ontevredene


ontevredene 1.0

iemand die ontevreden is; iemand die niet tevreden is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ontevredene…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ontevreden; is niet tevreden

    Algemene voorbeelden


    De federale overheid beslist dat alle opleidingen vier jaar moeten duren. Dat geeft de minister de kans een einde te maken aan het geldverslindende dubbele opleidingsspoor. Hij moet dan wel kiezen: de opleiding aan de universiteiten geven en de hogescholen sluiten, of omgekeerd. In elk geval zullen er ontevredenen zijn.

    De Standaard,

    De met veel ceremonieel theater omlijste ondertekening in de hal van de heilige Gregorius in het Kremlin, zou bij velen een tere snaar kunnen raken: niet alleen bij mensen die met nostalgische gevoelens terugdenken aan de vroegere supermogendheid, maar ook bij de ontevredenen die menen dat de hervormingspolitiek alleen maar heeft geleid tot nationale ellende en een explosie van misdaad en corruptie.

    De Standaard,

    Een realistisch project dat weinig eisen stelde, dat zeer goed de ontevredene wist aan te spreken, dat zo veel beloofde zonder iets in ruil terug te vragen, dat de grenzen van het consumeerbare wilde achteruitschuiven (een reis, een avontuur, een wandeling, een emotie, communicatie, lucht, gevoelens: alles is op de markt te koop), en op die manier de voordelen van de consumptie wist uit te breiden terwijl het de nadelen ervan beperkte.

    http://www.buitendeorde.nl/1402/art.php?art=23,

    De IJzerbedevaart van 1995 was die van de tweedracht. Een grote groep deelnemers bleef ostentatief op de rechteroever staan uit onvrede met het organiserende Comité. Het IJzerbedevaardersforum wierp zich op als spreekbuis van de ontevredenen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een beweging van ontevredenen
    • een groep van ontevredenen
    • een leger van ontevredenen

    Zijn Front National is veel meer een extreem rechtse beweging van ontevredenen geworden dan de virulente verjager van vreemdelingen waar de partij berucht om werd.

    NRC,

    Omdat de groep van ontevredenen binnen de partij in aantal en in gewicht toeneemt: zelfs federaal minister Yvan Ylieff kon niet meer zwijgen, Jean Guy van Le Peuple staat al met één voet buiten de partij, en ooit doorbreekt José Happart zijn stilzwijgen.

    De Standaard,

    'Je bent de eerste die zo'n stunt wil volbrengen. De eerste die in z'n eentje zo'n mondiaal publiek wil bereiken, de eerste ook die de anonieme burger uit zijn ingegraven stellingen tracht te lokken en een soort ... leger van ontevredenen op de been wil brengen. Is dat niet om moeilijkheden vragen?'

    De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

    met substantief ervoor


    • een groep ontevredenen
    • een leger ontevredenen
    • groepen ontevredenen

    De kritiek komt uit de hoek van een groep ontevredenen, die vaker dwarsligt.

    De Standaard,

    Als er grote groepen ontevredenen zijn, is er weinig hoop op grote veranderingen.

    http://www.loko.student.kuleuven.ac.be/vade/05inhoud.html,

    Naast de tevreden burgers die op meer zelfstandigheid uit zijn, bestaat een heel leger ontevredenen die juist om meer bescherming vragen.

    NRC,

    • het percentage ontevredenen

    In de Vondelparkbuurt en de Da Costabuurt is het percentage ontevredenen hoger dan in de rest van het stadsdeel.

    http://www.oudwest.amsterdam.nl/index.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • tevredenen en ontevredenen

    Naast de dubbele daling van het aantal "tevredenen" en "ontevredenen" treedt er een totnogtoe-randfenomeen op de voorgrond: de groep zonder mening groeit van 4 % in 2002 tot 14.6 % nu.

    http://www.avcb-vsgb.be/nl/mati/mob/0309voiture.pdf,