ongericht


ongericht 1.0

niet gericht, niet speciaal afgestemd op iemand of iets; niet met een van tevoren vastgesteld doel; zonder tevoren nagedacht te hebben over het gewenste effect op iemand of iets

Algemene voorbeelden


Gezondheidsvoorlichting op tijd en op maat. Welnu: gezondheidsvoorlichting kan best zo'n zetje in de rug gebruiken. Nu is deze vaak ongericht, in de vorm van folders in de wachtkamer of een spotje op televisie.

http://www.gerontechnologie.nl/

Uw herinneringen zijn van grote betekenis voor de literatuurgeschiedenis. Fortes' blik was vol ironie. - Ik bewonder uw enthousiasme. Het is groot en vermoedelijk oprecht, maar ook ongericht. Ik heb in uw relaas geen reden kunnen ontdekken waarom mijn particuliere geschiedenis van belang zou zijn. Het spijt me.

Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

GroenLinks vindt dat er een einde moet komen aan de huidige reeks ongerichte bestuurlijke herindelingen en pleit voor bezinning op het bestuurlijke stelsel.

http://www.e-stem.nl/,

Brand: "De denkfout die het PBC maakt is dat ze de hele persoon onderzoeken. Omdat ze niet weten waar ze willen en moeten zoeken bij afwezigheid van een theorie, vergaren ze een ongerichte brij aan gegevens over iemands leven. In die bijkans onleesbare rapporten van ze - zie er maar eens aan te komen - wordt nergens verteld waarom er naar wat is gevraagd.

http://www.groene.nl/2003/0314/mfpvo_pieterbaan.html,

Ze acteren als de eerste de beste amateur die ongerichte intonatie en gebekketrek verwart met "zich inleven in een rol".

De Standaard,

Negentig procent van Muriëls wezen was lijden, blanco, ongedefinieerd, ongericht lijden.

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

Wij kunnen het telecommunicatiemodel (waar het hele Internet op is gebaseerd), als het vierde model van de toekomst, aan de tot nu toe besproken modellen toevoegen. Het heeft het voordeel dat het individuele geldstromen van de gebruiker richting informatie-exploitant op gang brengt. Het heeft het nadeel dat het het publiek verder versplintert waardoor het als reclame medium minder geschikt is. De consument wordt een individuele karper die telkens in een andere vijver zwemt, onvindbaar voor ongerichte reclameboodschappen.

http://www. ivir. nl/publicaties/dommering/napster-cr. html

Een sterk stralende lamp op haar voorhoofd licht nu eens haar voeten, dan weer haar benen uit, die ze grillige arabesken en capriolen laat uitvoeren. Als ze rechtstaat, gaat het licht ongericht priemen in het duister, zonder de contouren van de scène te verduidelijken.

De Standaard,

Maar terwijl we die buurthuizen onder druk van de bezuinigingen zelf hun broek laten ophouden, geven we het bedrijfsleven nog veel te veel ongerichte subsidies.

NRC,

Vanuit het idee dat de omgeving de aard van de soort bepaalt, werd beargumenteerd dat het soms nodig is de sociale verhoudingen te wijzigen opdat de mensheid als geheel een hogere evolutiefase zal bereiken. Sociale misstanden en de achtergestelde positie van vrouwen konden in deze wereldvisie worden opgevat als bijverschijnselen van een natuurlijke evolutie die ongericht was.

http://www.let.uu.nl/hist/info/VVG/nl/dossiers/feminism.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • ongerichte activiteit

Na aanschaf van een kaartje stapte je er, als Alice door de spiegel, een nieuwe wereld binnen. Meer nog dan door de mobiles van Calder en de zaal met vibrerende wanden van Soto, werd de sfeer er bepaald door de vrolijke schildermachine van Tinguely: een aanwijzing te meer dat alles veranderde, dat de grenzen werden verlegd. Na een tweede bezoek leidde deze conclusie tot uren vol ongerichte activiteit.

NRC,

  • ongerichte affectie
  • ongerichte begeerten
  • ongerichte bewondering
  • ongerichte honger naar iets
  • ongerichte lusten
  • ongerichte vreugde

Een teveel aan ongerichte affectie, een tekort aan liefhebbende armen.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

In een hoek van het restaurant had Lilly naar zichzelf staan kijken, met bewondering en haat, ze had 'verrader, verrader' gedacht maar zelfs als het waar was geweest dat ze zich op dat moment als een verrader had gedragen, dan nog veranderde het woord niets aan haar roekeloze, ongerichte vreugde.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Dat je niet meer zoekt naar de taal waarin je jezelf het zuiverst kunt uitdrukken, waarin je je eigen hypocrisie aan het licht kunt brengen en de eeuwige worsteling tussen je ongerichte lusten en antipathieën en je redelijke, humane, het vuige onderbewustzijn ontkennende ethiek.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Hebben Bas en David een grote maar nog wat ongerichte honger naar toneel, Arthur is bezeten, kan over niets anders praten, leest alles wat hij te pakken krijgt - hij doet verder toch niks - en ontdekt steeds wat nieuws.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Op dit moment richtte hij zijn ongerichte bewondering op de kleffe kruimels die aan de punt van het stokje naar buiten kwamen.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Al die verheven praatjes van hem, al die colleges over kunst en literatuur, over het 'wekken wat in ons sluimert' en 'het temmen van ongerichte begeertes' waarop zijn zogenaamde esthetische lessen steeds weer waren uitgelopen, waren niets anders gebleken dan perverse manoeuvres om een tot dan toe onnozele schooljongen op te zadelen met een schuldgevoel waaronder hij de rest van zijn leven gebukt zou gaan.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

  • ongerichte agressie
  • ongericht geweld

Maar waar het op neerkwam, was dat ze weer eens door een sensationeel drama waren gegrepen en hun ongerichte agressie op een boosaardige macht konden afwentelen.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

In mijn bijdrage plaats ik de Belgische witte beweging in internationaal-comparatief perspectief. Ik vergelijk ze systematisch met drie andere bewegingen of mobilisaties die zich naar aanleiding van gelijkaardige gevallen van extreem en ongericht geweld hebben voorgedaan.

http://www.odis.be/website/dutch/onderzoek/nsb/paper_sw.html,

Wat Once Were Warriors wel subtiel en vermoedelijk naar waarheid weet uit te leggen is het verschil tussen de oorspronkelijke krijgshaftigheid van het Maori-volk en de ongerichte agressie van Jake.

NRC,

De ongerichte agressie die in de planten- en dierenwereld woedt, is volgens deze stroming niet van toepassing op de mensenwereld, omdat de mens de loop van de evolutie met zachte hand kan beïnvloeden door kennis van de natuur te combineren met het menselijke rechtvaardigheidsgevoel.

http://www.let.uu.nl/hist/info/VVG/nl/dossiers/feminism.html,

Gelukkig krijgt hij op zijn veertiende van zijn oma een drumstel, zodat de ongerichte agressie verdwijnt in gebonk, gedreun en bekkenslagen.

http://www.vpro.nl/programma/vrijegeluiden/afleveringen/16287232/items/16726596/,

  • ongerichte angst
  • ongerichte angsten
  • ongerichte angstgevoelens

Bij bijna iedereen gingen de gevoelens tijdens prikkeling gepaard met een vage, ongerichte angst, ook als de herinnering of de hallucinatie juist vertrouwd voorkwam.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Vrees voor de misdadige reputatie van het werelddeel, voor de militairen van Pinochet, voor verkeersongevallen, voor badkamers met kakkerlakken, voor virussen, voor heimwee; een weids panorama aan bedreigingen dat zijn focus vindt in een kort, kristalhelder visioen als de bus schokkend wegrijdt [...]. Over dit alles vertelt ze Leen niets. In de eerste plaats omdat ze zich schaamt voor die ongerichte angst. Daarnaast omdat ze Leen de eerste dagen in stilte wil observeren. Het is de enige manier om te achterhalen of hij haar gevoelens deelt, of haar angst al dan niet terecht is. Leen, toch ook voor het eerst in Zuid-Amerika, lijkt verre van bezorgd.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Het zou een echt Dostojewski-verhaal moeten worden. Niet aangepast op het werk. De binnengekomen post verscheuren. De collega's niet begrijpen. Het werk niet aankunnen. Geld stelen. Naar de hoeren gaan en daardoor nog ongelukkiger worden. Het schuldcomplex tegenover zijn vrouw. De angsten waar hij zijn leven lang last van heeft gehad, ongerichte angsten die de ziel opvreten. Tenslotte het ontslag en de armoede.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Zulke ongerichte angstgevoelens als nu bij de Washingtonse scherpschutter spelen de wapenlobby in de kaart.

NRC,

  • een ongerichte beweging
  • een ongerichte zwaai

Hij had iets van een gewonde, grijze kwikstaart, in zijn rusteloze, ongerichte bewegingen.

Wennen aan vrede, K.L. Poll,

Hij beweegt zich alcoholisch naar de verdwaasde dekhengst in de hoek. Hij maakt een ongerichte zwaai met zijn rechterarm, die tegen het been van de ander aan valt.

Sluitingstijd, Vincent Neyt,

Met een ongerichte handbeweging veegde hij de vlieg weg.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

  • een ongerichte blik
  • ongerichte oogjes

Edu zag in het huis van de Vettii hun ogen langs de wandschilderingen dwalen met de ongerichte blik van een baby.

Blauwbaard, Pauline Slot,

De baby was volmaakt gezond. Ze had zoetgewelfde lipjes, een innige floers om de ongerichte oogjes en iets koppigs rond de smalle schedel wat je makkelijk voor intelligentie aanzag.

Kriblijn, Barber van de Pol,

  • een ongerichte drang
  • ongerichte energie
  • ongerichte prikkels

Omdat zij niets onbeproefd wilde laten om van haar klachten (extreme vermoeibaarheid) af te komen heeft zij zijn voorschrift opgevolgd, totdat dit vanwege de ontremmingsverschijnselen (enorme onrust en ongerichte drang om te reizen) die zij ervoer niet langer verantwoord was.

NRC,

"Ja doe dat eens", zeg ik en ik vlucht in de lach die meereist op golven van ongerichte energie die vanaf mijn middenrif opstijgen.

http://www.meningitis-stichting.nl/index2.htm

Ook hier gaat het om het leveren van meer kwaliteit door het boven water halen van informatie over de mogelijkheden en beperkingen van elk uniek individu: maatwerk in plaats van generieke bureaucratische regels en dure, ongerichte fiscale prikkels.

http://www.carrierecontact.nl/loopbaaninfo/magazine/art_armoede.html

  • ongerichte hagel
  • een ongerichte kogelregen
  • een ongericht schot

Van Eijck was gevaarlijker voor de dynamiek van de groep dan Heinsbroek die zó opging in zichzelf dat hij nooit precies wist wat er speelde op alle borden van kabinet, fractie en partij. Bovendien schoot Herman met ongerichte hagel - als ik drie wilde beweringen doe, schiet ik wel een keer raak.

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

Woensdagavond laat schoot een onbekende in het vlakbij gelegen dorp Bosnjaci een dertigtal ongerichte schoten af.

De Standaard,

De meeste soldaten schieten hun laders leeg zonder te richten. Dat hoeft ook niet, in elke groep zit wel een modelsoldaat die effectief op de vluchteling mikt en schiet om te doden. De ongerichte kogelregen over Lichtenrade vormt alleen het applaus voor de echte Todesschütze, voor de echte moordenaar.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

  • ongericht licht

In weerwil van wat Nabokovs Humbert graag dacht heb ik nooit een meisje gekend zo jong als ik toen was, dat uit was op de betere beurt. Maar uit mijn plexus solaris straalde een ongericht sterk licht. Ik wilde dat John Cleary of Corey of een andere jongen dat licht zag en bewonderde, er niet zijn eigen honger mee stilde.

Cherry, Mary Karr,

  • ongerichte genetische modificaties

Bovendien zijn de moderne biotechnologische veranderingen zeer gericht en dus beter controleerbaar dan de ongerichte genetische modificaties die d.m.v. de klassieke biotechnologie zijn en (nog steeds) worden aangebracht.

http://www.kncv.nl/secties/nbv/de_NBV_is.html

  • ongericht onderzoek

Te veel ongericht onderzoek versterkt de kans op schade. Niet alleen doordat het de patiënt bevestigt in zijn idee dat er iets ernstigs is (dat zal vooral bij de non-copers het probleem zijn), maar ook omdat onderzoek zelf niet altijd zonder schade is.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

  • ongerichte paniek

Maar bovendien moet, in tegenstelling tot wat Stein beweert, het Westen met zijn lange, koloniale verleden zich uiterst behoedzaam en terughoudend opstellen en zeker niet oproepen tot een verdediging van het Westen tegen aanstormende moslimhorden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat onze overheden ons niet moeten beschermen tegen terrorisme. Dat doet men echter door gerichte maatregelen tegen terroristen te nemen en niet door het zaaien van ongerichte paniek tegen moslims.

NRC,

  • een ongericht projectiel

Ongerichte projectielen zijn het die Bernhard hier afvuurt in de kantlijn van zijn tekst. Machteloos getier.

Een soort Engeland, Robert Anker,

  • een ongerichte stap

Hijzelf liep aan de staart naast, en vaker nog achter Margriet, zodat de meisjes zijn stramme en ietwat ongerichte stap niet te zien kregen.

In liefdes naam, Greta Seghers,

  • een ongerichte uitval
  • een ongericht verwijt

Ten afscheid zou ik nog één stuk schrijven dat, zo was het plan, wat leven in de brouwerij bracht. Dit leidde in september 1962 tot een wijdlopig artikel over Nieuw-Guinea, Luns, circus Boltini en het Britse libido, culminerend in een beschouwing over pokdalige studenten ('schorremorrie') en hun ouders. Het was een ongerichte uitval die toch een gevoelige snaar raakte.

NRC,

Tegen ongerichte verwijten van collaboratie is het Oorlogsdagboek van Jaap Burger een welkom tegenwicht.

NRC,

  • een ongerichte vorm van

De uitvinding van de telecommunicatie/omroep bracht de werkelijke omwenteling in de exploitatie. Omroep betekende een totaal nieuw fenomeen in het auteursrecht, dat allerlei vormen van collectieve exploitatie in het auteursrecht introduceerde. Omroep kenmerkte zich door een ongerichte vorm van verspreiding vanuit een centraal punt waardoor het onmogelijk was per informatiedrager of per gebruik (zoals een bioscoopkaartje) af te rekenen.

http://www. ivir. nl/publicaties/dommering/napster-cr. html

  • een ongerichte verzameling

Binnen een ruimte vol flesjes, stoelen, dozen. Een winkelkarretje hangt hoog tegen de balken gesjord. De schijnbaar ongerichte verzameling straatprullaria die al meer dan een decennium onderdak vindt in het interieur van elk "kraakpand" heeft ook hier een vaste plaats gekregen.

NRC,

met bijwoord


  • niet ongericht
  • totaal ongericht
  • veel ongerichter
  • zeer ongericht

Het door de supporters gebruikte geweld is niet ongericht, maar is vooral gericht op rivaliserende supporters.

http://www.minjust.nl/b_organ/wodc/publicaties/rapporten/pubrapp/moment2mac.pdf,

Op zich ben ik niet vies van geweld, maar ik zag er het nut niet van in. Ik heb zelf ook wel geweld gebruikt, maar veel ongerichter en veel impulsiever.

http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

De organisaties die zich met begeleid werken bezighouden, maar ook een al vele jaren bestaand instituut als Sonneheerdt, het scholingscentrum voor visueel gehandicapten, hebben te kampen met een sterk verminderde instroom vanuit de sociale verzekering. Er is een situatie ontstaan waarin zeer ongericht wordt geprivatiseerd.

http://www.fnv.nl/?02werkgeld/wao/?f=15=48=nd,

De voor 1996 voorziene lastenverlichting wil de fractievoorzitter van de PvdA niet ongericht aan het bedrijfsleven ten goede laten komen.

NRC,

Soms houden hun slachtoffers verband met onverwerkte trauma's uit hun jeugd. Zoals Thérèse die de man lastig valt waarmee zij als veertienjarige een kalverliefde beleefde en die haar vervolgens in de steek liet voor een Barbiepop. Ook Karen die haar vroegere chef achtervolgde omwille van zijn zelfingenomenheid. Maar soms zijn de slachtoffers willekeurig, is de vergelding totaal ongericht. Na hun wraakpogingen voelen de personages zich bevrijd, het werkt als therapie.

Le nouveau roman est arrivé, Hilde Proot,

met werkwoord


  • ongericht aanbieden

Bovendien bleek de technologie het mogelijk te maken elektronische informatie gericht te verspreiden op abonnementsbasis door het signaal te coderen en kon informatie via het telecommunicatienet ongericht worden aangeboden via telefonische informatienummers waarvoor de (anonieme) gebruiker per gebruik betaalde.

http://www. ivir. nl/publicaties/dommering/napster-cr. html

  • ergens ongericht op afsteven

Zijn wil deed maar wat, stevende ongericht op onbekende doelen af en begon te bokken als die doelen zich ook maar enigszins benoemen lieten.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

  • (e-mail) ongericht aftappen

'Er zal dan niet meer e-mail afgetapt worden omdat er meer criminaliteit is, maar omdat het gewoon eenvoudiger wordt. Je krijgt dan een verschuiving van gericht aftappen naar ongericht aftappen.' Tegenstanders van de taps op Internet verwachten dat hierdoor de kleine criminelen gepakt zullen worden en de grote bazen de dans ontspringen.

http://www.surfnet.nl/publicaties/bulletin/00-2/h6.html

  • ongericht blijven
  • ongericht plaatsvinden

Mijn beelden blijven vaag, mijn verlangen ongericht.

De toekomst is vrouwelijk, Hilde Van den Hooff,

Leren kan bewust en doelgericht, maar ook onbewust en ongericht plaatsvinden.

http://utopia.knoware.nl/users/edenboer/index%20Eelco.html,

  • ongericht denken

Het was al donker toen Hansze het voor de veertigste keer vaststelde: mooi geweest zo, de dag was voorbij, zitten, kijken naar de vlammen in de kachel, eten van de chocola die Bruni in het kastje boven het aanrecht had gelegd, beetje denken. Ongericht denken. Van dat lekkere denken waar je warm en rustig van wordt, het denken dat geen kwaad kan en waar je altijd uit te voorschijn komt als iemand die de zaken onder controle heeft.

De vrouwenoppasser, Peter de Zwaan,

  • ongericht patrouilleren

"Ongericht langs het strand patrouilleren met jeeps heeft weinig zin. We moeten zicht krijgen op die vloot van verdachte kotters, jachten en suppliers die langs de kusten kruisen."

NRC,

  • ongericht praten (over iets)
  • ongericht napraten
  • ongericht roepen (naar iets)

"Je moet niet in een vermolmde structuur van maand tot maand veertig mensen ongericht laten praten over alles wat met onderwijs te maken heeft", aldus PvdA-woordvoerder W. van Gelder gisteren tijdens een Kamerdebat over veranderingen in de overlegstructuur in het onderwijs.

NRC,

Na het eten werd ongericht nagepraat in de zachte stoelen.

Kriblijn, Barber van de Pol,

'Is Edwin al binnen?' roept Rattekop ongericht naar boven, door de muziek heen.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

  • ongericht shoppen (bij iets)

Wanneer de burger iets over huursubsidies te weten wil komen, moeten alle diensten die met het aanvragen van een huursubsidie te maken hebben in een oogopslag te vinden zijn. R. Leenes, docent Recht en Informatie aan de Universiteit Twente, vindt de keuze voor gerichte vragen terecht. "Bij een gemeente ga je niet gezellig, ongericht shoppen."

NRC,

  • ongericht een genetische code veranderen

Landbouwgewassen werden met elkaar genetisch gekruist. De micro-organismen, die bij de bereiding van bovengenoemde producten worden gebruikt, werden verbeterd door ongericht de genetische code m.b.v. onder meer UV-straling en chemicaliën te veranderen. Nog steeds worden deze technieken met succes toegepast.

http://www.kncv.nl/secties/nbv/de_NBV_is.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • onbewust en ongericht

Leren kan bewust en doelgericht, maar ook onbewust en ongericht plaatsvinden.

http://utopia.knoware.nl/users/edenboer/index%20Eelco.html,

overig


  • iets ongerichts

Zonder beleid houden de discussies iets ongerichts en zullen de knopen niet tijdig kunnen worden doorgehakt.

http://www.rug.nl/rc/pictogram/2000-12/redactioneel.htm#qtop

Woordfamilie


Als deel van een afleiding