opalen


opalen 1.0

(poëtisch/literair)

de kleur hebbend van opaal
Vaak ook in contexten waarin de tekst geciteerd wordt of herinnerd wordt aan de beroemde versregels van de dichter Hendrik Marsman, afkomstig uit het gedicht 'Vlam' uit de bundel Verzen (1923): "Schuimende morgen // en mijn vuren lach / drink uit ontzaggelijke schalen / van lucht en aarde / den opalen dag".

Algemene voorbeelden


Ik doe mijn paraplu dicht, hef mijn gezicht verlangend naar de regen [...]. Als ik mijn ogen sluit, overspoelt de regen hun opalen schelpen als een vloedgolf.

Buiten regent het, Gerda Van Erkel,

"Ben ik veranderd?" vraagt ze dan. "Nee, niets zeggen. Natuurlijk ben ik veranderd. Weet je hoe ze me in Parijs noemden?" Ze wacht even. "Dagpauwoog." "Dat is een vlinder", verwonder ik me. "Een zwarte vlinder met veel kleuren." Het klinkt heel droef. Een trompetsolo in een opalen avond. Een beetje mourir d'aimer ... "Ik had de kleuren in me", gaat ze toonloos voort. "Ze groeiden in me als veldbloemen onder grote zonnen."

Buiten regent het, Gerda Van Erkel,

De stroom van nieuwe en oude gezichten leek nooit te eindigen en het hart breidde zich uit om alle nieuwe en oude vrienden te ontvangen. Dan begonnen onze vrienden vanuit de andere reiken binnen te komen. Germain was een van de eersten en hij vulde het hart met de violette vlam en Portia die het goddelijke vrouwelijke vertegenwoordigt toonde haar roze en opalen licht in het hart en in al onze harten.

http://www.twinflames-twinsouls.net/phpBB2/viewtopic.php?p=162&sid=b0d2c556707e1196dba9f8174f7914c9,

opalen 2.0

gemaakt van opaal

Algemene voorbeelden


Ze draaide haar slanke hals opzij om op de halklok te kijken. Haar hals was een mooi, opalen vaasje, ontworpen door Dora Beckers.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Laatste nieuws hier is dat de Haagse politie de dieven te pakken hebben die m'n opalen sieraden hadden gestolen.

http://www.blogabond.com/CommentView.aspx?CommentID=2334,

Onze resterende tijd in Cairns hebben we gebruikt om voor M. een paar opalen oorsieraden te bemachtigen. Hiervoor hebben we alle juweliers aldaar afgelopen, hetgeen geen sinecure was.

http://reizenbart.web-log.nl/,