onthaarder


onthaarder 1.0

iemand die iets onthaart; iemand die het haar verwijdert van iets; vooral nog in de betekenissen: arbeider in het slachthuis die tot taak heeft varkens van haar te ontdoen; arbeider in de leerlooierij die op de zogeheten schaafboom met een schrapmes de haren (en het vel) van het leer verwijdert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onthaarder…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verwijdert haren van varkens; verwijdert haren van leer

    Algemene voorbeelden


    Art. 2. De beroepsindeling van de in artikel 1 beoogde arbeiders wordt al volgt vastgesteld: 1. Looierijen van grof leder. [...] 2 Arbeiders specialisten: bleker met de hand: alle verrichtingen welke ten doel hebben de vleeskant te bleken; onthaarder met de hand: op schaafboom, de haren of het vel van het leder met een schrapmes verwijderen.

    https://www.minimumlonen.be/document/download.html?aId=4c4e4a774102479a960e96fac65b9e06&d=12/01/2020,

    De vellen worden dan bij de onthaarders gebracht, die deze plat uitstrijken en die de vacht bij middel van ontharingsmessen waarvan de snijkanten afgestompt werden, behandelen. Na het wassen van deze vellen, gaan deze naar de ontleerders die met hetzelfde procédé, maar met fijnere messen, de vellen van hun binnengedeelte ontdoen en hun de gewenste dikte geven.

    http://www.lafontanella.be/nl_historisch.php?variable=accueil%7CHistorisch%7COntvangst%7Cnl

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • kelers, villers, vierendelers, uitbeners, vleessnijders, ontvliezers, bottenknippers, uitsnijders, darmentrekkers, onthaarders
    • ontvlezers en onthaarders

    De eerste industriële verwerkingsbedrijven (oftewel slachthuizen) die eind jaren twintig, begin jaren dertig van de negentiende eeuw in Cincinnati in gebruik werden genomen en zich daarna uitbreidden naar Chicago, namen de plaats in van de ervaren en bedreven slagers die met een aantal helpers een gecoördineerde reeks geestdodende en lichamelijk slopende taken uitvoerden. Kelers, villers, vierendelers, uitbeners, vleessnijders, ontvliezers, bottenknippers, uitsnijders, darmentrekkers, onthaarders en vele anderen.

    https://epdf.pub/dieren-eten.html,

    Zowel het ontvlezen als het ontharen was erg vochtig werk. Om tijdens het werken met de doorweekte huiden zo droog mogelijk te blijven stonden de ontvlezers en onthaarders op een verhoogd stoepje of op houten roosters achter de boom. Om tijdens het werk niet direct met de natte huid in aanraking te hoeven komen, hadden de arbeiders een houten bord met een leren lap eraan voor hun buik hangen. Dit bord werd een 'bret' genoemd.

    https://www.industrieel-erfgoed.nl/sites/default/files/bijlagen/bestanden/pie_rapport_18_lederindustrie.pdf,

    onthaarder 2.0

    apparaat waarmee het lichaam of een lichaamsdeel van een dier onthaard kan worden
    In het eerste citaat: apparaat dat bestemd is om de wintervacht van een paard te trimmen en losse haren of wolhaar te verwijderen; in het tweede citaat: apparaat in een slachthuis waarmee varkens volledig onthaard worden

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een onthaarder…

    is een apparaat; is een gebruiksvoorwerp; is een zaak

    • [Functie] dient voor het verwijderen van haar op het lichaam of een lichaamsdeel van een dier, met name van een paard of varken

      Algemene voorbeelden


      Onthaarder van het merk Busse. Ideaal voor het verwijderen van grote hoeveelheden wintervacht, losse haren en wolhaar. De borstel ligt zeer fijn in de hand dankzij het handvat met gel.

      https://www.drunensruiterhuis.nl/onthaarder-busse.html

      Ieder 10 minuten werd van ieder hok het aantal liggende, staande, zittende, etende en met de kop boven een ander dier waargenomen varken genoteerd. Op het slachthuis zijn op 26 augustus 2009 na de eerste levering van bedrijf B 90 karkassen beoordeeld, kort nadat de karkassen uit de onthaarder kwamen. Van ieder karkas is één helft bekeken.

      https://edepot.wur.nl/193176,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      onthaarder 2.1

      apparaat waarmee haren op de uier van een koe met vuur verwijderd kunnen worden; haarbrander; uierbrander
      Gangbaarder is de volledige benaming uiteronthaarder.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een onthaarder…

      is een apparaat; is een gebruiksvoorwerp; is een zaak

      • [Functie] dient om de haren op de uier van een koe te verwijderen
      • [Middel] maakt gebruikt van vuur (zogeheten koude vlam van ca. 200 °C)

        Algemene voorbeelden


        De Preventa mobiele uieronthaarder verwijdert uierharen snel en pijnloos met behulp van een koude vlam (ca. 200 °C). [...]. Kuipers Agrishop levert deze mobiele onthaarder inclusief een gasbus. Normaal gesproken dient deze los bij besteld te worden.

