onthoornen


onthoornen 1.0

( Met betrekking tot dieren die horens (hoorns) hebben, zoals koeien en neushoorns)
Vaak ook in zelfstandig gebruik.

Algemene voorbeelden


De koeien zijn minimaal 120 dagen per jaar in de wei. 's Winters hebben ze alle vrijheid in ruime stallen met veel stro en volop de gelegenheid om te lopen en te liggen. Het veevoer wordt grotendeels (minimaal 80%) op het eigen bedrijf verbouwd en is van biologisch-dynamische herkomst. Het bedrijf wordt zoveel mogelijk als een gesloten ecologisch systeem opgezet. Lichamelijke ingrepen aan de dieren (waaronder bijv. onthoornen) zijn niet toegestaan.

http://www.ecomel.nl/homepage/index.html

Combinatiemogelijkheden


met object


  • het dier onthoornen

Pas na drie dagen kwamen de rendieren aanlopen. "Een kudde van wel 500 beesten', zegt Ursula enthousiast. 'Na de schoten vluchtte de kudde en kon de balans worden opgemaakt: acht dieren waren er gedood. De jagers zijn toen direct begonnen met het slachten. Ter plekke werd het dier gevild, onthoofd, onthoornd en ontdaan van de ingewanden. Alleen het bruikbare vlees, inclusief lever, hart en tong, werden meegenomen om thuis in te vriezen.

Meppeler Courant,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • het onthoornen van kalveren

Het onthoornen van kalveren is een ingreep die pijn en stress meebrengt. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil graag dat de sector haar verantwoordelijkheid neemt en op basis van vrijwilligheid aan pijnbestrijding na het onthoornen doet.

https://www.dierenwelzijnsweb.nl/nl/dierenwelzijnsweb/show/Onthoornen-van-kalveren-blijft-vooralsnog-toegestaan.htm,

voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


  • onthoornde beesten
  • onthoornde dieren
  • onthoornde koeien
  • de, een onthoornde neushoorn
  • onthoornde neushoorns

Bij zoveel mogelijk neushoorns in Afrika hebben ze de hoorn afgezaagd. "Dat heeft een jaar gewerkt," vertelt Arnold van Kreveld. "Maar nu doden de stropers ook onthoornde beesten." Het WNF denkt dat ze dat doen om de neushoorn totaal uit te roeien. De bestaande voorraden zullen dan nog meer geld waard zijn.

NRC,

Onthoorning door medewerkers van het WWF moet stropers de lust ontnemen de zwarte neushoorns te schieten. Het maakt weinig uit. De onthoornde dieren worden meestal ook gedood.

NRC,

Na het meten van de schedelbreedte en verhouding tot de vorm en lengte concludeerden onderzoekers van het Zwitserse instituut voor de biologische landbouw (Fibl) dat onthoornde koeien een andere schedelvorm hebben dan niet-onthoornde koeien. In het onderzoek werden hoornloos gefokte koeien niet meegenomen.

https://www.vakbladelite.nl/2017/04/05/ontwikkelt-schedel-zich-anders-na-onthoorning/,

De onthoornde neushoorn krijgt een nummer dat afleesbaar is vanuit een vliegtuig.

NRC,

In de Stadhuisstraat in Tilburg ligt zogenaamd een dode, onthoornde neushoorn. Het is een protest om de zwarte neushoorn te redden. Het 'dier' ligt onder een wit laken met bloed. Zijn hoorn ligt naast hem op straat, om de neushoorn is een lint gespannen.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/165957/Luguber-beeld-van-onthoornde-neushoorn-in-Tilburg,

Puur om tijd te winnen besloot het WWF tot een controversiële maatregel: onthoorning van levende neushoorns. Tijdelijk, want de hoorn groeit weer aan. In 1989 ging Namibia daar als eerste toe over, andere landen volgden. De nadelen voor de dieren zelf blijken mee te vallen. Hoewel ze hun hoorn als een veelzijdig werktuig gebruiken, redden ze het tijdelijk ook wel zonder. Onthoorning heeft er in sommige gebieden toe geleid dat stropers hun acties staakten, zo blijkt uit een WWF rapport. Maar elders zijn toch ook onthoornde neushoorns gedood.

NRC,

overig


( in een voorzetselgroep)
  • na het onthoornen

Het onthoornen van kalveren is een ingreep die pijn en stress meebrengt. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil graag dat de sector haar verantwoordelijkheid neemt en op basis van vrijwilligheid aan pijnbestrijding na het onthoornen doet.

https://www.dierenwelzijnsweb.nl/nl/dierenwelzijnsweb/show/Onthoornen-van-kalveren-blijft-vooralsnog-toegestaan.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Overige woordfamilieleden