oorontsteking


oorontsteking 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

ontsteking in het oor, bij kinderen meestal een ontsteking van het middenoor, bij volwassenen en dieren vaak een ontsteking van de gehoorgang en/of het buitenoor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oorontsteking…

is een ontsteking; is een reactie

  • [Plaats] is een ontsteking van het middenoor (otitis media acuta), van het middenoor met ophoping van vocht (lijmoor, slijmoor, otitis media met effusie (OME)) of van het middenoor met afscheiding van vocht (loopoor, oorvloed, otorroe); kan ook een ontsteking zijn van de uitwendige gehoorgang (otitis externa) of het gehele gehoororgaan (panotitis)
  • [Betrokkene] is bij kinderen meestal een ontsteking van het middenoor, bij volwassenen en dieren vaak een ontsteking van de gehoorgang en/of het buitenoor
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie met een bacterie of het rinovirus (dat verkoudheid veroorzaakt), een verstopte buis van Eustachius en/of een verminderde afweer
  • [Gevolg of resultaat] heeft vochtafscheiding uit de buitenste gehoorgang of verminderd gehoor tot gevolg en kan vooral in de eerste dagen ook tot een stekende of kloppende pijn leiden; kan ook tot een zeurende pijn lijden

Wetenschappelijke naam: otitis

Algemene voorbeelden


Er zijn 2 soorten oorontsteking. Kinderen met oorpijn hebben meestal een middenoorontsteking: een ontsteking achter het trommelvlies. Middenoorontsteking geneest meestal vanzelf. Vaak is de ergste pijn binnen 2 tot 3 dagen over. Bij volwassenen met oorpijn gaat het meestal om een ontsteking van de gehoorgang. Een gehoorgangontsteking geneest meestal binnen 1 tot 3 weken. Tijdens het vliegen kunt u ook last hebben van oorpijn.

https://www.benuapotheek.nl/medische-zorg/pijnstilling/oorpijn

Een oorontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij de hond. Bij een oorontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Als de huid van de gehoorgang ontstoken raakt dan gaat hij zwellen en kan de gehoorgang steeds meer dicht gaan zitten. Hierdoor kan het oorsmeer wat in de diepte aanwezig is niet meer verplaatsen en hoopt zich op. Dit is een ideale omgeving voor bacteriën en gisten om te gaan groeien, waardoor de ontsteking nog erger wordt.

https://dierenkliniekvondelpark.nl/honden/voorkomende-aandoeningen-hond/oorontsteking-bij-honden

Door de resistentie van bacteriën voor antibiotica groeit het gevaar dat een gewone steenpuist of bijvoorbeeld een oorontsteking dodelijk kunnen worden.

Sp!ts,

De GGD had op verzoek van de Geneeskundige Hoofdinspectie van de Volksgezondheid de huisartsen gevraagd alert te zijn op het verband tussen het optreden van otitis externa (oorontsteking) en het zwemmen in zoetwaterplassen.

Meppeler Courant,

In andere gevallen dan de verlamming van Bell zal behandeling van de oorzaak van de verlamming noodzakelijk zijn: een oorontsteking, een tumor, antivirale medicijnen (gordelroos), een zenuwreconstructie na zenuwletsel of antibiotica (tekenbeetziekte).

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

Oorzaken van een facialisverlamming kunnen onder andere zijn: Oorontsteking. Schedelletsel of letsel na operatie, bijvoorbeeld aan het oor of aan de speekselklier. Het gordelroosvirus (herpes zoster oticus).

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

In de USA maken de chiropractors agressieve reclame voor kraken van de wervelkolom voor heel wat ziekten zoals astma, buikkrampen, bedwateren, sinusitis, maagpijn, concentratiestoornissen, oorontsteking, reuma, ja zelfs ter voorkoming van wiegendood.

http://www.skepp.be/thema/chiropractie.html

In de veronderstelling dat het om een oorontsteking ging, zag hij een hersenvliesontsteking over het hoofd.

NRC,

Wie te veel verdriet heeft krijgt het op de schildklier, wie maagpijn heeft laat zijn emoties niet los, koppigheid leidt tot reuma, onbeantwoorde liefde geeft aambeien, van masturberen word je doof. Een oorontsteking: je kan je omgeving niet meer aanhoren. Hartaanval: je hebt genoeg van de wereld gezien. Reuma: je vreet jezelf op van ergernis.

De bondgenoot, Marcella Baete,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • voorkomen

Mensen die vaak vliegen, lijden vaker aan verkoudheid, griep en ademhalingsproblemen. Ook long- en oorontstekingen komen vaker voor.

http://www.astmafonds.nl/,

als object bij een werkwoord


  • oorontstekingen behandelen

"Homeopathische artsen die pretenderen tumoren, ernstige oorontstekingen of kraamvrouwenkoorts effectief met homeopathische middelen te behandelen, zullen al snel in onzachte aanraking met de medische tuchtrechter komen", aldus De Groot.

NRC,

  • (een) oorontsteking hebben
  • oorontstekingen hebben

Ze rook naar warme olie. Van die olie die ze in je oren gieten als je oorontsteking hebt.

Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

'Doe een das om,' zei mijn moeder, 'anders heb je volgende week weer oorontsteking.'

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

Wat zijn de nadelen een cochleair implantaat? Als de patiënte nog enige gehoorresten heeft in de te inplanteren oor, zullen die na de operatie volledig vernietigd zijn. Een ander nadeel is dat mensen met een CI regelmatig oorontstekingen hebben die je dan moet behandelen met antibiotica.

http://www.gehoor.be/

  • een oorontsteking krijgen
  • oorontsteking oplopen

Vier mensen kregen een oorontsteking nadat zij in de plas Schoonhoven hadden gezwommen.

Meppeler Courant,

Het Kamerlid Ter Veer (D66) trekt uit het onderzoek, waaruit bleek dat 24.000 kalveren oorontsteking hebben opgelopen, de conclusie "dat we moeten stoppen met oormerken en ons herbezinnen".

https://www.nrc.nl/nieuws/1992/02/05/d66-wil-oormerken-van-kalveren-verbieden-7131695-a1168439?t=1646126110,

  • een oorontsteking ontwikkelen

Gelijk na het middel treedt verbetering op. Enige tijd daarna ontwikkelt hij een oorontsteking die over het algemeen weinig problemen oplevert.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

  • (een) oorontsteking veroorzaken

De gemeente plaatste in augustus borden bij de plas, dat er een bacterie in het water zou zitten, die oorontsteking kon veroorzaken.

Meppeler Courant,

  • oorontstekingen voorkomen

Gabor kwam na een onderzoek tot de conclusie dat het oormerken als registratie- en identificatiesysteem kan blijven, maar dat wel enkele wijzigingen nodig zijn. Hij wil dat de boeren die het oormerken toepassen beter begeleid worden om oorontstekingen bij de dieren te voorkomen.

https://www.nrc.nl/nieuws/1992/02/05/d66-wil-oormerken-van-kalveren-verbieden-7131695-a1168439?t=1646126110,

met adjectief ervoor


  • een acute oorontsteking

Een acute (midden)oorontsteking of acute otitis media is een plotse, kortdurende ontsteking van het middenoor. De meest zichtbare tekenen ervan zijn een bol trommelvlies door de aanwezigheid van vocht in het middenoor.

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/acute-middenoorontsteking-bij-volwassenen,

  • chronische oorontsteking

Wij geven u graag een aantal indicaties die in de meeste gevallen met succes met acupunctuur behandeld kunnen worden: - chronische verkoudheid - chronische oorontsteking - hoesten - astma - eczeem - allergieklachten - diarree - obstipatie - bedplassen - slecht slapen - verminderde weerstand.

http://www.acupunctuur.nl/index2.htm

  • ernstige oorontstekingen

"Homeopathische artsen die pretenderen tumoren, ernstige oorontstekingen of kraamvrouwenkoorts effectief met homeopathische middelen te behandelen, zullen al snel in onzachte aanraking met de medische tuchtrechter komen", aldus De Groot.

