op-en-top


op-en-top 1.0

in alle opzichten; bij uitstek; van top tot teen; volkomen; geheel en al

Algemene voorbeelden


Daft Punk maakt [...] op-en-top fuifmuziek. Geen moeilijkdoenerij, wel rechttoe-rechtaan muziek doorspekt met filtereffecten, die - ook al is het een uitgehold recept - voor de nodige climaxen zorgen.

De Standaard,

Ze besluiten, gesterkt door het nog niet uitgewerkte gevoel van saamhorigheid, de volgende dag een uurtje naar het Rodin-museum in de Rue de Varennes te gaan, omdat ze er nog nooit binnen zijn geweest, en omdat het in zo'n mooie, deftige, op-en-top Parijse buurt ligt.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Niet zozeer wàt Verhofstadt zei viel op, maar de manier waarop: genuanceerd, vriendelijk voor politieke tegenstanders, op-en-top in wijze-manstijl.

De Standaard,

Op dinsdagavond, na de dagtaak, vind ik een landing zonder puf in de zetel geen zaak om treurig om te zijn. Inspector Morse mag dan nors zijn, hij en zijn kompaan, Lewis, hebben spirit genoeg om mijn tijdelijke leegte te vullen. De serie loopt nog tot 11 juni. Als u nog niet een van de 400.000 trouwe kijkers bent, wordt het dus hoog tijd om aan het op-en-top Britse politieduo verslingerd te raken.

De Standaard,

Als op-en-top schaakleek - ik kende slechts wat regels uit lang vervlogen kindertijd - stond ik de eerste keer achter de bar in Gambiet.

http://www.maxeuwe.nl/artikel/artikelarchief.cfm?nr=29

Dit jaar kunt u niet om de zonnebrillen van Chloé heen. Niet voor niets wordt in de magazines juist aan dit modemerk veel aandacht besteed. De zonnebrillen zijn hip, trendy en op-en-top vintage!

http://www.mariopunteoptiek.nl/zonnebrillen/chloe-zonnebril-op-en-top-vintage/

Zijn vriend Mohammed (24) knikt instemmend. 'Sociaal zijn wij hier op-en-top geïntegreerd, maar de economische integratie laat nog steeds op zich wachten.' Dat de kritiek van de twee jongens zich vooral op de Arbeidsvoorziening richt, is niet zo vreemd. Abdel staat al tien jaar ingeschreven, waarvan vijf jaar als gediplomeerd lasser.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • op-en-top (een) gentleman zijn
  • op-en-top een heer zijn
  • op-en-top vrouw zijn

"Mijn vader was een op-en-top gentleman in taal en gedrag en deelde met mijn moeder strenge normen."

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IZ6vc3z12E4J:https://www.trouw.nl/home/de-prins-aan-het-woord~adf5836e/+&cd=8&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&lr=lang_nl,

Hij was vulgair, maar ook op-en-top gentleman.

https://books.google.nl/books?id=eBn2DMsu56MC&pg=PA315&lpg=PA315&dq=%22op-en-top%22+%22gentleman%22&source=bl&ots=l22JrFmEI8&sig=JI91iLzbQsbonO5mBd5GGP6j4w4&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiIk-un2vbSAhUBnBoKHTSIDNMQ6AEIQDAG#v=onepage&q=%22op-en-top%22%20%22gentleman%22&f=false,

"Ik ben toch zeker ook op-en-top een heer, net zo goed als mijn meester?"

http://www.beleven.org/verhaal/meester_en_knecht

'Ben je eenzaam, vreemdeling?' vroeg de vrouw met een diepe stem. 'Nee, meneer,' zei ik. Ze lachte. 'Je denkt waarschijnlijk dat ik een travestiet ben,' zei ze, 'dat denken wel meer mensen. Het komt door m'n stem. Voor de rest ben ik op-en-top een vrouw.' Haar stem was wel enorm diep moet ik zeggen. Zelfs als je voor de rest op-en-top vrouw bent helpt zo'n stem toch een groot deel van je vrouwelijkheid naar de kloten.

De droogte, Herman Brusselmans,

met adjectief erachter


  • op-en-top gezellig
  • op-en-top verzorgd
  • op-en-top vrouwelijk

Winter Wandel Vierdaagse; Op-en-top gezellig.

http://www.telegraaf.nl/vrij/reizen/23315719/__Winter_Wandel_Vierdaagse__Op-en-top_gezellig__.html,

Zijn doelstelling: de mensen het idee geven dat ze een klein paradijsje binnenlopen en "de natuur terugbrengen die hier vroeger was". Het werk van Manders is van essentieel belang. Iedereen wil immers een op-en-top verzorgd park.

De Limburger,

Wie denkt dat jurken in de winter een rustpauze inlassen, die heeft het bij het verkeerde eind. Ook bij koude temperaturen zijn ze op-en-top vrouwelijk. Warme exemplaren van hoogwaardige materialen zoals wol en zijde zijn de highlights van de wintermode. Met opvallende panty's en warme accessoires wordt je jurk ook in de winter een absolute blikvanger.

https://www.bonprix.nl/categorie/dames-kleding-jurken/,

op-en-top 2.0

perfect; tot in de puntjes; tip-top
Mogelijk is dit gebruik ontstaan door verwarring met tip-top.

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • op-en-top eruitzien
  • iets op-en-top houden

Ze ziet er op-en-top uit. Altijd. Ze lacht veel en laat zich niet achter de geraniums planten. Als ze ooit doodgaat, wil ze wél geleefd hebben. Echter: 'Het is me misschien niet aan te zien, maar zonder intensieve hulp ben ik nergens. Dan was ik verloren.'

https://www.svrz.nl/over-ons/verhalen/verhaal:de-touwtjes-in-handen-houden

Onze na-verkoop teams staan daarom altijd en overal voor u klaar. Zij weten precies wat uw wagen nodig heeft om in topconditie te blijven. Tijdens het eerste levensjaar van uw voertuig geniet u een volledige garantie op onderdelen en werkuren. Zo krijgt u ook de kans kennis te maken met ons hooggekwalificeerd personeel dat ook uitsluitend de beste materialen en technieken aanwendt om uw voertuig op-en-top te houden.

http://www.mercedes.be/nl/service/nl_welcome.htm