opdeciemen


opdeciemen 1.0

((vooral) in België)

procentsgewijze, wettelijk vastgestelde verhoging van een oorspronkelijk bedrag, meestal van een strafrechtelijk opgelegde geldboete, vooral ingesteld om de gevolgen van inflatie tegen te gaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Opdeciemen…

zijn een verhoging

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] worden op een bepaalde wijze procentueel berekend, volgens vastgestelde regels
  • [Legitimiteit] zijn wettelijk vastgelegd

    Algemene voorbeelden


    Dat levert in het voorbeeld een werkelijk te betalen boete van 20.000 frank op. Volgens Landuyt is dat te veel voor een werkloze of een gezin met een minimuminkomen (40.000 frank), maar te weinig voor iemand die veel verdient. Hij stelt voor de opdeciemen te laten schommelen tussen 50 en 400.

    De Standaard,

    Landuyt schijnt ook niet het onderscheid te kennen tussen opdeciemen die de muntonwaarding moeten opvangen, en de boetes zelf die de rechter kan laten variëren tussen een minimum en een maximum, waarbij hij zich kan laten leiden door tal van andere elementen benevens de financiële draagkracht van de overtreden: veel verfijnder dus dan wat Landuyt beoogt.

    De Standaard,

    Wanneer de rechter een boete van minstens € 26 uitspreekt (€ 143 met de opdeciemen inbegrepen), dient de overtreder ook een bijdrage van € 137,50 te betalen aan het fonds voor hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden.

    http://www.ikbenvoor.be/content.aspx?id=160

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de wettelijke opdeciemen

    Wordt gestraft met een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en/of met een geldboete van 100 tot 10.000.000 (verhoogd met de wettelijke opdeciemen: x 200 BEF): - hij die de bepalingen van het Decreet en zijn uitvoeringsbesluiten niet naleeft; - hij die het krachtens het decreet geregelde toezicht verhindert; - hij die geen gevolg geeft aan de opgelegde dwangmaatregelen.

    http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de bijkomende opdeciemen
    • de geldende opdeciemen

    Daar het voor het Hof niet mogelijk was zelf het bedrag van de bijkomende opdeciemen te bepalen ingevolge de vaagheid omtrent de periode waarin de misdrijven gepleegd werden, heeft het Hof de beslissing vernietigd in zoverre zij uitspraak doet over de opdeciemen en heeft de aldus beperkte zaak verwezen naar een ander rechtscollege van dezelfde rang.

    http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

    Wie de wet overtreedt, zal weten wat te doen met zijn eindejaarspremie: inbreuken kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf van 14 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van 100 BEF tot 1 000 BEF (vermenigvuldigd met de geldende opdeciemen).

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=1304