        https://www.boerenwebwinkel.nl/uierhygiene-en-uierverzorging/3135-mobiele-uieronthaarder-compleet-eur-16475-4018653156766.html?post=1

        Uieronthaarder Preventa voor grote gasbus. Verwijderd uierharen in ca. 2 sec. en doodt tegelijk bacterien d.m.v. koud vuur. Geeft géén verwondingen. Onthaarder heeft een gebogen gasbuis zodat men rechtopstaand en veilig kan werken.

        https://agrowinkel.nl/uieronthaarder-preventa-voor-grote-gasbus.html

        onthaarder 3.0

        iemand die zichzelf of een ander om esthetische of hygiënische redenen onthaart op plaatsen van het lichaam waar het haar niet gewenst is, met behulp van een pincet, een scheermes, een scheerapparaat, een schaar, een tondeuse, een ander speciaal daarvoor bestemd apparaat of met een bepaalde stof (crème, hars, spray, suiker, was); iemand die zichzelf of een ander ontdoet van haar dat als ongewenst wordt beschouwd

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een onthaarder…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] verwijdert haren op de eigen lichaamsdelen of verwijdert voor zijn beroep haren op lichaamsdelen van een ander
        • [Oorzaak, reden of aanleiding] gebeurt vooral om esthetische of hygiënische redenen

          Algemene voorbeelden


          Nederlandse vrouwen zijn bevlogen onthaarders. Ruim 80% onthaart zich wekelijks of vaker en 10% onthaart zich zelfs iedere dag, zo blijkt uit de grote ontharingsenquête van Vrouwonline.nl in samenwerking met Philips Lumea onder 1600 vrouwen. Maar ontharen brengt wel de nodige problemen met zich mee. 66% van de vrouwen heeft wel eens een scheerongelukje, zoals een snijwond.

          https://www.ze.nl/artikel/227836-ontharen-zou-beter-kunnen-,

          Het onderzoek, gepubliceerd in JAMA Dermatology, bestaat uit een survey onder een representatieve groep van 5674 Amerikanen die hadden aangegeven hun schaamhaar weleens bij te werken. De onthaarders werd van alles gevraagd: waarmee, waarom, hoe vaak, en in welke houding ze dat doen, hoe harig ze zichzelf vinden en hoe de gewenste schaamhaarcoupe er dan uitziet. En of ze tijdens het ontharen weleens verwondingen hadden opgelopen.

          https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/veel-mensen-raken-gewond-tijdens-ontharen-schaamstreek-klopt-dit-wel~b1003515/,

          Vanaf het einde van de republiek kwamen de Romeinen vaak in openbare badhuizen. [...]. De architectuur en de versiering van deze gebouwen werden tegelijkertijd steeds stijlvoller, rijker aan mozaïeken, stucwerk, zuilen, schilderijen en beeldhouwwerk. Deze oorden moesten ook zo monumentaal zijn vanwege het vele personeel dat in deze dienstverlening werkte (garderobebewaking, masseurs, onthaarders, artsen) en de grote mensenmassa die de baders kwam vermaken (muzikanten, marktkramers, mimespelers, voordrachtskunstenaars).

          http://latijn.bimsem.be/2de%20jaar%2020032004/sport.htm,

          Wanneer was nu het keerpunt om al die overtollige haartjes juist te verwijderen. Dit idee is pas ontstaan in de tijd van de oude Grieken en Egyptenaren. In die tijd ontstond een nieuwe rage, men wilde meer hygiëne! Een haarloze huid was gemakkelijk schoon (lees zonder vlooien en luizen) te houden. In die tijd werden massa's slaven opgeleid tot 'onthaarder' van hun meesters om hen op ieder gewenst moment haarvrij te kunnen maken. Vroeger werd een brouwsel van citroen, honing en water gemaakt dat wij tot op de dag van vandaag nog steeds kennen, onder de naam "hars".

          http://www.qunique.nl/harsen/

          Ik ben zelf de meest luie onthaarder geloof ik, want ik rats gewoon de meest goedkope scheermesjes over mijn lijf. Zonder scheerschuim of iets onder de douche. Waarnaar ik na 3 dagen tot de conclusie kom dat ik dan een baan gemist heb en vlak voor een date bij de wasbak een wat ik noem een "emergency shave" moet doen hahaha. Gelukkig heb ik op mijn benen alleen doorzichtige witte haartjes.

          https://cynthia.nl/beauty-mode/de-beste-tips-om-te-ontharen/,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • een professionele onthaarder

          "Ik ga akkoord dat sommige ontharingsmethodes de huid kunnen beschadigen en zo infecties kunnen doen toenemen. Andere methodes zijn wel veilig, zoals laserontharing door een professionele onthaarder", nuanceert dermatoloog Bav Shergill.

          https://blog.seniorennet.be/athea/archief.php?ID=1217259,

          onthaarder 4.0

          apparaat dat dient om iemand om esthetische of hygiënische redenen te ontharen op plaatsen van het lichaam waar het haar niet gewenst is; apparaat dat bestemd is voor het verwijderen van haar dat als ongewenst wordt beschouwd

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een onthaarder…

          is een apparaat

          • [Functie] dient om de haren op lichaamdelen van personen te verwijderen
          • [Gebruiker] wordt gebruikt door iemand zelf of door een ander, meestal een professional
          • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt vooral gebruikt om esthetische of hygiënische redenen

            Algemene voorbeelden


            Onze leveranciers zijn altijd verbaasd dat de ontharingslampen bij ons het snelst slijten van alle onthaarders in Nederland! Dat betekent dat we per lichaamsdeel de meeste flitsen gebruiken. Gemiddeld gebruiken we 4500 flitsen op onderbenen of op een rug. We werken dus zo nauwkeurig mogelijk.

            https://briez.nl/garantie/

            Het ontharen van uw neus of oren kan een uiterst pijnlijke zaak zijn. Deze op batterij werkende onthaarder doet zijn werk snel en pijnloos. Absoluut ongevaarlijk. Met schoonmaakborsteltje. Met extra breed scheerblad om uw haar te trimmen.

            https://comforttrends.nl/neusharen-en-baardtrimmer

            Wereldwijd scheren mannen zich immers net iets liever nat dan droog, en in opkomende economieën openen zich nieuwe markten voor het elektrische apparaat. Bij het andere deel van de sekse genieten mes en crème de absolute voorkeur als onthaarders, boven de Ladyshave en epileerapparaten van Philips. Het gevecht om de gunst van de scherende mens duurt voort.

            http://www.weikopiebes.nl/scheren/art/9503219040802311.htm

            Zoals bij alle onthaarders die lichtenergie gebruiken, kan er een lichte roodheid van de huid optreden na gebruik of kan de huid verlichten in vlekken. Deze zouden beiden moeten verdwijnen binnen 24 uur.

            https://docplayer.nl/6068354-This-product-must-be-used-responsibly-read-all-instructions-thoroughly-before-use-and-retain-for-future-reference-user-guide.html,

            Combinatiemogelijkheden


            met adjectief ervoor


            • (een) elektrische onthaarder

            Een zwak elektrisch stroompje zorgt ervoor dat binnen enkel minuten het haartje afsterft en er geen ander op die plaats ontkiemt. [...]. Cathy heeft deze elektrische onthaarder in huis. Zij is een ervaren ontbosser, foei, oneerbiedig, zij is een ervaren onthaarder. Maar besef het is een geduldige aanpak, dat onderhuids leger weet je wel.

            https://www.aqua-phyta.nl/2019/12/23/haar-haren-ontharen/,

            Oh my gosh! €50,- shop tegoed winnen? Ik weet meteen wat ik zou kopen. Ik zou een Phillips Lumea electrische onthaarder kopen. Ik spaar er al een tijd voor. Dan zou ik eindelijk van die nare zwarte gezichtsbeharing af kunnen komen die ik door het PCOS heb zonder dat ik hoef te scheren.

            https://curvacious.nl/blog/2016/03/bol-com-event-fotoshoot/,

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            onthaarder 5.0

            stof waarmee iemand zichzelf of een ander om esthetische of hygiënische redenen onthaart op plaatsen van het lichaam waar het haar niet gewenst is; stof die, middel dat gebruikt voor het verwijderen van haar dat als ongewenst wordt beschouwd

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een onthaarder…

            is een stof

            • [Functie] dient om haar op de lichaamdelen van personen te verwijderen
            • [Gebruiker] wordt gebruikt door iemand zelf of door een ander, meestal een professional
            • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt vooral gebruikt om esthetische of hygiënische redenen
            • [Voorbeeld of specimen] is bv. crème, hars, spray, suiker of was

            Algemene voorbeelden


            Ontharingscrèmes [...]. Naast een Thioglycolate-zout bevat een ontharingsproduct pH-stabiliserende zouten, omdat de ontharende werking alleen optreedt binnen omgeving met een bepaalde pH-waarde. Daarnaast zijn verdikkingsmiddelen toegevoegd en in de regel ook parfum, om de zeer onaangename geur van de onthaarder te verdoezelen.

            https://www.nu.nl/lifestyle/2003287/beauty-ingredient-onder-de-loep-thioglycolate.html,

            "Er is in de hele wereld maar één iemand die onthaarder voor shampoo kan aanzien, en dat is mijn zus." Met die rake opmerking stuurde Kayla Connors uit Massachusetts een hilarische foto van haar kleine zus de wereld in.

            https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160728_02402934,

            Ik heb mijn twijfels bij de haarverwijderaar van koffieprut en bakingsoda. Twee ingrediënten die echt overal goed voor zijn, maar dit lijkt me wel een heel vreemde onthaarder.

            https://thebeautyboulevard.nl/beauty-hacks-2/,