onthaalkind


onthaalkind 1.0

((vooral) in België)

kind dat door onthaalouders wordt opgevangen op uren dat beide ouders werken; oppaskind

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onthaalkind…

is een kind; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een kind dat door onthaalouders wordt opgevangen op uren dat beide ouders werken

    Hoofdsemagram: kind


    Algemene voorbeelden


    Ook dit jaar vergaten de sint en zijn pieten de onthaalkinderen van onthaalmoeder M.P. niet! De onthaalmoeder nodigde alle kinderen en ouders uit om samen te wachten op de komst van de Lieve Sint. En het wachten werd beloond. Hij bracht hen een leuke bolderkar, zodat ze allemaal samen kunnen gaan wandelen!

    http://www.hbvl.be/limburg/maasmechelen/extern-sinterklaas-en-zwarte-piet-kwamen-ook-langs-bij-de-onthaalmoeder.aspx,

    De raadkamer in Antwerpen heeft een man uit Deurne naar de correctionele rechtbank verwezen voor de aanranding van zijn twee dochters en de verkrachting van tien onthaalkinderen. Die kinderen, die tussen enkele maanden en drie jaar oud waren, werden opgevangen door de echtgenote van de man [...]. Het onderzoek naar de man ging in januari 2006 van start, nadat bleek dat hij zijn twee dochters had aangerand. Het wees uit dat hij ook tien onthaalkindjes van zijn vrouw seksueel misbruikt had [...]. Zijn echtgenote werkte sinds 1998 als onthaalmoeder.

    De Morgen,

    Mijn vrouw hield stipt aan eet- en slaapgewoonten, vooral met het oog op haar onthaalkinderen. Ik paste niet meer in haar dagschema. Na een maand werd ik zowat de vaste invaller ad interim voor het home en halftijds receptionist aan de balie van de UFSIA.

    http://webhost.ua.ac.be/soudan/alumni/Al301000.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Benoemingsmotief Het woord is gevormd naar analogie van het al langer bestaande onthaalmoeder.