ontharing


ontharing 1.0

het ontdoen van haar; het (geheel) verwijderen van haar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ontharing…

is een handeling

  • [Functie] dient om de haren (geheel) te verwijderen, bv. van varkenskarkassen (in het slachthuis) of van huiden (in de leerlooierij)

    Algemene voorbeelden


    Voor de goede orde: het varken is nu bedwelmd, maar leeft nog. Het varken wordt vervolgens aan een rails opgehangen, met de kop naar beneden, om geslacht te worden. De hartslagader en halsslagader worden gestoken om het varken te laten bloeden en om de spieren te ontspannen voor gemakkelijke ontharing. Minimaal vijf minuten lang gutst het bloed uit het varken.

    https://www.partijvoordedieren.nl/bijdragen/bijdrage-van-raan-ao-arbeidsomstandigheden,

    Bij aankomst beginnen we de inspectie met de "reine zone", d.w.z. de zone vanaf waar het karkas zogezegd rein is (in de slachthuizen voor varkens begint deze zone na de fase van ontharing en flamberen, en in de slachthuizen voor runderen na het verwijderen van de huid). Het gaat er immers om de risico's op vuil vanaf de "vuile zone", die onvermijdelijk bevuild is met uitwerpselen, bloed, haar,... te beperken vanaf het begin.

    http://www.afsca.be/watdoenwij/controlesslachthuizen/,

    In vier opeenvolgende baden van toenemende sterkte werden de huiden en vellen geprepareerd. In de kalkput moest het materiaal regelmatig 'gehandeld' worden, geroerd, uit de kuip gelicht, dooreen gehusseld en weer teruggezet. Daarna waren ook deze huiden en vellen geschikt voor ontharing en het verwijderen van vleesresten. Dit ontharen, ontvlezen en ontvetten noemde men ploten, later bloten.

    http://www.beroepenvantoen.nl/Oude-beroepen-L.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een optimale ontharing
    • een perfecte ontharing

    Een optimale ontharing van de varkens is van wezenlijk belang in het slachtproces. Is een varken niet goed schoon, dan kan de slachtlijn worden stilgelegd.

    https://www.nijhuismitech.nl/nl/ontharen/

    Het ontharingsproces van kadavers is een belangrijke stap binnen het slachtproces van varkens. [...]. De Ontharingsblokken of "Krabblokken" van FoBan zorgen voor een perfecte ontharing van de karkassen en een goede doorvoer in de machines. Dit komt ook de productiecapaciteit ten goede.

    https://www.foban.nl/slachtindustrie

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • ontharing van de karkassen

    Het ontharingsproces van kadavers is een belangrijke stap binnen het slachtproces van varkens. [...]. De Ontharingsblokken of "Krabblokken" van FoBan zorgen voor een perfecte ontharing van de karkassen en een goede doorvoer in de machines. Dit komt ook de productiecapaciteit ten goede.

    https://www.foban.nl/slachtindustrie

    • ontharing van de huiden
    • ontharing van leerhuiden

    Ontharing van de ruwe huiden. Een runderhuid is aan de buitenzijde geheel behaard. Aangezien deze behaarde zijde de bovenzijde van het meubelleder wordt dient deze zijde zorgvuldig gereinigd te worden, met chemische middelen wordt het haar losgeweekt en weggespoeld. Na deze behandeling is het leder geheel glad en wit van kleur.

    https://www.profileder.nl/leder-informatie/fabricage-van-leder/

    1020 Haarverwijderingsinstallatie leerlooierijen bestemd voor: het verwijderen van haar uit het kalkvat na de ontharing van leerhuiden, en bestaande uit: rondpompinstallatie, haarzeef, opvangcontainer.

    http://www.milieutotaal.nl/index2.htm

    • ontharing van varkens

    Een optimale ontharing van de varkens is van wezenlijk belang in het slachtproces. Is een varken niet goed schoon, dan kan de slachtlijn worden stilgelegd.

    https://www.nijhuismitech.nl/nl/ontharen/

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    ontharing 2.0

    het van haar ontdoen op plaatsen van het lichaam waar het haar om esthetische of hygiënische redenen niet gewenst is, met behulp van een pincet, een scheermes, een scheerapparaat, een schaar, een tondeuse, een ander speciaal daarvoor bestemd apparaat of met een bepaalde stof (crème, hars, spray, suiker, was); het verwijderen van haar dat als ongewenst wordt beschouwd

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Ontharing…

    is een handeling

    • [Functie] dient om haren te verwijderen van het menselijk lichaam, op plaatsen waar dat haar ongewenst is
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gedaan om esthetische en soms ook hygiënische redenen

      Algemene voorbeelden


      Ontharing is vaak een structureel onderdeel van ieders dagelijkse routine. Zeker in de zomerperiode of voor mensen die veel sporten, is ontharing een veelvoorkomende activiteit.

      https://kristalpad.com/permanente-ontharing/

      Welke vormen van ontharing zijn er? Scheren [...] Waxen of harsen [...] Ontharingscrème en -mousse [...] Elektrisch epileren [...] Laser en Intense Pulsed Light (IPL) [...] Thuis-IPL.

      https://www.huidinfo.nl/o/ontharen/

      Het meisje vond het hoog tijd worden dat M. haar benen onthaarde, en voegde de daad bij het woord door met de ladyshave in de weer te gaan, en bepaald niet zachtzinnig. Ik zat erbij. Misschien waren het vooral, boven het brommen van het apparaat uit, M. 's gedempte pijnkreetjes die de situatie tot een erotische maakten. Zij werd na de ontharing door haar weldoenster beloond met een verzachtende olie, die in de geïrriteerde huid werd gemasseerd.

      Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

      Loop eerst even langs bij de kapper of bij uw schoonheidsspecialist: wat ontharing of wat manicure helpen u in de juiste stemming te komen.

      http://www.babybelgie.com/reference/art042.htm

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • ontharing vergoeden

      Ontharing wordt meestal vergoed uit de aanvullende verzekering. Er moet sprake zijn van extreme haargroei op ongebruikelijke plekken in het gezicht en/of hals.

      https://www.cz.nl/vergoedingen/gezichtsontharing

      met adjectief ervoor


      • complete ontharing
      • definitieve ontharing
      • definitieve ontharingen
      • een integrale ontharing
      • de intieme ontharing
      • een klassieke ontharing
      • langdurige ontharing
      • permanente ontharing
      • tijdelijke ontharing
      • totale ontharing

      Voor complete ontharing is waxen de meest effectieve manier.

      https://www.salonelize.nl/site/ontharing/

      Definitieve ontharing. Ongewenste haargroei verwijderen kan nu makkelijker en aangenamer dan ooit! Het meest innoverende, gepatenteerde VPL-systeem van de Energist-Ultra is de efficiëntste, veiligste, snelste en meest aangename permanente ontharingsmethode.

      http://www.e-line-wellness.be/definitieve-ontharing.html

      Bij ons kunt u kiezen uit een groot gamma van verzorgingen. Oordeelt u zelf maar: 1. Gelaatsverzorging [...]. 7. Definitieve ontharingen * Definitieve ontharingen volgens de blend-methode. In hygiënische omstandigheden met een strikt persoonlijke naald.

      http://users.skynet.be/macharisa/

      Ingegroeide haartjes, puistjes onder de huid, infecties… de intieme ontharing, of het nu een integrale of een klassieke ontharing betreft, gaat soms gepaard met ongemakken die we best kunnen missen! Gebruik voor D-Day perfect gereinigd en gedesinfecteerd materiaal.

      https://www.saforelle.com/fl/conseils-sante/intieme-ontharing/

      Voordelen van harsen: * langdurige ontharing * nieuwe haartjes hebben zacht puntje (geen stoppels) * niet erg duur.

      https://www.huidinfo.nl/o/ontharen/,

      Een meer definitieve methode is permanente ontharing, zoals bij sommige schoonheidssalons wordt gedaan. Hierbij worden met een fijne naald en elektrische stroomstootjes de haarcellen vernietigd. Na een aantal behandelingen komen de haartjes helemaal niet meer terug.

      http://www.gezondheidsnet.nl/

      Vind je permanente ontharing te duur of eng? Dan is Allure Kristalpad de oplossing. Ontharing is vaak een structureel onderdeel van ieders dagelijkse routine. Zeker in de zomerperiode of voor mensen die veel sporten, is ontharing een veelvoorkomende activiteit.