NRC,

  • herhaalde oorontstekingen

Wanneer de amandelen de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aan kunnen, raken ze zelf ontstoken. Hierbij treedt in het algemeen een forse zwelling van de betrokken amandelen op. Is dit het geval bij de neusamandel, dan kan dit leiden tot een voortdurende of telkens optredende verkoudheid met een vieze neus. Andere klachten kunnen zijn: slecht slapen, snurken, veel door de mond ademen of herhaalde oorontstekingen.

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een (steeds weer) terugkerende oorontsteking

Mochten acute klachten veranderen in chronische klachten bv een steeds weer terugkerende blaasontsteking, oorontsteking of wat dan ook dan zal een klassiek homeopaat altijd kiezen voor een constitutionele behandeling; dus een totaal aanpak van de patiënt.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een verwaarloosde oorontsteking
  • verwaarloosde oorontstekingen

Door de meest uiteenlopende mannen had ze zich laten beminnen, maar op die jongen van de strandtent na presteerde geen van hen zodanig dat hij een blijvend plekje in haar adresboekje verdiende. (Of het moest de man zijn die haar tijdens hun rendez-vous even spontaan als toevallig genas van de hardhorendheid waaraan ze leed als gevolg van een verwaarloosde oorontsteking.)

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Een middenoorontsteking of otitis media is een ontsteking in het middenoor. [...]. Gehoorschade is uiterst zeldzaam en treedt eigenlijk alleen op bij langdurig verwaarloosde oorontstekingen met een loopoor.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Middenoorontsteking,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • oorontstekingen bij dieren

Gabor kwam na een onderzoek tot de conclusie dat het oormerken als registratie- en identificatiesysteem kan blijven, maar dat wel enkele wijzigingen nodig zijn. Hij wil dat de boeren die het oormerken toepassen beter begeleid worden om oorontstekingen bij de dieren te voorkomen.

https://www.nrc.nl/nieuws/1992/02/05/d66-wil-oormerken-van-kalveren-verbieden-7131695-a1168439?t=1646126110,

Voorzetsel: door

  • oorontsteking door (een) fopspeen

Oorontsteking door fopspeen. Intensief gebruik van een fopspeen kan bij kinderen leiden tot oorinfectie.

De Telegraaf,

Voorzetsel: met

  • oorontstekingen met een loopoor

Een middenoorontsteking of otitis media is een ontsteking in het middenoor. [...]. Gehoorschade is uiterst zeldzaam en treedt eigenlijk alleen op bij langdurig verwaarloosde oorontstekingen met een loopoor.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Middenoorontsteking,

in voorzetselgroep


  • sterfte door oorontsteking
  • door de, een oorontsteking veroorzaakt worden

Iedere koe een eigen nummer, op de gele "flappen" is ook nog ruimte voor een streepjescode. De nummers staan geregistreerd in een centraal computerbestand. [...]. Protest van de boeren en sterfte bij kalveren door oorontsteking worden terzijde geschoven.

NRC,

Een onbedoelde afname van het gehoor door beschadiging van het slakkenhuis komt nog het meeste voor. Dit kan plaatsvinden door een mechanisch letsel tijdens de operatie.Het kan echter ook door de oorontsteking zelf worden veroorzaakt.

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

Ze wilde Mirjam meenemen – de productie zou een oppas betalen – maar drie dagen voor haar vertrek had de kinderarts vastgesteld dat het onophoudelijke gehuil van Mirjam veroorzaakt werd door een oorontsteking.

God's gym, Leon de Winter,

  • kinderen met oorontsteking
  • een patiëntje met (telkens) oorontstekingen
  • in verband met (i.v.m.) oorontstekeing

Je ziet regelmatig kinderen met oorontsteking. En een enkele maal geef je een antibioticum, ook al weet je dat dat geen zin heeft en het kan resistente bacteriën veroorzaken.

http://www.vhan.nl/

En dan blijkt dat een patiëntje met telkens oorontstekingen erg geholpen is met een homeopathisch middel en de moeder vraagt jou of je dat de volgende kunt voorschrijven.

http://www.vhan.nl/

Verwezen naar huisarts i.v.m. oorontsteking, slechte ogen, diarree en een afbuigende gewichtscurve.

