ongewoonte


ongewoonte 1.0

het niet aan iets gewoon zijn; het niet aan iets gewend zijn; onwennigheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ongewoonte…

is een toestand

  • [Toestand algemeen] is een toestand waarin iemand verkeert die niet gewoon of gewend is aan iets

    Algemene voorbeelden


    Om erachter te komen of je gewoon overloopt van spanning en ongewoonte, of dat het echt niet de studie voor jou is, kun je altijd met een studieadviseur of ouderejaars praten. Spreek je ervaring uit en kijk wat zij er van te zeggen hebben.

    https://www.studenten.net/artikel/wat-als-je-nieuwe-studie-toch-niet-zo-leuk-is-als-je-dacht,

    Opmerkenswaard is ook de ervaring van een studente, die gemerkt had dat zij makkelijker kon weergeven wat zij zich gewaar werd aan dingen buiten haar, dan dat wat van binnenuit opkwam. Nu ze zich dat bewust is geworden, kan ze (op een ander moment) exploreren of het enkel de ongewoonte is die het lastiger maakte of dat er meer aan de hand is en iets haar belemmert om aandacht te schenken aan zichzelf en haar binnenwereld.

    http://dedakkapel.nl/gewaardzijnd-leren/,

    Met zoveel nieuwe mensen was er in het begin sprake van rommelige ongewoonte. De volksleden van het koor moesten voor de repetitie hun muziek van de drie diensten rondom Pasen inleveren. Langs tafels vol met stapeltjes bladmuziek draaide iedereen zoekend om elkaar heen, ondertussen elkaar bevragend: Waar ligt dit? Waar ligt dat? Het moet er voor de gasten uitgezien hebben als volksdansen. Zonder klompen, met papieren.

    http://adawaninge.nl/2016/04/08/8-april-klompendans-op-de-cantorij/,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • ongewoonte zijn

    Als het eerste deel van een samenstelling alleen een meervoud op -en heeft, wordt deze n ook in de samenstelling geschreven; dus voortaan frambozensap en hondenhok. Naar analogie hiervan zou je in plaats van kerkeraad ook kerkenraad moeten schrijven, omdat kerk een meervoud op -en heeft. Maar waarom doet het dan zo vreemd aan? Is dat alleen ongewoonte of zit er meer achter?

    http://www.opbouwonline.nl/artikel.php?id=6934,

    Niet alle partijen, die tijdens een ontwikkeltraject nodig zijn, zijn in staat om op een juiste manier om te gaan met CPO-groepen. Meestal is het geen onwil, maar eerder ongewoonte. Een architect, die altijd voor professionele opdrachtgevers werkt, kan moeite hebben met de manier waarop individuele – niet bouwkundig onderlegde – particulieren acteren. Anderzijds kan een architect, die altijd individuele, particuliere woningbouwprojecten doet moeite hebben met een grote groep die een 'maatwerk' appartementencomplex wil.

    http://www.tsbouwvastgoed.nl/wp-content/themes/tersteegebouwvastgoed/images/Succesfactoren-van-Collectief-Particulier-Opdrachtgeverschap.pdf,

    in voorzetselgroep


    • door ongewoonte
    • door de ongewoonte

    Dusart beschouwt het uitdrukken van droevige en blijde gevoelens als de essentie van de vocale muziek. Doordat Nederlandse componisten, zangers en luisteraars vreemde talen onvoldoende beheersen, ontrukken zij de zang haar ziel, stelt hij. Door ongewoonte komen de zangers ook niet goed uit het Nederlands: ze zijn vreemdelingen in eigen vaderland.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Joan_Du_Sart,

    Die eerste dag was afmattend geweest, door de ongewoonte en door het warme weer dat geleidelijk drukkend was geworden.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    • uit ongewoonte

    Van alle literaire genres doet toneel me het minst. Misschien is dit enkel uit ongewoonte. Wellicht komt dat door luiheid ook, omdat het bij toneel niet volstaat om een boek open te slaan.

    http://boeklog.info/2013/05/10/zomer-beschrijf-je-het-best-op-een-winterdag/,

    Hij licht toe wat voor effect deze traditie heeft op de sociale druk op de jongeren die deelnemen aan een eindexamengala. "Tradities staan er om bekend dat de sociale druk best hoog ligt. Het is als meisje moeilijk om te zeggen 'nee, ik wil geen jurk aan', omdat je er op aangekeken wordt. Dit aankijken komt dan weer voort uit ongewoonte: waarom wil je dit niet, iedereen doet het, doe gewoon mee.

    http://journalistiekzwolle.nl/nwsbeat/2017/05/26/ruth-over-haar-gala-doe-mij-maar-een-spijkerbroek-en-sneakers/,

    Vaste verbindingen