opiumschuiver


opiumschuiver 1.0

(verouderend)

iemand die verslaafd is aan het roken van opium; verslaafde opiumroker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een opiumschuiver…

is een persoon

  • [Intensiteit] gebruikt vaak opium
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verslaafd
  • [Activiteit of handeling] rookt
  • [Object betroffen] rookt opium

Algemene voorbeelden


Tot ver in de twintigste eeuw deden de opiumkitten goede zaken. De opiumschuiver gaat liggen op een bed of brits, met alle benodigde attributen binnen handbereik. Op een dienblaadje liggen enkele bolletjes opium. Hij neemt één bolletje en verhit dat in de vlam van de olielamp. Hiermee stopt hij zijn pijp. In enkele halen is de pijp leeggerookt. Afhankelijk van de diepte van de roes die hij wil bereiken - en de gewenning die na veel opiumgebruik optreedt - herhaalt hij deze handelingen. Tenslotte laat hij zich wegzakken in een delirium, totdat de drug is uitgewerkt.

http://www.museumkennis.nl/lp.rmv/museumkennis/i000986.html

Hier woonde, kortom, de opiumschuiver en alcoholicus Edgar Allan Poe. Nauwelijks veertig jaar oud overleed hij in 1849, volop in een delirium tremens, aan de gevolgen van een gecombineerd drank-, laudanum- en opiummisbruik.

http://nl-nl.facebook.com/note.php?note_id=183057587648

Vanaf het midden van de negentiende eeuw verschijnen over de opiumkit, de opiumschuiver en de opiumverslaving zowel romantische als belerende artikelen in kranten en tijdschriften […]. Het schuiven van opium komt tijdens de Chinese Revolutie in een negatief daglicht te staan. De aanvankelijke mystieke sfeer en de mogelijkheid het dagelijkse bestaan op een aangename wijze te ontvluchten raakten op de achtergrond. Daarvoor in de plaats kwam de gêne van veel families, die gebukt gingen onder de last van hun verslaafde bloedverwanten. Met name in de lagere milieus ruïneerde het opiumgebruik miljoenen personen.

http://www.pijpenkabinet.nl/Artikelen/attributen%20opiumschuiver/art-attributen%20opiumschuiver.html,