NRC,

  • kans op oorontsteking

De kinderen die niet voortdurend een speen gebruiken, hebben een derde minder kans op oorontsteking dan kinderen die gewend zijn lange tijd op een speentje zuigen.

De Telegraaf,

  • aanleiding geven tot oorontstekingen
  • tot (een) oorontsteking leiden

Indien de afwijking echter langer blijft bestaan of veelvuldig aanleiding geeft tot oorontstekingen, hinderlijk gehoorverlies en/of langdurige klachten van afwijkend gedrag, kan een tijdelijke beluchting van het middenoor via een trommelvliesbuisje zinvol zijn.

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

Een ander negatief resultaat van het intensief gebruik van de speen is het veel voorkomen van oorontstekingen (30 % meer). Fins onderzoek wijst uit dat bij kinderen boven de 6 maanden, de druk op het middenoor zodanig wordt vergroot dat de buis van Eustachius blokkeert. Vuil dat daardoor achterblijft, kan dan tot oorontsteking leiden.

http://home.tiscali.nl/~shantala/shantala/artikelen/fopspeen.htm,

  • behandeling van oorontsteking
  • gevallen van oorontsteking
  • optreden van oorontstekingen
  • voorkomen van oorontstekingen
  • ten gevolge van (t.g.v.) oorontsteking

In deze cursus maak je onder andere kennis met de behandeling van griep, gewrichtsklachten, kinderziekten, oorontsteking, darmklachten en psychische spanningen.

http://www.sorag.nl/

Hoewel uit recent bacteriologisch onderzoek is gebleken dat het water niet verontreinigd is, wordt de laatste dagen veelvuldig melding gemaakt van een verhoogd aantal gevallen van oorontsteking dat in verband kan worden gebracht met het warme weer en het zwemmen in open water.

Meppeler Courant,

Aan een afweerstoornis kan worden gedacht wanneer bepaalde infecties vaker voorkomen of ernstiger verlopen dan normaal. Bijvoorbeeld: * Veelvuldig optreden van oorontstekingen (meer dan 8x per jaar).

http://www.medicinfo.nl/%7B9e975de2-7607-40d1-882a-df3ba432f9a9%7D.xml/,

Een ander negatief resultaat van het intensief gebruik van de speen is het veel voorkomen van oorontstekingen (30 % meer). Fins onderzoek wijst uit dat bij kinderen boven de 6 maanden, de druk op het middenoor zodanig wordt vergroot dat de buis van Eustachius blokkeert. Vuil dat daardoor achterblijft, kan dan tot oorontsteking leiden.

http://home.tiscali.nl/~shantala/shantala/artikelen/fopspeen.htm,

Als een verkoudheid gepaard gaat met andere verschijnselen zoals bv. oorpijn t.g.v. oorontsteking of keelontsteking dan is dat goed homeopatisch te behandelen.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

  • gevoelig zijn voor oorontsteking
  • gevoeling zijn voor oorontstekingen

Volgens de provincie lopen vooral diabetici, mensen met een verminderde weerstand en mensen die gevoelig zijn voor oorontsteking het risico van een gehoorgangontsteking.