      https://kristalpad.com/permanente-ontharing/

      Tijdelijke ontharing kan door middel van ontharingscrème, scheren, epileren en harsbehandelingen. Het effect hiervan zal echter slechts kortdurend zijn.

      https://www.huidtherapieweert.nl/ontharing/

      Deze pagina gaat over TOTALE ontharing. En is bedoeld voor mensen die zich bezighouden met ontharen en de gevolgen daarvan. Ontharen doen we om allerlei redenen: - men vindt zich in meer of minder mate overbehaard en wil deze haren koste wat kost verwijderen - uit hygiënische redenen - omdat het een levenswijze is - een 'geliefde bezigheid' tijdens de zomerperiode. De gevolgen van ontharen zijn vaak minder prettig: roodheid, irritatie, jeuk en bultjes.

      http://www.bodyboetiek.nl/index.html

      • elektrische ontharing

      Elektrische ontharing [...]. Een dun steriel wegwerpnaaldje wordt langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstootje dat vrijkomt de haarfollikel (haarzakje waarin de haar groeit) en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingsstoffen meer via het bloed de haar bereiken en stopt de groei.

      https://www.dunnebierschoonheid.nl/?page_id=1385&title=specialisaties-elektrische-ontharing-

      Wij bieden zowel laserontharing als elektische ontharing aan, met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

      https://www.huidtherapie-roermond.nl/ontharing/

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: met

      • ontharingen met hars
      • ontharing met IPL
      • ontharing met laser
      • ontharingen met was

      Bij ons kunt u kiezen uit een groot gamma van verzorgingen. Oordeelt u zelf maar: 1. Gelaatsverzorging [...]. 6. Ontharingen met hars * Afgewerkte ontharingen in hygiënische omstandigheden.

      http://users.skynet.be/macharisa/

      Wat is ontharing met IPL en hoe werkt het? Bij de IPL-techniek worden lichtflitsen vrijgelaten op de te behandelen huid. Hierbij wordt energie afgegeven aan de huid. Deze energie wordt vervolgens via de te verwijderen haren getransporteerd naar het haarzakje. Het haarzakje wordt verwarmd en worden vernietigt. Hierdoor kunnen er nadien geen nieuwe haren meer uitgroeien.

      http://www.lejardincosmetic.nl/ipl-ontharing/

      Voor ontharingen met was kan u ook bij ons terecht. Indien u niet langer wenst te scheren of harsen raden wij u zeker definitieve ontharing met laser aan.

      http://www.beautypro.be/ontharingen-was-1,

      Voorzetsel: van

      • ontharingen van armen, bovenlip, onderbenen, rug, wenkbrauwen
      • ontharing van (de) bikinilijn
      • ontharing van de (gevoelige) huid
      • ontharing van de schaamlippen

      Ontharingen * Ontharingen van wenkbrauwen, bovenlip, oksels, [...], onderbenen, armen of rug.

      http://www.bijtebier.be/schoonheidsinstituut.php

      De string komt overeen met een ontharing van bikinilijn en schaamlippen, met nog een beetje haar op het schaambeen.

      https://www.saforelle.com/fl/conseils-sante/intieme-ontharing/

      Hecht je waarde aan snel en effectief ontharen, wil je extra duurzame resultaten of is er sprake van ontharing van de gevoelige huid? Lees meer over ontharingsmethoden die voor verschillende lichaamsdelen geschikt zijn om uit te vinden welke methode het beste bij jou past.

      https://www.philips.nl/c-m-pe/ontharing

      Voorzetsel: voor

      • ontharingen voor mannen en vrouwen

      Ontharingen voor mannen en vrouwen. Ontharen wordt met name een 'geliefde' bezigheid in de zomerperiode wanneer armen en benen minder bedekt zijn. Voor mensen met een meer of mindere mate van overbeharing is ontharen vaak een dagelijks terugkerend ritueel. Op deze pagina zetten wij de verschillende lichaamsgebieden met de meest gebruikte ontharingsmethodes op een rijtje.

      https://beaustyle.be/ontharingen-htm/,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen