openingsstudie


openingsstudie 1.0

(sport en recreatie)

studie van het openingsspel bij dammen of schaken; het bestuderen van de wijzen waarop de opening, de openingszetten in een damwedstrijd of schaakwedstrijd, het best gedaan kan worden, vaak ter voorbereiding op te spelen wedstrijden; concreet ook wel: het in een artikel, verslag, boek e.d. vastgelegde resultaat daarvan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een openingsstudie…

is een studie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft meestal betrekking op de opening van een wedstrijd; wordt ook gedaan ter voorbereidingop een wedstrijd
  • [Onstoffelijke inhoud] is een studie naar de wijze waarop de opening in dammen en schaken gespeeld kan of moet worden

    Hoofdsemagram: studie


    Algemene voorbeelden


    Vishy Anand vertelde in een interview met Yasser Seirawan tijdens het Corustoernooi van 2006 dat openingsstudie belangrijker is dan studie van eindspelen. Zijn argument was eenvoudig: in elke partij heb je een strijd om het initiatief in de openingsfase, maar een strijd in het eindspel komt maar in een fractie van de toernooipartijen voor.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindspel_(schaken),

    Bij Chess960, ook bekend als Fischer Random Chess, wordt de beginstelling uitgeloot. Daardoor kunnen spelers niet terugvallen op openingsstudies en wordt het spel vanaf de 1ste zet creatief en onvoorspelbaar.

    http://www.sboschaak.net/new/nieuws/item.php?page=11&newsid=924#.Wcjfxc-Qzcs,

    Openingen bestuderen voor een partij dwingt tot gestructureerd opslaan in het geheugen. Op langere termijn is openingsstudie tijdens een toernooi daarom een goede en bovendien ook leuke manier van openingen leren.

    https://www.schaaktraining.com/index.php?aanbod

    Is het de dwingende invloed van Frank van Tellingen, waardoor de mannen van het Eerste aan de openingsstudie zijn geslagen? Hoe valt anders te verklaren dat Daan Geerke een openingsboek heeft bestudeerd en zelfs belooft zijn treinreizen aan de openingsstudie te zullen wijden? En Frank Agter dan, die schijnbaar moeiteloos hele reeksen zetten in een lastige variant uit de Flankdraak uit zijn mouw schudt.

    http://www.waagtoren.nl/externe-competitie/externe-knsb-beker/page/2/,

    Als ik het rijtje columns van de afgelopen maand zie, lees ik enkel persoonlijke aanvallen. Aangezien we hier ook zijn om te leren, besloot ik eens een openingsstudie - weliswaar de light-versie - met u te delen. In eerdere columns viel al te lezen dat ik graag de Spaanse opening speel, en deze zou ik graag wat verder uit willen lichten. Een reden hiervoor is dat Spaans na Siciliaans (1.e4 c5) volgens mij de meest gespeelde opening ter wereld is, pin me hier niet op vast.

    http://sv-vredeburg.nl/Column.html,

    Hugh Myers, die 78 jaar werd, was een van de Grote Eigenwijzen die in de schaakwereld altijd een kleine, maar trouwe schare bewonderaars vinden. Voor zijn tijdschrift The Myers Openings Bulletin was niets te bizar om grondig onderzocht te worden. De openingsstudie als l'art pour l'art. Of je er ook punten mee kon scoren in een wedstrijd, leek voor Myers nauwelijks van belang.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2009/01/03/albin-planinec-1944-2008-11663332-a812884,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een openingsstudie plaatsen

    Hier zal ik af en toe een interessante openingsstudie plaatsen. Ik wacht je reactie graag af. Onderbouw je mening met concrete varianten. Vergeet niet een computerprogramma bij de analyse te gebruiken. De beste analyse zal ik op deze pagina publiceren.

    http://bamhobby.tripod.com/baliakin-dammer/id13.html

    • een openingsstudie voorbereiden

    Met oudwereldkampioen Harm Wiersma – die Kamyshleeva in Oefa als secondant terzijde stond – had de Nederlandse een openingsstudie voorbereid.

    https://www.volkskrant.nl/sport/kamyshleeva-levert-na-jaar-haar-wereldtitel-dammen-in~a715197/,

    met adjectief ervoor


    • goede openingsstudie
    • een interessante openingsstudie

    Op bord één speelt Wouter Vroegindeweij zijn opening sterk, hiermee maakt hij duidelijk dat je door goede openingsstudie belangrijk voordeel kan behalen.

    http://www.svmoerkapelle.nl/svm/moeizaam-gelijkspel-eerste-team/,

    Hier zal ik af en toe een interessante openingsstudie plaatsen. Ik wacht je reactie graag af. Onderbouw je mening met concrete varianten. Vergeet niet een computerprogramma bij de analyse te gebruiken. De beste analyse zal ik op deze pagina publiceren.

    http://bamhobby.tripod.com/baliakin-dammer/id13.html

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • hernieuwde openingsstudie
    • gedetailleerde openingsstudie

    Een leerzame partij die tot hernieuwde openingsstudie leidt en wellicht tot andere varianten in de toekomst.

    http://rsc-bp.duinsoftware.nl/verslag/Verslag9januari2017.htm,

    Als je houdt van gedetailleerde openingsstudie is een www.chess24.com account erg nuttig. De openingsvideo's gaan erg diep in op de theorie.

    http://www.schaakacademieapeldoorn.nl/documenten/Nieuwsbrief%20Schaakacademie%20Apeldoorn%2044%20-%201%20maart%202017.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de openingsstudie van iemand

    Aan bord 3 kwam DOS-speler Rolan van der Lugt sterk voor de dag. De openingsstudie van Rolan begint zijn vruchten af te werpen.

    http://www.zhdb.nl/?p=1451,

    in voorzetselgroep


    • aan openingsstudie beginnen
    • (weinig) aan openingsstudie doen

    Er zijn ook oefenopgaven opgenomen over verschillende onderwerpen en heel mooi is het hoofdstuk waarin wordt beschreven hoe je in stappen van 200 elopunten van een aankomende patser tot grootpatser kunt komen. Vermakelijk detail is dat er wordt uitgelegd dat je nooit te laat aan openingsstudie kunt beginnen. Als je hieraan toekomt volgens dit schema ben je geen patser meer maar (bijna) meester.

    https://www.msmith.nl/mirror/dsm/lezing3.php?LG=NL

    Nagtegaal gold al in zijn jeugd als een enorm natuurtalent, dat weinig aan openingsstudie deed en alles achter het bord bedacht.

    https://www.schaaksite.nl/2012/02/26/hdc-media-schaakrubriek-18-februari-2012/,

    Zo was Cortlever niet [...]. Over zijn eigen schaakcarrière deed hij, een beetje overdreven bescheiden, ook altijd alsof het maar een grapje was [...]. Aan openingsstudie deed hij weinig en zijn partijnotaties gooide hij weg. Als hij in zijn eentje aan het schaken was, dan was dat niet om zich op komende partijen voor te bereiden, maar om eindspelstudies te componeren.

    NRC,

    • dankzij openingsstudie

    Het onderzoek zal ik [...] beperken tot het directe visuele effect van een goede openingskeuze dankzij openingsstudie op het uiteindelijke resultaat van een partij.

    http://schaken-brabo.blogspot.nl/2012/07/schaakopeningen-studeren.html,

    • verrast worden door een openingsstudie

    Dammen is een strategisch spel, doorspekt met tactische wendingen; in dammerstaal: combinaties. Met een combinatie wordt bedoeld een reeks van zetten en slagen die tot voordeel leiden. In de eerste ronde van het NK in Enschede werd de Groninger Michiel Kroesbergen, zelf een gevaarlijk tacticus, verrast door een openingsstudie.

    http://www.hijkendtc.nl/wp-content/uploads/DVHN-20160507-scholma.pdf,

    • het effect van openingsstudies

    Schaakopeningen kan je bestuderen in functie van een partijvoorbereiding, partijanalyse, correspondentiepartij of zonder specifiek doel en dus puur uit interesse. Ik heb al deze varianten van studie al beoefend maar zal in dit artikel niet in detail deze varianten bespreken maar enkel het effect van alle openingsstudies op de prestaties / rating van een speler.

    http://schaken-brabo.blogspot.nl/2012/07/schaakopeningen-studeren.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • training, openingsstudie en het spelen van toernooien

    Bons bleef ze [...] allemaal de baas. Hij werd eerder kampioen, maar dat was na een spannende strijd met verschillende troonpretendenten. Jasper bleef zich echter ontwikkelen door serieuze training, openingsstudie en het spelen van toernooien, en met resultaat: dit seizoen was hij ongenaakbaar.

    http://www.degroesbeek.nl/sport-nieuws/74201/jasper-bons-overtuigend-kampioen-schaakclub-pion/,