oprotkoffie


oprotkoffie 1.0

((vooral) in Nederland; informeel)

koffie die geschonken wordt ten teken dat een feestelijke bijeenkomst is afgelopen en dat van de gasten verwacht wordt dat zij spoedig weg zullen gaan; koffie die geschonken wordt als teken dat er geen alcohol meer gedronken kan worden, het feest afgelopen is en de gasten verzocht wordt zo snel mogelijk te vertrekken; koffie als teken dat het feest ten einde is
In het zuiden van Nederland wordt bij de koffie ook wel een broodje (voor onderweg) geserveerd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oprotkoffie…

is koffie; is een vloeistof; is een stof

  • [Functie] dient als hint aan de gasten dat een feest is afgelopen en dat zij snel moeten vertrekken
  • [Tijd] wordt geserveerd aan het eind van een feest of feestelijke bijeenkomst
  • [Betrokkene] wordt geschonken door de gastheer of gastvrouw aan de gasten
  • [Waardering] wordt vanuit het perspectief van de gasten gezien doorgaans niet gewaardeerd

Hoofdsemagram: koffie


Algemene voorbeelden


'Ah... daar hebben we de oprotkoffie', zei m'n Haagse oom altijd op cynische toon als mijn moeder, na afloop van een verjaardagsfeest bij ons thuis, met een vol dienblad de woonkamer binnen liep. 'Wie wil er een bakkie', vroeg ze dan op haar aller-charmantst, maar mijn Haagse oom had natuurlijk wél gelijk; er was weer genoeg gezopen, gedold, geschranst en geklaverjast. Tijd om naar huis te gaan, want morgen: maandag.

https://www.ad.nl/dordrecht/nu-krijg-ik-warempel-ook-nog-een-plakkie-lulkoek-bij-mijn-oprotkoffie-geserveerd~a3e8f633e/,

Een half uur later schenkt paps de visite nog eens in. De jarige gaat intussen naar de keuken waar de afgewassen koffiekopjes klaar staan voor de oprotkoffie. De visite vertrekt om half elf, luid toeterend.

http://forum.libelle.nl/messages/4/81043.html?1088088775,

Ik had hem ontmoet op de bruiloft van mijn allereerste vriendje. Hij was een gast van de bruiloft die tegelijkertijd in hetzelfde partycentrum plaatsvond. Toen we rond middernacht met oprotkoffie het pand uit werden gewerkt, stond hij daar ook.

http://letterpolonaise.blogspot.com/2015/05/misschien-wel-arjen.html?m=0,

Het gezelschap werd in de loop van de jaren kleiner, het drankgebruik minder, de oprotkoffie kwam steeds vroeger, roken raakte in onbruik, maar de pilletjes bleven. Ze hielden ome Theo tot zijn tachtigste op de been.

http://kees-klok.blogspot.com/2016/11/laurens-no-10.html,

Over een "bakkie-pleur" vond ik, dat het lang gebruikelijk was om aan het eind van de avond "ter ontnuchtering" een kopje koffie werd geschonken. Dat was tegelijk een hint aan de gasten dat de avond voorbij was. Het werd dan ook wel "oprotkoffie" genoemd.

https://happyearlgrey.blogspot.com/2013/12/49-troost.html,

Hier in 't zuiden noemen we dat oprotkoffie.... Hier heb je je koffie en een broodje, je mag 't ook onderweg op eten, de groeten 't was gezellig.

http://www.trouwforum.nl/index.php?topic=12577.25,

Ik weet niet of ik nog 5, 10 of langer te leven heb (ben vaak erg ziek) dus ik denk er wel eens over na. Ik heb besloten dat het een feestje moet worden zonder oprotkoffie en broodje. Zowiezo op elke tafel grote bakken met stukken leverworst en blokken kaas. Niet van dat bescheiden maar flink.

https://www.onemorething.nl/community/topic/welke-muziek-tijdens-je-uitvaart/,