ontroerend


ontroerend 1.0

gevoelens van ontroering teweegbrengend; door aandoenlijkheid of triestheid sterke gevoelens opwekkend, soms in zo sterke mate dat iemand ervan moet huilen; emotionerend
Soms ironisch gebruikt voor iets waar eigenlijk een beetje op neer wordt gekeken of wat kinderachtig wordt gevonden.

Algemene voorbeelden


Hoeveel brieven denk je dat we hier krijgen? Er zijn heel ontroerende bij. Verzoeken om een optreden, voor een vader die op sterven ligt.

Verleidingen, Rudolf Geel,

De Dakar is gereden. Er wordt in de karavaan meer geleuterd over het teamorder van Mitsubsihi dan over de koers. Voertaal Frans, uiteraard. Ontroerend hoe onze Franse collega's hun best doen om de voor hun landgenoten onvriendelijke beslissing te verzoeten.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets maakt iets ontroerend

Alle artistieke gewildheid blijft aan dit zingen totaal vreemd. Wat deze minuten des te ontroerender maakt.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Meestal probeer ik er nog wat aan te sleutelen, want tenslotte zijn reclamespots mini-filmpjes: je moet de personages laten leven, het grappig en tegelijk ontroerend maken.

http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/dcom/campuskrant/495.pdf,

Precies die ruimhartigheid legt de Zweedse regisseur Lasse Hallström (My life as a dog) aan de dag jegens de personages in zijn in Amerika spelende film What's eating Gilbert Grape? Het maakt ze mooi en ontroerend en niet belachelijk of grotesk zoals in Ma Flodder, waaraan zijn film enigszins herinnert.

NRC,

En toch is er zoveel moeite gedaan, zoveel technisch raffinement aangewend, om deze gegoten figuurtjes tot leven te wekken - onder meer door perfect aangebracht clair-obscur. Veel meer moeite, of in elk geval: een verder gevorderd vakmanschap, dan bij de verre van anatomisch perfecte houten beelden het geval is. Misschien maakt juist dàt ze ontroerend; de verzamelaar is op zoek naar perfectie maar de minnaar zoekt naar onvolmaaktheden, zoals Susan Sontag het eens formuleerde.

NRC,

Modulaties, dissonanten, uitersten in dynamiek en tempo worden geschrapt. Maar na die radicale versimpeling volgt de verfraaiing. Het stuk wordt ontroerender gemaakt. Gevoelige instrumenten worden ingezet, zoals harp of hobo. Een snik, een triller, een extra vertraging of een kunstpauze worden toegevoegd.

NRC,

  • iets ontroerend vinden

Boeken die ik dertig jaar geleden geniaal en ontroerend vond, durf ik niet meer na te lezen.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

Ik vond het lief en ontroerend dat zij zich zo voor mij inspande.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

En haar man Erik de Vogel, met andere woorden tegenspeler Ludo?: "Hij vindt het heel ontroerend om mij zondag met die dubbele rol te zien worstelen."

De Telegraaf,

  • iets ontroerend spelen
  • iets ontroerend zingen

Lilly speelde over het algemeen ontroerend, nu en dan ergerde ze zich aan haar te technische benadering van laten we zeggen Liszt, ze hoorde het onmiddellijk als ze last van haar maag had of piekerde over haar financiën, maar ze kon zichzelf ook in vervoering brengen als ze resoluut op het instrument inbeukte, om haar vingertoppen vervolgens als een meisje met een paardenstaart en appelborstjes over de toetsen te laten joggen.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Het koor zong ontroerend in de tragere nummers en was zelfzeker en pregnant in de beweeglijke passages van het tweede deel.

De Standaard,

Nu dit lange, breekbare, ietwat slungelige meisje voor me staat kan ik me niet voorstellen dat zij de Emmanuelle is die destijds zo ontroerend zong.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

  • ontroerend zijn

Het was ontroerend, al die kwellende, nutteloze, malheureuze verwikkelingen.

Acacialaan, Koen Peeters,

De scene dat zij en haar geliefde elkaar hun liefde tonen, is ontroerend, de zelfkastijdingsdans van zijn rivalen prachtig.

Meppeler Courant,

Vooral Bowles is ontroerend als de ongelukkige major Pollock, in een zeer ingehouden vertolking.

NRC,

Zij kocht de goedkoopste onbewerkte houten kist en vroeg aan de directeur van haar gestorven man of de kinderen van zijn klas die kist mochten beschilderen. Niet alleen was het resultaat ontroerend, maar ik geloof dat die kinderen op twee namiddagen meer geleerd hebben van leven en dood dan op de zes jaren dat ze in het primair onderwijs hebben gezeten.

http://home2.planetinternet.be/ndc/pagina-volgende/Inhoudelijk-aanbod/Creatief%20omgaan%20met%20de%20dood.htm

met substantief


  • een ontroerend afscheid
  • een ontroerend beeld
  • ontroerende beelden
  • een ontroerende biografie
  • een ontroerend boek
  • een ontroerende brief
  • ontroerende brieven
  • een ontroerend dankwoord
  • een ontroerende film
  • een ontroerende getuigenis
  • een ontroerend gezicht
  • een ontroerend lied
  • ontroerende liedjes
  • een ontroerende passage
  • ontroerende passages
  • een ontroerend portret
  • ontroerende portretten
  • een ontroerende scène
  • een ontroerend stuk
  • ontroerende verhalen

Anderzijds heeft de schrijver oog voor het kleine leed, en weet bijvoorbeeld in zeer persoonlijke stijl het ontroerende afscheid van een leraar te beschrijven.

Meppeler Courant,

Van Istendael besluit het portret van zijn moeder met een ontroerend beeld dat ik graag op zijn poëzie toepas: "Heel even kijkt een meisje / naar een oud meisje in een hof van Eden."

De Standaard,

De conceptuele Amerikaanse kunstenaar Gary Hill geeft op film een ontroerend beeld van een meisje van een jaar of tien in een lila jurkje met witte bloemen, dat met een helder stemmetje in het Engels uit Wittgensteins Remarks on Colour voorleest.

NRC,

De altijd weer ontroerende beelden bij Spoorloos, het televisie-programma dat zich inspant om voor adoptiekinderen de biologische ouders te vinden, kennen we.

Haarlems Dagblad,

Stilistisch is het geen meesterwerk, maar wel een eerlijke, bij wijlen fascinerende en ontroerende biografie.

De Standaard,

De bewonderde Benjamin Wilkomirski, die een ontroerend boek schreef over zijn jeugd in een Pools kamp, omschreef zichzelf als musicus en historicus en zei geen enkele affiniteit te hebben met het woord schrijver.

De Standaard,

In dit ontroerende boek beschrijft hij zijn fietstocht, het ongeluk, de periode waarin hij zwaar gewond in ziekenhuizen ligt en de tijd daarna.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

De elegante, gekultiveerde Onegin trekt de aandacht van de romantische Tatjana, die hem in een ontroerende brief haar liefde bekent.

De Standaard,

Ik heb stapels ontroerende brieven gekregen van mensen die me schreven hoeveel plezier ze aan mijn werk hadden beleefd.

http://www.gastonlagaffe.com/gaston/index.htm

Niemand had verwacht dat dit ook werkelijk zou gebeuren, tot Paradjanov geëmotioneerd zijn ontroerende dankwoord uitsprak voor de kans die Bals hem had geboden om even zijn land te verlaten.

http://www.iffrotterdam.nl/2001/view.shtml?nl+221734+321140+116041+about_iffr

Het was een ontroerende film.

NRC,

Deze ontroerende film is een hit op alle festivals.

De Standaard,

Het boek is teer en sterk tegelijk. Een zeldzaam indringende en ontroerende getuigenis.

De Standaard,

Hunkering en heimwee naar indrukken en illusies van haar Somalische jeugdjaren brachten haar terug naar een verraden land en een afgedankt volk. Die pijnlijke en ongemakkelijke confrontatie, zo bloemrijk en in parabel verhaald, is een ontroerende getuigenis van lucide lichtheid in een van Waanzin bezwangerd verleden.

http://www.hpdetijd.nl/2010-02-12/yasmine-allas/,

Het was voor de organisatoren een ontroerend gezicht toen men de 'berg' afdaalde en die enorme hoeveelheden publiek zag op de Grotestraat.

http://www.cc75.nl/renafdeling.html

Een prachtig, ontroerend lied over zijn vriendinnetje Sarah Levi die de oorlog heeft overleefd en vrouw aan het worden is.

Meppeler Courant,

Voor het slotlied stonden Onder Ons en Kontrarie samen op het podium en brachten het ontroerende lied: Leef met je eigen talent.

http://www.hbvl.be/cnt/eid162561,

'Goedemorgen Nederland' is een vrolijke komedie, met leuke en ontroerende liedjes, een prachtig decor en stijlvolle kostuums.

Meppeler Courant,

'Peter,' zegt Boldoni tegen zijn andere zoon, 'jij bent zo knap, zou je voor ons niet een paar ontroerende passages uit de Inferno willen voordragen?'

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Zijn Testament français is een monumentale collage van herinneringen, melancholische en ontroerende passages, waarin de geschiedenis van drie generaties, twee landen en twee talen uit de doeken wordt gedaan.

De Standaard,

Ik schilderde haar, zittende voor de molen, twee meter vanaf haar voeten stroomde de beek, ik beeldde haar uit zoals ze gewoonlijk zat als ze op een zonnige dag een kledingstuk van mijn vader verstelde. Met de omtrekken van de molen had ik geen last, met de kleuren ook niet maar aanvankelijk leek het of mijn moeder maar niet op het doek wilde komen. Eindelijk lukte het, maar toen werd het ook een zeer ontroerend portret.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Pierre Stéphany heeft een mooi en meeslepend boek geschreven. Er staan ontroerende portretten in van de vaak hoogst merkwaardige figuren die, als vaste of losse medewerker, de redactie bevolkten.

De Standaard,

Nu komt een ontroerende scène, die lijkt op het een-na-laatste hoofdstuk van Lolita (1955), waarin Humbert Humbert, lang na zijn erotische rondreis met het meisje, bij de zwangere vrouw Lolita Schiller op bezoek komt.

NRC,

Ik meende in deze ontroerende scène – een beetje scenarist had ze ongetwijfeld zelf willen bedenken – twee vormen van wanhoop waar te nemen.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

In dit ontroerende stuk worden vijf meisjes met een totaal verschillende achtergrond met elkaar geconfronteerd.

http://www.toneelfonds.be/fiches/BLOEDJES%20VAN%20KINDEREN.html

Ik vind het allemaal erg ontroerende verhalen, met hele mooie foto's.

http://www.a1.nl/homepages/dbalmelo/boekje_maart_2001.htm,

Enkele ontmoetingen gaven aanleiding tot ontroerende verhalen, zoals die met de tot officier gebombardeerde sportleraar, met de stokoude klusjesman Suljo die doet alsof hij seniel is en precies daardoor door alle partijen ontzien wordt, en met Envera, ex-lerares Engels, die permanent in angst leeft om haar man die bij een NGO werkt.

De Standaard,

  • een ontroerende eenvoud
  • een ontroerende schoonheid

Het boekje ontleent vooral zijn charme aan de ontroerende eenvoud en de trefzekerheid waarmee de schrijfster een episode uit haar kindertijd tekent.

De Standaard,

De liederen die hij schreef zijn van een ontroerende eenvoud; een eenvoud die door Els Liebregt ook weergegeven werd.

Meppeler Courant,

De lezing uit haar levensverhaal is van een ontroerende schoonheid.

De Standaard,

Waarom de weinige andere aspirant kopers niet verblind raakten door dat stralende landschap begreep ik niet, en West evenmin, want niets is van zo'n ontroerende schoonheid en helderheid dat het kan worden vergeleken met het vergezicht aan de achterzijde van mijn huis.

Het paradijs, Anton Haakman,

  • een ontroerende figuur
  • een ontroerende klungel
  • het ontroerende meisje
  • ontroerende mensen
  • een ontroerende vader

"Ik vind Hamlet een ontroerende figuur", vertelt hij aan VRT NWS.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/11/stefaan-degand-na-dood-vrouw-en-ongeboren-kind---ik-heb-geen-and/,

Bruce sprak over wat hij echt vónd, in een tijd dat dat niet makkelijk was. Ik vind het een ontroerende figuur, maar ook een klassieke held.

http://home.planet.nl/~hulst079/lenny.html,

De ontslagen arbeider is een ontroerende klungel, die in zijn hoofd een permanent applaus voor zijn mollige dochter hoort.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

In Rome moet de bezoeker een paar honderd meter lopen voor het gedeelte dat aan Fellini's films is gewijd. Lokkertjes buiten zijn hier een kolossale Anita Ekberg, de ster uit La Dolce Vita, en een veel kleinere Gelsomina, het ontroerende meisje uit La Strada, vertolkt door zijn vrouw Giulietta Masina.

NRC,

Van een partner die op een eenvoudige manier, van uit het hart, zijn of haar geliefde verzorgt, gaat zoveel kracht uit. Dit wil niet zeggen dat zij bij het sterven van hun geliefde geen verdriet hebben en dat zij alles zomaar eventjes kunnen accepteren. Bij deze mensen gaat zoveel liefde en schoonheid uit. Dit zijn ontroerende mensen.

http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

De ontroerende vader van Laetitia probeerde te zeggen wat hem op het hart lag, hij probeerde zich zijn barste gevoelens te herinneren, maar nog steeds waren er nauwelijks woorden voor, tenzij: 'Ze hebben mijn kleine meisje afgepakt en toen ik haar terugkreeg was ze geen klein meisje meer.'

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  • een ontroerende gebeurtenis
  • een ontroerend moment
  • ontroerende momenten

Haar afscheidsbrief is vanmiddag in de Tweede Kamer voorgelezen en volgens mensen die er bij waren was het een ontroerende gebeurtenis.

http://www.leoplatvoet.nl/dinsdagboek.htm

Wat beweegt Jan Ritsema (51),een theaterregisseur met een behoorlijke reputatie, ertoe om solo te gaan dansen op een podium op onverwachte muziek als Messiaens Quatuor pour la fin du temps? En wat denkt de toeschouwer? In een goede gemoedsgesteldheid beleeft hij een ontroerende gebeurtenis.

De Standaard,

Haar bezoek aan Delons moeder is een ontroerend moment.

De Standaard,

Tom had er een briefje bij geschreven dat Lilly, meteen nadat ze het had gelezen, in het borstzakje van de blouse die ze die avond droeg had gestopt, om het er steeds weer uit tevoorschijn te kunnen halen. Een paar dagen na het ontroerende moment had ze dit gebaar, dit opzichtig teder wegbergen van iets waarvan je het te kwaad kreeg, erg schijnheilig gevonden.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

De presentatie-middag kende een vol programma en werd gekenmerkt door vrolijke, gevoelige en ontroerende momenten.

Meppeler Courant,

Bij Rembrandt komt daar ook nog de strikt persoonlijke weergave van hoogst ontroerende momenten bij.

De Standaard,

  • een ontroerende lading
  • een ontroerende uitwerking

Fijne humor geeft de voorstelling een ontroerende lading.

De Standaard,

Ik bevond me voor een huis in aanbouw dat [...] het aroma van nieuwheid verspreidde [...]. Ik snoof het verlekkerd op, het verlichtte mijn stemming, het hield een zekere belofte in, het had een zodanig versterkende en ontroerende uitwerking dat ik zelfs mijn hoofd in het nieuwbouwhuis stak en even overwoog om naar binnen te gaan.

Alle mensen worden broeders; De cijfers spreken, Yves Petry,

Daarnaast heeft Lindberg een merkwaardige preoccupatie met voedsel; samen met alle 'rotzooi' verwerkt hij grote hoeveelheden boterhammen en cornflakes in zijn beelden. Dat alles lijmt hij aan elkaar met epoxy-hars [...]. Vooral wanneer Lindberg met cornflakes begint te werken blijkt zijn procédé een vreemde, ontroerende uitwerking te hebben.

NRC,

  • op een ontroerende manier
  • op ontroerende wijze

Maar onder die branie zit een gevoelig, bang en zoekend mens die zichzelf op een ontroerende manier blootgeeft.

De Standaard,

Aldo en Hannie van Eyck - het architectenpaar ontwerpt en signeert de laatste jaren uitsluitend gemeenschappelijk - hebben in het Middelburgse museum alle typische Van Eyckiaanse opvattingen over hun geliefde tweelingfenomenen, over open en besloten, over binnen en buiten, en ook over de intrinsieke functie van kunst en kleur in de architectuur, op een ontroerende manier in praktijk gebracht.

NRC,

Op ontroerende wijze zong de 13-jarige Jozefien Stoppelenburg het Pie Jesu.

Meppeler Courant,

Deze sterk autobiografische roman geeft op ontroerende wijze de liefde tussen de ik-figuur en haar te jong overleden broer weer.

Meppeler Courant,

Aan het slot van de Tenach zijn God en zijn volk op een ontroerende wijze met elkaar verzoend, maar voor God lijkt het leven voorbij.

De Standaard,

In het raamwerk van het Derde Drentse Poppenspelfestival haakt de Meppeler bioscoop in met een film waarin poppen op ontroerende wijze tot leven worden gebracht door de geestelijke vader van The Muppets.

Meppeler Courant,

met bijwoord


  • diep ontroerend
  • erg ontroerend
  • zeer ontroerend
  • zo ontroerend

Verhoeff trakteert ons op prachtige onverholen sentimenten, zoals nooit eerder in een Nederlandse film getoonde schaatsromantiek, het zwelgen in Hollywoodvoorbeelden en een daarnaar gemodelleerde, diep ontroerende verjaardagsserenade in de sneeuw.

NRC,

De estheet mompelde dus van allerlei, daar voor de spiegel in zijn gang, onverstaanbaar voor hen die zich daar op de een of andere manier verdekt opstelden, maar diep ontroerend voor hemzelf.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

De woorden leidden de luisteraar diep in zichzelf, soms diep ontroerend, maar dan weer riep Ionatos tot de orde, zoals Elytis in zijn verlangen de onzekerheid inbouwde.

De Standaard,

Hij heeft ineens een kleur, lacht. Zij lacht ook. Nee, zij straalt. Ik sta erbij en kijk naar hen. Het is een diep ontroerend moment, maar de lol overheerst; de lachende gezichten, de uitroepen van verbazing, de bijna-tederheid waarmee ze elkaars handen heel even vasthouden.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

De laatste afscheidsgroet van Elkes ouders, haar broertje Roel en zusje Nele liet niemand onberoerd [...]. Dit diep ontroerend afscheid zullen velen zich nog lang herinneren.

http://www.standaard.be/cnt/nbrb28042003_025,

Ik vind het allemaal erg ontroerende verhalen, met hele mooie foto's.

http://www.a1.nl/homepages/dbalmelo/boekje_maart_2001.htm,

Erg ontroerend om hem te horen zoeken naar woorden die het midden houden tussen uiting geven aan zijn paniek én er niet aan toegeven.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Het concert die avond in Eindhoven, met prins Willem Alexander en minister Van Mierlo is zeer ontroerend.

NRC,

Een hof van beroep verklaarde de eerdere uitspraak nietig en de bruiloft kon uiteindelijk toch plaatshebben [...]. "Het was zeer, zeer ontroerend", zei Hermier naderhand.

De Standaard,

Eindelijk lukte het, maar toen werd het ook een zeer ontroerend portret.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Een stem die gemaakt is voor deze wonderlijke aria. Zo warm. Zo ontroerend.

Twee levens, Stefan Brijs,

Die muziek was zo ontroerend, ik was er ondersteboven van, ik zag aldoor beelden van mijn vroeger leven voor mij.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

U zult een gedicht schrijven, zo fraai, zo schoon, zo ontroerend dat het in alle talen vertaald wordt.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

  • maar ook ontroerend

Ik wist dat ik de hele komende dag een vermoeiend maar vaak ook ontroerend vragenspel zou spelen met de vijfjarige jongen die met een razende vaart zich verplaatste door een landschap dat ik uitentreuren had leren kennen.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

De film is niet alleen doorspekt met geestigheid, maar ook ontroerend.

Meppeler Courant,

David Pittmann-Jennings is een visionaire Moses: streng, dwingend maar ook ontroerend in zijn machteloosheid de juiste woorden te vinden.

De Standaard,

De toonzetting van dit programma was op zichzelf al heel bijzonder: ongetwijfeld wranger dan de betrokken campingbewoners denken, verontrustend maar ook ontroerend, en als je al eens moest lachen, leek dat niet misplaatst.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  • ronduit ontroerend

Aan goed voetbal kwam het team van Hugo Broos niet toe, maar de inzet en de werkkracht van de bezoekers waren ronduit ontroerend.

De Standaard,

Aan boord is een cybercafé, waar je, ik citeer het foldertje, 'naar hartelust kan surfen door de wereld van PTT Post'. Dat 'naar hartelust' is ronduit ontroerend.

http://www.justusvanoel.nl/asp/detail_columns.asp?id=615,

  • bijwijlen ontroerend
  • soms ontroerend
  • zelden ontroerend

We zagen ook heel sterke prestaties van de andere hoofdrollen: een nijdige en machtswellustige De Guiche (Maud Vanhauwaert), de bevallige maar niet minder sluwe Roxane (Delfine Vansteenkiste) en een uitdagende en bijwijlen ontroerende Christian (Caroline Devriendt).

http://www.westhoek.be/info/ned/jewaserbij/2001/april/cyrano2904/welkom.htm,

Rogie is een danser van subtiele, fluisterzachte bewegingen en komische uitschieters. Een fascinerende theaterpersoonlijkheid die zonder vertoon een sympathieke sfeer oproept. Johanna Laber is eigenlijk te pril om hem op het emotionele vlak partij te kunnen geven. Maar haar aandeel is zeker niet onder de maat en haar vertolking soms ontroerend.

NRC,

Geef mij maar Alles in het klein van Eriek Verpale, bijvoorbeeld. Die man kan schitterend vertellen, en hij heeft een eigen stijl en een eigen wereld. Soms ontroerend, soms onweerstaanbaar grappig. Een lach en een traan, zeg maar.

De Standaard,

Suiker, een mélodrame zoals Hugo Claus zijn werk zelf noemt, is in de nuchtere vorm van regisseur Pieter Verhoeff indrukwekkend, integer en soms ontroerend, alhoewel op het einde van het stuk, naar mijn smaak, vooral door de gekozen belichting de nadruk te veel valt op de moraal dat uiteindelijk het goede toch het slechte overwint.

Meppeler Courant,

Soms is de voorstelling inderdaad ontwapenend, maar zelden ontroerend, wellicht omdat de authenticiteit van het personage zich iets te veel vermengt met de pose van de acteur.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: door

  • ontroerend door de eenvoud
  • ontroerend door zijn eenvoud

Veel iconen zijn ware kunstwerken, met veel bladgoud erin, andere zijn ontroerend door de eenvoud waarmee ze zijn geschilderd.

http://www.bethlehemparochie.nl/

'Ik weet niet of jullie zijn Lieder eines fahrenden Gesellen kennen. Maar dit is net zoiets. Technisch bezien dan,' zei de man en gaf een slingerende beweging aan de zitting van de pianokruk, waardoor deze zich, omhoogtollend, aan het zitvlak van de hurkende man leek vast te zuigen. 'Nu moet ik iets zingen.' [...] 'Hoe vinden jullie het?' vroeg de man weer. 'Ontroerend door zijn eenvoud,' zei Edward zowat door de vraag van de heer Koekoek heen sprekend.

https://books.google.nl/books?id=JpvH28NlevAC&pg=PT85&lpg=PT85&dq=%22ontroerend+door%22&source=bl&ots=z1F_l_u6qh&sig=TJE13ysJ_OMUyx21QkKKcLgOLik&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiCh-DCqKrXAhXI16QKHerjAiE4ChDoAQg1MAI#v=onepage&q=%22ontroerend%20door%22&f=false,

Voorzetsel: in

  • ontroerend in zijn bezorgdheid
  • ontroerend in al zijn eenvoud
  • ontroerend in zijn eenvoud
  • ontroerend in al zijn onhandigheid

Haar vader was zo ontroerend in zijn bezorgdheid, vond ze.

https://books.google.nl/books?id=WVJ4AAAAQBAJ&pg=PT249&lpg=PT249&dq=%22ontroerend+in%22&source=bl&ots=VD7riuNQNl&sig=DsUFPtY-tD0aLhxCXvPfmnzGb3Q&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj4sLyxq6rXAhUFDuwKHd9mACw4HhDoAQg_MAU#v=onepage&q=%22ontroerend%20in%22&f=false,

Zanger Mark Linkous, nog steeds in een rolstoel, hield een cassettespelertje bij de micro om achtergrondgebabbel in een song te krijgen. Af en toe spoelde hij hoorbaar terug. Ontroerend in zijn eenvoud, zoals het repertoire van Sparklehorse.

De Standaard,

Het was ontroerend in al zijn eenvoud. Een gesluierde Egyptische vrouw die via de camera het Westen toeriep: 'Wij willen dezelfde vrijheid als jullie!'

https://www.volkskrant.nl/archief/hoop-op-vrijheid-en-heimwee-naar-kalifaat~a1831689/,

In principe is Charlie Brown de hoofdfiguur (ze zwaaide met een blaadje met het desbetreffende poppetje erop). Dat is een klein jochie dat zich een beetje ongelukkig voelt, ontroerend in al zijn onhandigheid, een klein pechvogeltje.... Snoopy (ze wees) is zijn hondje.

https://books.google.nl/books?id=Wf44DwAAQBAJ&pg=PT213&lpg=PT213&dq=%22ontroerend+in+al%22&source=bl&ots=T8cVr6LF9t&sig=KfjCXb6Qeys3U-yxUUYr6Y7vkl8&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwi748_EqqrXAhVSJ-wKHRXJAZwQ6AEIOjAC#v=onepage&q=%22ontroerend%20in%20al%22&f=false,

Voorzetsel: van

  • ontroerend van eenvoud
  • ontroerend van schoonheid
  • ontroerend door de eerlijkheid
  • ontroerend door de schroom

Die advertenties van de geldschieters stijven me in mijn besluit, in het bijzonder wanneer ik een advertentie tegenkom van iemand die zich de stuitende naam van 'Snel-Geld-Express' heeft aangemeten. Hoewel, onwillekeurig voel je toch iets van bewondering voor de man die een dergelijke naam weet te verzinnen: recht uit het hart, ontroerend van eenvoud en met een maximum aan informatie, als is dat 'snel' en 'express' wel een beetje dubbelop.

Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

Nu ze het weer eens hoorde, op het goede moment, smolt Hetty weg bij die flonkerende stem van dat jonge kind dat zong bij de piano: wat ze zong was ontroerend van schoonheid.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

Een intrigerende getuigenis van een genezen kankerpatiënt [...]. Vlot geschreven en erg ontroerend door de eerlijkheid van de getuigenis.

http://pluizuit.be/content/het-kankerkampioenschap-voor-junioren,

Die beschrijvingen zijn kort, ontroerend door de schroom waarmee ze zijn opgeschreven.

https://books.google.nl/books?id=LjxxCAAAQBAJ&pg=PT256&lpg=PT256&dq=%22ontroerend+door%22&source=bl&ots=qHwl6hfh3H&sig=XzhpFxhN30I-QSdLuHsn5LEJqgM&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiCh-DCqKrXAhXI16QKHerjAiE4ChDoAQhHMAg#v=onepage&q=%22ontroerend%20door%22&f=false,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • ontroerend, emotioneel
  • emotioneel en ontroerend
  • ontroerend en grappig
  • grappig en ontroerend
  • pakkend en ontroerend

Grietje Lammertyn, die de ERA-films in Berlijn vertegenwoordigt, kreeg van de programmator van het festival van Locarno te horen "dat ze Lisa een ontroerende, emotionele, film vond maar niet geschikt voor het 'harde' Locarno".

De Standaard,

De jury noemde de film een "geraffineerd, emotioneel en ontroerend portret dat de eeuwige menselijke thema's liefde, leven, gezin, kunst en sterven behandelt."

https://www.trouw.nl/cultuur/filmersechtpaar-lataster-onderscheiden~a3620df8/,

"Ontroerend en grappig", noemde Salman Rushdie Einstein's Dreams, het romandebuut van Alan Lightman, professor in zowel teoretische astrofysika als creative writing aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology.

De Standaard,

Grappige en ontroerende verhalen waren het waarmee ik mijn vrouw tijdens het avondeten vermaakte.

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

Lowe's grootste kracht ligt in het schrijven van pakkende en ontroerende popliedjes.

NRC,

"We hebben een mooi gesprek gehad over hoe we elkaar als individuen en niet als labels moeten behandelen en hoe belangrijk het is om elkaar te helpen. Ik heb er echt van genoten. Daarnaast heb ik de afgelopen dagen honderden berichtjes ontvangen, één voor één pakkend en ontroerend."

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170608_02916806/antwerpse-jood-stomverbaasd-na-helpende-hand-van-moslim-op-straat,

overig


  • iets ontroerends hebben

De gewezen bondscoach, trainer van Real Madrid en Ajax als dienende interviewer van Guus Hiddink, het had wel iets ontroerends.

NRC,

Zijn koppige verzet tegen de dood heeft iets ontroerends.

NRC,

Familieleden en vrienden van wie ik sommigen in geen jaren had gezien, leken zich perfect georganiseerd te hebben met als doel mij elke gedachte aan existentiële eenzaamheid te ontnemen. Het werkte. Het had iets ontroerends.

Slaap!, Annelies Verbeke,

Na een fragmentje uit Familie waarin je, spijts een waaier van voorbehoedsmiddelen, alweer een soap-acteur geboren zag worden, merkte ze op: ''t Blijft toch iets ontroerends hebben als je zo'n geboorte op de televisie meemaakt.'

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  • ontroerend mooi

Indertijd, toen ze een serietje had over de dood van haar moeder, vond ik haar ontroerend mooi.

Een valse nicht, Guus Vleugel,

Als werkelijk schitterdende zestiende-eeuws koormotetten en feestelijke blazersmuziek van Venetiaanse huize zo ontroerend mooi gespeeld worden, blijf ik ook niet thuis onder kersboom met de familie pim-pam-petten.

http://www.musicavocalis.nl/?pagina=recensies=recensies/kerstconcert2003,

Zo heeft Van Rompay de periode van de Adagio-gedichten van nabij meegemaakt en de ziel van de zieke, naar de Eeuwigheid wegdromende Felix, doen leven in een ontroerend mooi schilderij.

De Standaard,