oogkwetsuur


oogkwetsuur 1.0

((vooral) in België)

kwetsuur aan een of beide ogen; oogblessure

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oogkwetsuur…

is een kwetsuur

      Algemene voorbeelden


      Niet-vitale letsels zijn b.v. aderlijke bloedingen, schaafwonden, breuken, brandwonden, snijdwonden, een huidirritatie, een oogkwetsuur of ademhalingsmoeilijkheden.

      http://www.quantchem.kuleuven.ac.be/safety/Veiligheid/ehbo.pdf

      Afgelopen week kregen we een oproep uit Heverlee, daar hadden mensen een vreemd uitziende vogel gevonden met een lange dunne bek. Eén van onze medewerkers werd op pad gestuurd om dit gekwetste dier op te halen. Terug in Opglabbeek bleek de 'vreemde vogel' een houtsnip te zijn. Deze snipsoort is een gedeeltelijke trekvogel die vooral 's nachts richting zuiden trekt. Omdat deze vogels in de schemering vliegen gebeurt het vaak dat ze tegen een gebouw, hoogspanning of windmolen vliegen. Vaak raken ze daarbij verblind door de schijnwerpers die de gebouwen moeten verlichten. Dit exemplaar had een oogkwetsuur overgehouden aan zijn botsing.

      http://www.natuurhulpcentrum.be/index.php/news/518/58/Gekwetste-houtsnip-terug-vrij,

      Enoh naar ziekenhuis met oogkwetsuur [...]. Enoh kreeg in de eerste helft van het duel met Denemarken een bal op zijn gezicht. "Er zit waarschijnlijk wat bloed in mijn oog," zei de Ajacied, die in de rust werd vervangen door Jean Makoun. "Ik wil het even laten controleren."

      http://www.ad.nl/ad/nl/1045/WK-voetbal/article/detail/491885/2010/06/20/Enoh-naar-ziekenhuis-met-oogkwetsuur.dhtml,