ontdopen


ontdopen 1.0

(religie, mystiek en mythologie; (vooral) in België)

iemands christelijke doop ongedaan maken door die persoon te laten schrappen uit het doopregister
Doorgaans in de constructie zich laten ontdopen. Ook wel wederkerend: zich ontdopen. Het woord stond in 2010 in het lijstje van tien woorden waarop gestemd kon worden als 'Woord van het Jaar 2010'.

Algemene voorbeelden


Ik ben (tot mijn zéér grote spijt) gedoopt en heb zelfs m'n twee communies gedaan, waardoor ik dus zogezegd tot het katholicisme zou behoren [...]. Momenteel ben ik oud genoeg om te beseffen dat religie complete irrationele onzin is, enkel en alleen gebasseerd op het menselijke onvermogen om zich 'alleen' te voelen. Hoe dan ook, nu zit ik nog met dat katholieke etiket dat ik liever kwijt dan rijk ben. Ik wil mij dan ook zo snel mogelijk verlossen van die sekte en mij laten ontdopen.

http://www.atheisme.eu/forum/viewtopic.php?p=1794,

De aanstelling van André-Joseph Léonard als nieuwe aartsbisschop heeft bij velen enkele pertinente vragen doen rijzen. Vooral de zogenaamde 'randkerkelijken' kunnen zich moeilijk terugvinden in het nogal conservatieve profiel van Léonard. Hier en daar hoor je zelfs mensen die hun relatie met de (katholieke) kerk definitief willen verbreken door zich te laten 'ontdopen'. Of dit terecht is of niet, is een geheel persoonlijke aangelegenheid.

http://cliff-beeckman.filosofie.be/index.php?/archives/23-Kerkuittreding-vs.-ontdopen.html,

Ontdopen: zich laten schrappen uit het doopregister.

De Standaard,

Steeds meer Belgen kiezen voor ontdopen [...]. Wanneer je het niet eens bent met een organisatie die je in de eerste plaats al niet uit vrije wil koos, dan kan je die organisatie maar best verlaten. Op die manier verdedigt de Doornikenaar Damien Spleeters tegenover het Franse persagentschap AFP zijn keuze om zich te laten ontdopen. Steeds meer Belgen zetten de procedure om zich te laten ontdopen in gang, als gevolg van de aanhoudende seksschandalen en de conservatieve houding van de kerk.

http://www.express.be/joker/nl/brainflame/steeds-meer-mensen-kiezen-voor-ontdoping/138558.htm,

Indien iemand zich later niet meer door het christendom aangesproken voelt, blijft de Staat evenwel de subsidies verder uitkeren want volgens de christelijke leer kan niemand zich laten ontdopen. Eénmaal gedoopt – altijd gedoopt.

http://forum.politics.be/archive/index.php/t-45217.html,

Is er een beschamender vonnis over de zogenaamd christelijke beschaving dan het aangrijpende verhaal van de gekerstende indianen die zich en masse nog eens te water begeven, maar nu om zich te ontdopen, als ze aan den lijve ervaren hebben wat het christendom in de praktijk betekent?

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010823556:mpeg21:a0556,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen