ontwikkelingsgericht


ontwikkelingsgericht 1.0

gericht op de persoonlijke ontwikkeling van iemand; afgestemd op iemands ontwikkeling

Algemene voorbeelden


Uit dit onderzoek blijkt dat het beleid van veel gemeenten ten minste voor een deel als ontwikkelingsgericht te kenmerken is. Met name het beleid voor de jeugd tot 12 jaar is gericht op een optimale ontwikkeling van deze hele groep.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Vygotsky en Bruner denken niet zo duidelijk in termen van een leeftijdgebonden opeenvolging van fasen, maar zij hechten wel grote betekenis aan communicatie en interactie. De onderwijsmethoden die het duidelijkst aansluiten bij die combinatie van opvattingen zijn ontwikkelingsgericht en accentueren de stimulering van de ontwikkeling.

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

Zoals elke vorm van opbouwwerk heeft schoolopbouwwerk zowel een ontwikkelingsgerichte (educatieve) als een probleemoplossende component.

http://users.pandora.be/arseen.de.kesel/armondma.htm,

Ontwikkelingspsychopathologie en ontwikkelingsgerichte interventies vormen de centrale thema's van het Vierde Vlaams Congres voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie en -psychotherapie.

http://www.sporenenwissels.be/algemeen.htm,

Deze middelenverhoging moet leiden tot de integratie van het Centrum voor Beeldcultuur en een beginnende samenwerking met het Provinciaal Museum voor Fotografie. De middelen voor organisatievormen komen terug tot het initiële krediet zoals aanvankelijk begroot voor 2002. De ontwikkelingsgerichte beeldende kunstcentra, een landelijke netwerkstructuur voor creatie en presentatie, dienen zich in 2003 artistiek, organisatorisch en beheersmatig voor te bereiden op een decretale regeling.

http://www.poeziecentrum.be/pkrant/pk2601/dichterd.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een ontwikkelingsgerichte doelstelling

De aanbieders van scholing zijn niet altijd in staat een aanbod op maat te leveren [...]. Ze gaan daarbij uit van de gedachte dat handelingscompetenties wel in de praktijk ontwikkeld kunnen zijn, maar vakkennis niet. Een succesvolle voorbereiding heeft ten minste de volgende vier kenmerken: - duidelijkheid over de, ontwikkelingsgerichte, doelstelling - duidelijke voorlichting over het belang van employability-beleid, competentiebeoordeling en de erkenning van competenties - betrokkenheid van de direct leidinggevenden bij de voorbereiding en uitvoering van de beoordelingsprocedure - duidelijk onderscheid tussen de opleider en de beoordelaar.

http://www.kenniscentrumevc.nl/

  • ontwikkelingsgerichte inzichten

Deze tamelijk cognitief psychologische opvatting leidt tot ontwikkelingsgerichte pedagogische inzichten. De sociale omgeving van kinderen krijgt de taak om het ontwikkelingsproces nadrukkelijk te stimuleren of zelfs te provoceren: niet berustend afwachten, maar intensief toerusten.

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

  • een ontwikkelingsgerichte leeromgeving
  • een ontwikkelingsgerichte onderzoeksomgeving

De Universiteit Gent wil haar studenten kritisch vormen in een creatieve ontwikkelingsgerichte leer- en onderzoeksomgeving. In de beleidsdoelstellingen voor 1999 was de kwaliteitsbewaking van het onderwijs een centraal actiepunt.

http://aivwww.rug.ac.be/PublicRelations/jaarverslag/,

  • ontwikkelingsgericht onderwijs
  • ontwikkelingsgericht onderzoek

Het blijft ook buiten Wageningen UR niet onopgemerkt dat zij zich afwendt van de armoedeproblematiek. Deze beweging past in de huidige marktgeoriënteerde trend, maar steekt wrang af tegen het juist groter wordende maatschappelijke bewustzijn van private ondernemingen. Deze investeren bewust in projecten die sociale achterstand trachten te verminderen, ecologisch duurzame vormen van productie ontwikkelen, en ontginning van waardevol geachte natuurlijke gebieden stopzetten [...]. Maar financiering van ontwikkelingsgericht onderzoek en onderwijs moet natuurlijk primair gebeuren uit publieke middelen, voornamelijk uit ontwikkelde samenlevingen. En dan is het zorgelijk dat de publieke investeringen hierin afnemen.

http://www.gcw.nl/

  • ontwikkelingsgerichte preventie

Uit dit onderzoek blijkt dat vooral weinig en niet-stedelijke gemeenten er vaak niet in slagen een specifiek jeugdbeleid te ontwikkelen. Relatief vaak is hun beleid te typeren als ontwikkelingsgerichte preventie, hetgeen betekent dat zij algemene voorzieningen voor de jeugd aanbieden.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Het is wel duidelijk dat naar zeggen van de ambtenaren voor de jeugd tot 12 jaar het beleid vooral te kenschetsen is als ontwikkelingsgerichte preventie - voor de jeugd tot 4 jaar in nog sterkere mate dan voor de jeugd van 5-12 jaar. Voor de jeugd van 13 jaar en ouder ligt het accent in de meeste gemeenten op probleemgerichte preventie.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Zo zou er geleidelijk aan een verschuiving plaatsvinden van probleemoplossing naar perspectiefverbetering; met andere woorden, van probleemgerichte preventie bij een beperkte groep jeugdigen met problemen naar ontwikkelingsgerichte preventie voor alle jeugdigen.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

  • ontwikkelingsgerichte psychotherapie
  • ontwikkelingsgerichte therapie

In de plenaire lezingen zullen deze thema's vanuit verschillende invalshoeken belicht worden, met aandacht voor de biologische, psychologische en contextuele benaderingen in de ontwikkelingspsychopathologie en voor ontwikkelingsgerichte psychotherapie en preventie.

http://www.sporenenwissels.be/algemeen.htm,

De optie klinische psychologie bestrijkt de verschillende leeftijdsgroepen, klinische settings en belangrijke psychotherapeutische modellen: relatie en gezinstherapie, psychoanalytische therapie, gedragstherapie en ontwikkelingsgerichte therapie.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2002/NL/STUDY/G/G100/HKPSYC/DOEL/INDEX.HTM

Allereerst is er de specialisatieopleiding psychotherapie, met de volgende opties: ontwikkelingsgerichte en experiëntiële psychotherapie, gedragstherapie, psychoanalyse in Freudiaans-Lacaniaans perspectief.

http://www.ugent.be/nl/studiekiezers/opl/oplINV/broch/nl/studiekiezers/opl/oplINV/brochPDF/14psycho

  • ontwikkelingsgerichte rehabilitatie

Het gaat om volwassenen, zowel mannen als vrouwen, met een middellang verblijf, die lijden aan een ernstige en langdurige psychiatrische problematiek. Zij komen bij voorkeur uit de regio of wensen zich hier te vestigen. Hun psychiatrische aandoening is van langdurige aard, is moeilijk te stabiliseren en invaliderend. De aandoening leidt tot multiple handicaps op meerdere levensdomeinen. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn schizofrenie, stemmingstoornissen. Behandeling: Probleem- en ontwikkelingsgerichte rehabilitatie: Maatschappelijke reïntegratie door hen vaardigheden aan te leren.

http://www.opzrekem.be/

  • ontwikkelingsgericht speelgoed

Er valt te concluderen dat in Marokkaanse gezinnen niet altijd van een optimale leersituatie sprake is. Aan de ontplooiing van de autonomie en het initiatief van kinderen, een op hen afgestemde communicatie en een kinderwereld van boeken en ontwikkelingsgericht speelgoed wordt aanzienlijk minder waarde gehecht.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

  • een ontwikkelingsgericht traject

Eind 2002 besliste de directieraad, mits instemming van de raad van bestuur, tot organisatie van development centers voor de statutaire personeelsleden van de andere niveaus, met dezelfde doelstellingen: een ontwikkelingsgericht traject met opmaak van een persoonlijk ontwikkelingsplan en rapportering aan directie en raad van bestuur over de algemene bevindingen.

http://www.vhm.be/

met werkwoord


  • ontwikkelingsgericht denken

In het verleden hadden zorgverleners vaak de neiging alleen te kijken naar wat de persoon met mentale handicap niet kon of wat men dacht dat hij niet kon. Dat stamt nog uit het defect-denken uit de medische wereld (kijken naar het defect of het gebrek). Later kwam het ontwikkelingsgericht denken. Hulpverleners gingen vaardigheden stimuleren en trainen, vaardigheden waarop men tekort schoot. Uit deze periode dateren de leestrainingen, schrijftrainingen.

http://www.delovie.be/fWoord.htm

  • ontwikkelingsgericht leiding geven

Competentiemanagement. Het concept om ontwikkelingsgericht leiding te geven aan medewerkers vanaf de aanstelling tot en met de fasen van opleiden, beoordelen en belonen.

http://www.cruciaal.nl/

  • ontwikkelingsgericht werken

In de groepen 2 en 3 vindt een geleidelijke overgang plaats van het ontwikkelingsgericht werken naar het programmagericht werken zoals dat in de hogere leerjaren plaatsvindt.

http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

De Radar werkt ontwikkelingsgericht. Kinderen moeten niet alleen bevestigd worden als persoon, maar tevens uitgedaagd worden tot het ontwikkelen van competenties over een breed gebied, tot het verleggen van grenzen.

http://users.castel.nl/~radaj01/gids.htm

in voorzetselgroep


  • op een ontwikkelingsgerichte manier

Een bedrijfscoach is iemand die in staat is om mensen in een taakgerichte omgeving op een persoonsgerichte en ontwikkelingsgerichte manier te coachen.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • persoonsgericht en ontwikkelingsgericht

Een bedrijfscoach is iemand die in staat is om mensen in een taakgerichte omgeving op een persoonsgerichte en ontwikkelingsgerichte manier te coachen.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


ontwikkelingsgericht 2.0

gericht op de ontwikkeling van iets; afgestemd op de ontwikkeling van iets

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • ontwikkelingsgerichte doelstellingen

In het kader van functietoekenningen zijn drie soorten doelstellingen van belang: basisdoelstellingen; functiegerichte doelstellingen; ontwikkelingsgerichte doelstellingen.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Ontwikkelingsgerichte doelstellingen hebben betrekking op de invulling van de doelstellingen en de uitvoering van de maatregelen uit het voorliggend Waterbeleidsplan Vlaanderen. Door deze doelstellingen kan extra nadruk worden gelegd op het realiseren van een duurzame ontwikkeling van watersystemen in Vlaanderen.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

  • ontwikkelingsgerichte landbouwbedrijven

De doelen ten aanzien van de invulling van de EHS in het ROM-gebied zullen niet worden gerealiseerd omdat, zowel in de daarvoor aangegeven zoekgebieden, als daarbuiten, een stilstand bij een omvangrijk deel van de agrarische bedrijven leidt tot stagnatie in de grondmobiliteit. De voor grondverwerving noodzakelijke mobiliteit zal immers alleen ontstaan in een omgeving met ontwikkelingsgerichte landbouwbedrijven.

http://www.nlto.nl/,

  • ontwikkelingsgerichte landschapsbenadering
  • ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie

Het beleid voor het buitengebied valt uiteen in beleid voor balansgebieden, waar een ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie wordt nagestreefd, en beleid voor groene contourgebieden, waar de nadruk ligt op bescherming en versterking van de aanwezige waarden.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Bij interventies gericht op het behoud van natuur- en landschapswaarden is water steeds een belangrijk structurerend element. Er wordt een ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie ontwikkeld. Alle functies worden bijeen gebracht in een integraal landschapsontwerp, waardoor een gedifferentieerd landschapsbeleid kan worden gevoerd, gebaseerd op de aanwezige kwaliteiten.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

In balansgebieden wordt een ontwikkelingsgerichte landschapsbenadering nagestreefd.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


ontwikkelingsgericht 2.1

gericht op de ontwikkelingshulp; gericht op de ontwikkelingssamenwerking

Algemene voorbeelden


Minister Pronk, briljant en flexibel als altijd, kiest voor de vlucht naar voren: in zijn visie heeft uiteindelijk alles met hulp te maken en dus zouden alle relaties met relevante buitenlandse landen, ook in Oost-Europa, door Ontwikkelingssamenwerking gecoördineerd moeten worden [...]. Het is niet toevallig dat het ministerie de laatste jaren zeer terughoudend is geweest in het financieren van Nederlands onderzoek gericht op ontwikkelingsvraagstukken, in het bijzonder vanuit de biologisch-technische wetenschappen. Het gebrek aan snelle en concrete, ontwikkelingsgerichte resultaten dat inherent is aan onderzoek, staat haaks op de sense of urgency die men ten departemente uitdraagt. De ervaring met de projecten die toch zijn gefinancierd, lijkt erop te wijzen dat onderzoekers door de donor in een onmogelijke positie worden gemanoeuvreerd. Al bij de formulering van het onderzoek gaat het mis: bijna altijd wordt er meer beloofd dan onderzoek kan waarmaken.

NRC,