ongemanierdheid


ongemanierdheid 1.0

het ongemanierd zijn; het niet hebben of blijk geven van goede manieren; geen goede manieren hebben of daarvan getuigend

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ongemanierdheid…

is een eigenschap

   Algemene voorbeelden


   Met zijn tweeën droegen ze zorg voor de instandhouding van de Nederlandse ongemanierdheid.

   De houdgreep, Joost Zwagerman,

   Die bekaktheid wordt niet ernstig genomen en ongemanierdheid blijft dan ook veel Nederlands optreden kenmerken.

   NRC,

   Dat Verelst een verwaande kwast moet zijn geweest staat wel vast - de vermeldingen van zijn ongemanierdheid en eigenwaan zijn talrijk - maar waarschijnlijk was hij niet gek.

   NRC,

   Er komt me weer voor de geest hoe ik ze de vorige dag op het terras van het Siantar Hotel met brutale ongemanierdheid over de lelijke plastic fauteuils heb zien hangen, hinderlijk luid pratend, corpulent en bazig; dat zie je Indonesiërs niet vaak doen.

   NRC,

   Dat Verelst op z'n oude dag niet veel veranderd is, blijkt uit het reisjournaal van Allard de la Court. Deze Hollandse 'tourist' bezoekt de schilder op 24 juni 1710 en beklaagt zich over zijn ongemanierdheid.

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   met ander, nevengeschikt substantief


   • vulgariteit en ongemanierdheid

   Hij is allergisch voor vulgairiteit en ongemanierdheid en houdt zich altijd aan de regels van wellevendheid.

   http://users.pandora.be/avicenna/steenbok.htm

   ongemanierdheid 2.0

   iets wat ongemanierd is; handeling, daad, actie, uiting, gedraging e.d. die getuigt van een gebrek aan goede manieren

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een ongemanierdheid…

   is een handeling

     Algemene voorbeelden


     Bumperkleven, voordringen, meeroken, mobiel bellen, hangjongeren en geen voorrang krijgen. In menig ergernissen top 10 scoren dit soort ongemanierdheden groen en geel hoog. En het is eerder regel dan uitzondering dat hondenpoep de absolute nummer 1 is in dit klassement van ongemanierdheden, nipt op de hielen gezeten door nummer 2 mét stip: het dumpen van afval op straat.

     http://neslog.weblog.nl/2010/05/18/vuilnisman-mag-deze-zak-ook-mee/,

     Vanwege zijn fratsen in de gemeenteraad en daar buiten, zijn ongemanierdheden, zijn onzinnigheden, zijn schelden, vloeken en tieren, zijn platvloersheden, zijn seksistische grappen en grollen, werd hij belachelijk gemaakt, bespot, uitgespuwd, aan de schandpaal genageld en door iedereen verlaten en moederziel alleen aan zijn politiek lot overgelaten.

     http://www.verdrietvankortrijk.be/?p=850,

     Na de oorlog en tot in de vijftiger jaren heeft de PTT opmerkelijk veel energie gestopt om bij het telefoneren je naam te noemen. Het was een anti-hallo actie. Toch bleven ouderen die weinig gebeld worden volharden in het hallo. Mensen die nu >80 jaar zijn. Wij ervaarden het hallo als een ongemanierdheid.

     http://www3.onzetaal.nl/homofkuit/h0709.php,

     Toen we gisteren opstonden en naar onze "voortuin ter grootte van één tegel" keken lag er weer eens iets in. "Shit!" was het enige wat we konden denken. En het was dan ook nog van een ziek hondje, namelijk eentje met diarree. Dus zagen wij onszelf genoodzaakt op te treden tegen deze ongemanierdheden.

     http://sarahzegthallo.blogspot.com/2006/03/wat-moet-dat-moet.html,