Meppeler Courant,

Met name honden met zware hangende oren (bijvoorbeeld de Cocker Spaniëls) zijn gevoelig voor oorontstekingen.

http://www.eengoedestart.be/docs/eigenaarsbrochure.pdf

  • vanwege een oorontsteking
  • wegens een oorontsteking

Op school gaat het met Margriet niet zo lekker, pas was ze weer thuis vanwege een oorontsteking.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Soortgelijke experimenten creëerden gemiddeld bij minstens twintig procent van de proefpersonen pseudo- herinneringen. Ze gingen zich onder meer herinneren dat ze hun ouders waren kwijtgeraakt in een winkelcentrum, hun vinger tussen een muizenval hadden gekregen of wegens een oorontsteking in het ziekenhuis werden opgenomen.

http://www.skepsis.nl/pseudoherinneringen.html,

met onbepaald voornaamwoord


  • zijn zoveelste oorontsteking

Marc had trouw als altijd zijn komst bevestigd, en Guido bracht hoogstwaarschijnlijk zijn zoontje mee tenzij die zijn zoveelste oorontsteking had.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een oorontsteking, huidinfecties of een verkoudheid
  • oorontstekingen en verkoudheden
  • oorontstekingen, neusbijholtenontstekingen, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid
  • oorontsteking of keelontsteking

Mensen met een verzwakt afweersysteem hebben regelmatig last van infecties, die soms ernstig kunnen verlopen. Zulke infecties zijn in een aantal gevallen te wijten aan stoffen waar gezonde mensen niet ziek van worden, bijvoorbeeld schimmels en bepaalde virussen .Maar ook gewone infecties, zoals een oorontsteking, huidinfecties of een verkoudheid, verlopen bij mensen met een afweerstoornis vaak ernstiger of komen vaker voor dan normaal.

http://www.medicinfo.nl/%7B9e975de2-7607-40d1-882a-df3ba432f9a9%7D.xml/,

Moedermelk bestaat voor 90% uit water. Hij is rijk aan proteïnen met hoge nutritionele waarde en aan vitaminen [...], aan lipiden [...], aan minerale zouten en aan suiker. Verder bevat hij werkelijk alle voedingselementen die baby nodig heeft en dit in een evenwichtige verhouding. Dankzij de talrijke witte bloedlichaampjes heeft hij verder een verdedigende functie tegen verschillende kiemen die aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld oorontstekingen en verkoudheden.

http://www.babybelgie.com/reference/bebe.htm

Als een verkoudheid gepaard gaat met andere verschijnselen zoals bv. oorpijn t.g.v. oorontsteking of keelontsteking dan is dat goed homeopatisch te behandelen.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Verscheidene ziekten en klachten kunnen (mede) veroorzaakt worden door een allergische rhinitis. Dit zijn onder andere oorontstekingen, neusbijholtenontstekingen, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid.

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

  • blaasinfectie, oorontsteking of wondinfecties
  • diarree, infecties van de luchtwegen, oorontsteking, allergie en suikerziekte
  • longontsteking, oorontsteking en hersenvliesontsteking
  • longontstekingen en oorontstekingen

De meeste bacteriën leven van de afbraak van organisch afval (dode planten of dieren). Dit zijn de saprofyten of afvaleters. Een beperkt aantal soorten hebben zich aangepast aan de mens als gastheer. Dit zijn de parasieten. Hiervan leven de meesten als commensalen (= kostganger of tafelgenoot) permanent op onze huid en slijmvliezen. Slechts in zeldzame gevallen veroorzaken deze bacteriën ernstige ziekten zoals longontsteking (pneumonie) of hersenvliesontsteking (meningitis), maar ook minder gevaarlijke infecties zoals blaasinfectie (cystitis), oorontsteking (otitis) of wondinfecties.

http://www.red-antibiotica.org/Webtekst-Microorganismen.htm

Borstvoeding, zeggen onderzoekers, beschermt het kind tegen diarree, infecties van de luchtwegen, oorontsteking, allergie en suikerziekte, zorgt ervoor dat de volgende zwangerschap niet te snel op de vorige volgt en beschermt bovendien de moeder tegen borstkanker.

NRC,

Ook pneumokokken, bakteriën die longontsteking, oorontsteking en hersenvliesontsteking veroorzaken, beginnen resistentie tegen de meestgebruikte antibiotica te vertonen.

De Standaard,

Mensen die vaak vliegen, lijden vaker aan verkoudheid, griep en ademhalingsproblemen. Ook long- en oorontstekingen komen vaker voor.

http://www.astmafonds.nl/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen