen is intussen geweten dat ze bij Alzheimer betrokken zijn. De groep van Christine Van Broeckhoven (UA) geniet wereldfaam in dit onderzoeksgebied.

    De Standaard,

    • op de onderzoeksgebieden

    Het WLO-laboratorium is toonaangevend op de onderzoeksgebieden anorganische en organische chemie, microbiologie en metalen.

    http://www.wlo.nl/

    met substantief erachter


    • het onderzoeksgebied infectieziekten
    • de onderzoeksgebieden nano-fotonica en nano-spintronica

    Er zijn drie verschillende onderzoekslijnen binnen het onderzoeksgebied Infectieziekten: Detectie van pathogenen. Het opsporen en identificeren van pathogenen is een logische eerste stap op weg naar preventie van infectieziekten.

    http://www.health.tno.nl/homepage_pg.html

    Latex bolletjes De TU/e neemt deel in NanoNed met de onderzoeksgebieden nano-fotonica en nano-spintronica, voor respectievelijk optische en magnetische toepassingen.

    http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang46/cursor15/achtergrond/o_1.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    onderzoeksgebied 4.0

    (wetenschap)

    geheel van de zaken die beschouwd, besproken of verricht worden in het kader van wetenschappelijk onderzoek; terrein van wetenschappelijk onderzoek
    Slechts aangetroffen in de onderstaande combinatie.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Onderzoeksgebied…

    is een gebied

    • [Deel] bestaat uit verrichtingen die betrekking hebben op wetenschappelijk onderzoek
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt onderscheiden als een specifiek deel binnen de menselijke belangstelling of bedrijvigheid

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • op onderzoeksgebied

      Voor iedere arts die zich bezighoudt met onderzoek naast de "gewone" patiëntenzorg is het geweldig om te kunnen werken met iemand die zijn sporen heeft verdiend op onderzoeksgebied.

      http://www.xald.nl/artikelen/jaartje_baltimore.html

      De tijdelijke wetenschappelijke staf aan onze universiteiten vervult een essentiële rol als het gaat om het deelnemen in en richting geven aan de primaire processen van onderwijs en onderzoek. Op onderwijsgebied zou het merendeel van centrale activiteiten als practica en werkcolleges vervallen, als er geen promovendi of postdocs zouden zijn. Op onderzoeksgebied ligt de zaak nog veel geprononceerder. De tijdelijke medewerkers zijn de handen en voeten van, en na het opdoen van de nodige ervaring ook dikwijls het brein achter een aanzienlijk deel van de universitaire onderzoeksinspanning. Wetenschappelijk onderzoek zonder de participatie van tijdelijke wetenschappelijke staf is ondenkbaar.

      http://www.postdocplatform.nl/,

      Op onderzoeksgebied richt de TU/e zich binnen het domein van de 'engineering science & technology' bij voorkeur op die deelterreinen waarop zij in de internationale wetenschappelijke wereld een rol van betekenis speelt of kan gaan spelen en waarop zij betekenisvolle impulsen kan geven aan vooral de kennisintensieve industrie en andere maatschappelijke sectoren met een hoge of zich snel ontwikkelende technologie-intensiteit.

      http://www.mbaopleidingen.nl/instellingen/9965/technische-universiteit-eindhoven/

      Premier Balkenende stelt dat bijzondere onderzoeksprestaties beter moeten worden gehonoreerd [...]. Om in de woorden van Balkenende op onderzoeksgebied "de sterren te laten schitteren" moet de overheid afzien van rendement op de korte termijn.

      NRC,