ontkolen


ontkolen 1.0

( Met betrekking tot staal, ijzer of daaruit vervaardigde onderdelen, met name van voertuigen, zoals cilinders, uitlaten, zuigers e.d.)
ontdoen van koolstof; het gehalte aan koolstof doen verminderen; schoonmaken door de koolstof, de koolstofaanslag geheel of gedeeltelijk te verwijderen
Vaak ook in zelfstandig gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ontkolen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Carbostreen Special M is krachtige reiniger voor het verwijderen van koolaanslag (ontkolen), vet en verf. Dit product wordt veelvuldig ingezet bij het reviseren van motoren, reinigen van kleppen, uitlaat onderdelen etc.

      https://www.adinternationalbv.com/nl/services/industrial-cleaning/carbostreen-ontkolen-en-reinigen/

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • de cilinder ontkolen
      • de uitlaat ontkolen
      • de zuiger ontkolen

      Hoezo bevroren brandstof. Wat een onzin, benzine bevriest bij ca -120 graden C. Misschien moet je de uitlaat of cylinder en zuiger ontkolen of de ontsteking goed laten afstellen.

      https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/auto-vervoer/bromscooter-heeft-het-koud,

      Onderhoudswerkzaamheden [...]. Jaarlijks tot elke 6000 km • versnellingsbakolie verversen, liefst bij warme motor • carburateur schoonmaken • benzinefilter schoonmaken; benzineleiding controleren • remschoenen/remblokken controleren • voor- en achtervork controleren/smeren • zuiger en cilinder ontkolen• uitlaat ontkolen • overige smeerpunten controleren smeren.

      https://www.scribd.com/doc/140136920/Werkplaatshandboek-Honda-Mt5-1

      De uitlaat van een tweetakt moet regelmatig worden ontkoold. Als je dit nalaat, heb je geen trekkracht meer en ook geen snelheid.

      http://www.kreidler-club.nl/viewtopic.php?f=56&t=287,

      • ijzer
      • staal ontkolen

      In 1784 werd de puddeloven (dry puddling) uitgevonden door Henry Cort. Hiermee kon de staalbereiding voor het eerst op industriële schaal plaatsvinden. Dit was een vlamoven. De vlam streek over het ijzer, waardoor het ontkoold werd en er een deegachtige massa ontstond. Ook hier moest door smeden de slak weer uit worden verdreven.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Laagoven,

      Waarom is de schrootprijs zo laag: Antwoord: In de productie van staal kan maar een klein percentage schroot meegenomen worden [...]. Het schroot wordt gebruik om te koelen wanneer het staal ontkoold wordt.

      https://www.iex.nl/Forum/Topic/1330920/55/Beurscompetitie-NL-2016.aspx,

      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • de ontkoolde bovenlaag
      • ontkoolde onderdelen

      Voestalpine Railpro heeft donderdag een speciale freesmachine voor spoorstaven in gebruik genomen. Bij het productieproces van spoorstaven ontstaat aan de buitenzijde een laag waarvan de staalstructuur is veranderd, de ontkoolde bovenlaag. Vanaf 1 juli 2016 staat ProRail niet meer toe om spoorstaven onbehandeld in de spoorbaan te plaatsen.

 De nieuwe machine verwijdert de ontkoolde bovenlaag van de spoorstaaf.

      https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2017/02/09/speciale-freesmachine-verlengt-levensduur-spoorstaven/?gdpr=accept,

      In industriële werkplaatsen speelt het onderhoud van het machinepark een belangrijke rol. Geregeld worden onderdelen ontvet, gereinigd en ontkoold. Denk maar aan: het verwijderen van olie, vet- en koolaanslag, harsen, siliconen, lijmen, diverse verfsoorten, corrosie en andere oppervlakte onzuiverheden zonder beschadiging en aantasting van het basismateriaal waaruit maatgevoelige onderdelen vervaardigd zijn. Veel bedrijven beschikken niet over de geschikte apparatuur wat resulteert in een enorm verlies in tijd en geld. Echter, is dit een essentiële stap in uw productie-omgeving. Op basis van deze gereinigde, ontvette, ontkoolde onderdelen wordt een beslissing genomen om het onderdeel te hergebruiken dan wel te vervangen.

      https://phibo.be/nl/toepassingen/ontvetten-en-zuiver-maken-van-allerlei-componenten

      overig


      • het ontkolen van de uitlaat

      De brommer reed 35 km/h, na het ontkolen van de uitlaat en het vervangen van de bougie reed de brommer 43 km/h.

      http://www.tomosforum.nl/forum/viewtopic.php?style=9&f=52&t=12093&start=1240,

      Het ontkolen van de uitlaat is raadzaam na een jaar of 6000 km rijden. Eerder mag je dit ook doen als dit nodig is. Bij tweetaktmotoren zet zich altijd een hoeveelheid verbrande olie en gedeeltelijk verbrande benzine in de uitlaat af, in de vorm van kool en teerachtige substanties.

      https://www.kreidler.nl/forum/viewtopic.php?t=5657,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      ontkolen 2.0

      ( Met betrekking tot stookgassen, fossiele brandstoffen)
      ontdoen van kooldioxide; zuiveren van kooldioxide; het gehalte aan koolstofdioxide doen verminderen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Ontkolen…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          De doelstellingen voor het terugdringen van bijvoorbeeld de uitstoot van kooldioxide worden niet gehaald. Sterker: het energieverbruik stijgt nog steeds. Turkenburg: "Je kunt dat geld steken in tussenoplossingen, zoals het wegvangen van kooldioxide. Dat kan door stookgassen te ontkolen of door kooldioxide bij grote branders af te vangen en op te slaan in lege aardgasvelden."

          https://www.trouw.nl/nieuws/gas-uit-grote-velden-levert-veel-meer-op-en-dat-geld-is-hard-nodig~b0847715d/,

          Nederland tracht deze enorme CO2-reductie langs verschillende wegen te bereiken: • door grootschalige inzet van duurzame energie (uit bijvoorbeeld wind en biomassa); • door het tegengaan van energieverlies; • door het afvangen van koolstofdioxide bij energieproductie, gevolgd door langdurige ondergrondse opslag; • door fossiele brandstoffen te 'ontkolen' voordat ze verbrand worden. Bij dit ontkolingsproces komt waterstof en CO2 vrij; het CO2 wordt in de ondergrond opgeslagen. Waterstof is een vrijwel schone brandstof. Door het omzetten van fossiele brandstof in waterstof kan een brug worden geslagen naar een duurzame energievoorziening op basis van waterstof.

          https://www.kunstbus.nl/cultuur/co2-opslag.html,

          ontkolen 3.0

          (weinig gebruikt; verouderend)

          geheel ontdoen van steenkool; alle kolen, alle steenkool verwijderen
          Als algemene term sporadisch aangetroffen, vooral vroeger ook als term in de mijnbouw.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Ontkolen…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Breukvlak. Natuurlijk splijtvlak in kolenlaag. Met enige ervaring is het makkelijk te herkennen en er werd in handpijlers door ervaren houwers van gebruik gemaakt, om het ontkolen makkelijker te maken.

              http://www.koelpiet.nl/221werkzhn.html

              De toenemende druk om meer te produceren leidde er zelfs toe dat de bezettingsautoriteiten het door de mijnwerkers verfoeide individuele akkoord weer wilden invoeren. Het individuele akkoord hield in dat elke mijnwerker een persoonlijk akkoord met de opzichter maakte; zoveel m3 ontkolen voor een afgesproken prijs.

              https://www.blikopdewereld.nl/geschiedenis/nederland/geschiedenis-nederland/927-de-nederlandse-steenkolenmijnbouw-tijdens-de-duitse-bezetting,

              Controle berg (dak oftewel plafond). Dak controleren door middel van kloppen. Hol of dof dan is er sprake van slecht dak of er hangt een klok en dan dreigt gevaar. Deze kunnen verschillende vormen hebben. Klokken zijn als volgt ontstaan, toen de bomen omvielen bleef aan de bovenkant van het wortelbed aarde hangen. De aarde versteende maar omdat deze geen houvast had met het omliggende gesteente zijn dit zwakke plekken en bij het ontkolen vallen die naar beneden. Hoort men een helder of hard geluid bij het kloppen dan bestaat het dak uit vast gesteente en is de werkplek dus veilig.

              http://www.mijnbouwwim.nl/Mijn.htm

              Combinatiemogelijkheden


              voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


              • ontkoolde pijlers
              • de ontkoolde wereld
              • de ontkoolde zone

              "Batterijen zijn cruciaal voor het krachtsysteem van de ontkoolde wereld", legde Dr. King uit. "Ze stellen ons in staat om wind- en zonne-energie op te slaan en deze in te zetten wanneer dat nodig is om schone, betaalbare all-weather energie voor mensen te bieden."

              http://nl.ntnybatteries.com/news/the-world-bank-is-committed-to-investing-1-bi-18292886.html

              Mijnsteen werd daarnaast ook gebruikt voor het opvullen van ontkoolde pijlers; dit deed men om mijnschade te beperken. Later werd steenafval van de steenberg toegepast bij het dempen van de overbodige mijnschachten.

              https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly9ubC53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvU3RlZW5iZXJnXyhtaWpuKQ

              Dat de gesloten mijnen weer geopend kunnen worden is een hardnekkig misverstand. Alle schachten zijn hermetisch afgedicht, de ondergrondse infrastructuur loopt onder water. Bovendien liggen de schachten te midden van de ontkoolde zone, ver van nieuwe productiegebieden. Bij gebeurlijke herneming van de steenkoolproductie moeten er dus nieuwe mijnen komen.

              https://www.demorgen.be/nieuws/moeten-de-limburgse-steenkoolmijnen-weer-open~b25f149a/,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding