opvangmogelijkheid


opvangmogelijkheid 1.0

mogelijkheid tot opvang van mensen die hulp behoeven, zoals slachtoffers, vluchtelingen, patiënten, zieken, daklozen, verslaafden, ouden van dagen, ontspoorde jongeren, gehandicapte kinderen, jonge moeders e.d.; mogelijkheid om hulpbehoevenden op te vangen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een opvangmogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid tot opvang van hulpbehoevende mensen

    Algemene voorbeelden


    Ongeveer een kwart heeft zowel een psychische stoornis als een verslavingsprobleem. Daarom moeten gemeenten de zorgplicht krijgen om iedereen onderdak te bieden. Zij zijn verantwoordelijk voor een sluitend vangnet van sociale pensions en andere opvangmogelijkheden, en moeten ontslag uit psychiatrische en justitiële instellingen voorkomen als er geen programma is voor opvang en begeleiding of een (begeleide) woonplek ontbreekt.

    http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

    ACW kiest prioritair voor maatregelen die de opvang van zieke kinderen door de ouders zelf mogelijk maken. Opvang van zieke kinderen gebeurt immers best thuis, in het eigen vertrouwde milieu van het kind. Zo kan rekening gehouden worden met de draagkracht van het kind. Vastgelegde kwaliteitsvereisten zijn erg belangrijk. Betaald familiaal verlof moet dit mee mogelijk maken. Dit neemt echter niet weg dat opvangmogelijkheden buiten het gezin noodzakelijk zijn.

    http://www.acw.be/doe%20de%20buuurt%20bewegen/gemeentedossiers/dossier06_kinderopvang.html

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • opvangmogelijkheden aanbieden
    • opvangmogelijkheden bieden
    • opvangmogelijkheden hebben
    • opvangmogelijkheden uitbreiden
    • opvangmogelijkheden verzorgen

    Van alle rusthuizen in de provincie Antwerpen wil de helft wel storende bejaarden opnemen, maar het blijkt eveneens dat slechts één kwart specifieke opvangmogelijkheden heeft, bij voorbeeld met beveiligde deuren of een relaxatieruimte waar ze tot rust kunnen komen.

    De Standaard,

    Tegelijk wil Vandenbroucke een financieringsstroom vrijmaken om bejaardeninstellingen ertoe aan te zetten een combinatie van verscheidene opvangmogelijkheden aan te bieden.

    De Morgen,

    Instellingen en scholen bieden onvoldoende opvangmogelijkheden. Ouders van een kind met autisme komen zo te weinig tot, vooral voor hen, broodnodige opvoedersvakantie.

    http://www.autisme-vl.be/vva/index.asp

    Recent is een nieuw opvanghuis geopend van Stichting Vrouwenopvang Rotterdam. Deze voorziening verzorgt opvangmogelijkheden voor jonge moeders en zwangere meisjes.

    http://www.bds.rotterdam.nl/

    U somt maatregelen op die de financiële toestand van daklozen een beetje verbeteren, maar daarmee hebben ze nog geen plaats om te slapen. Steden en gemeenten zullen grotere inspanningen moeten doen om de opvangmogelijkheden uit te breiden.

    De Standaard,

    Naar schatting zijn 80.000 vluchtelingen uit Krajina onderweg naar Banja Luka, dat ligt in het gebied dat wordt beheerst door Bosnische Serviërs. Het plaatsje heeft nauwelijks opvangmogelijkheden.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • specifieke opvangmogelijkheden
    • veilige opvangmogelijkheden
    • onvoldoende opvangmogelijkheden
    • voldoende opvangmogelijkheden
    • extra opvangmogelijkheid

    Het Rode Kruis informeert mensen hoe ze zich het beste kunnen redden, zet waarschuwingssystemen op, verbetert de communicatie en bereikbaarheid, zorgt voor veilige opvangmogelijkheden en legt noodhulpvoorraden aan.

    http://www.rodekruis.nl/htdocs/index.html

    Van alle rusthuizen in de provincie Antwerpen wil de helft wel storende bejaarden opnemen, maar het blijkt eveneens dat slechts één kwart specifieke opvangmogelijkheden heeft, bij voorbeeld met beveiligde deuren of een relaxatieruimte waar ze tot rust kunnen komen.

    De Standaard,

    Vanwege de forse kou van de afgelopen dagen heeft het Leger des Heils dertig extra bedden beschikbaar gesteld voor de opvang van Rotterdamse daklozen. Deze extra opvangmogelijkheid blijft in ieder geval een week bestaan.

    NRC,

    Voldoende opvangmogelijkheden in verzorgingstehuizen is een plicht voor nu en in de toekomst.

    http://www.vvdsneek.nl/vvd/cms/documents/VVD_Verkiezingsprogramma2002-2006_Naar_een_Leefbare_Toekomst.htm,

    Babysit is moeilijk te vinden. Instellingen en scholen bieden onvoldoende opvangmogelijkheden. Ouders van een kind met autisme komen zo te weinig tot, vooral voor hen, broodnodige opvoedersvakantie.

    http://www.autisme-vl.be/vva/index.asp

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een opvangmogelijkheid van bejaarden

    Rusthuizen bieden van oudsher een opvangmogelijkheid van bejaarden.

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    • opvangmogelijkheden voor bejaarden
    • opvangmogelijkheden voor een groep jongeren
    • opvangmogelijkheden voor hen
    • opvangmogelijkheden voor jonge moeders
    • opvangmogelijkheden voor slachtoffers
    • opvangmogelijkheden voor zwangere meisjes

    In deze vorming wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijke gevolgen voor de slachtoffers en op de opvangmogelijkheden die voor hen bestaan.

    http://www.psc-hoogstraten.be/Projecten/Detentie.htm

    Er bestaan vrij weinig opvangmogelijkheden speciaal voor jonge moeders en zwangere meisjes.

    http://www.bds.rotterdam.nl/

    "De opvangmogelijkheden voor deze groep jongeren is in dit gebied ontoereikend en daar lopen ook wij tegenaan. Het gaat om jongeren die nergens terecht kunnen omdat ze spijbelen, de school vroegtijdig hebben verlaten, ervan zijn afgestuurd of geen werk hebben en dus niet beschikken over wat wordt genoemd een zinnige dagvulling of een vaste verblijfplaats die nodig zijn voor tijdelijke opvang."

    NRC,

    "De werkloosheidsgraad en het armoedepercentage zeggen iets over de autonomie van mensen en elementen zoals de opvangmogelijkheden voor bejaarden of kinderen vertellen iets over de mate van externe ondersteuning."

    De Morgen,

    ( Zie verder ook de betekenis 2.0.)
    • opvangmogelijkheden voor vluchtelingen

    In de gemeente dienen er opvangmogelijkheden voor asielzoekers en echte vluchtelingen te blijven, uitgezonderd de 'goudzoekers' onder hen, aldus het verkiezingsprogramma van het CDA.

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • (bij) gebrek aan opvangmogelijkheden
    • informeren over de opvangmogelijkheden
    • een doolhof van opvangmogelijkheden
    • voor opvangmogelijkheid zorgen

    Volgens professor Paul Cosyns van de UIA, expert in seksuele delinquentie, is pseudo-behandeling al jaren de regel bij gebrek aan opvangmogelijkheden.

    De Standaard,

    De huisartsen dienen hun patiënten juist en op tijd te informeren over de opvangmogelijkheden in het geval zij de komende dagen een huisarts nodig hebben.

    http://www.zvn.nl/index.html

    Soms leven immigranten gedwongen in een groot isolement en raken het spoor in de doolhof van opvangmogelijkheden bijster.

    http://www.hvoquerido.nl/menu_nl.html?Main=HVO-Querido=0=welkom.html

    Met het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg werd een begin van samenwerking opgestart. In enkele gevallen is er reeds voor opvangmogelijkheid gezorgd.

    http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html

    met telwoord ervoor


    • een derde opvangmogelijkheid
    • (vrij) weinig opvangmogelijkheden

    Voor uw installatie in een particuliere woning zal u enige dagen opgevangen en gehuisvest worden in een Transithuis. Bij uw intrek in de toegewezen woning zult u hier sociale hulp en medische zorgverlening krijgen, evenals de onontbeerlijke juridische en sociale bijstand op gebied van administratie, inzonderlijk met betrekking tot uw procedure [...]. Een derde opvangmogelijkheid wordt aangeboden door een aantal lokale besturen.

    http://www.dofi.fgov.be/nl/1024/frame.htm

    Er bestaan vrij weinig opvangmogelijkheden speciaal voor jonge moeders en zwangere meisjes.

    http://www.bds.rotterdam.nl/

    opvangmogelijkheid 1.1

    mogelijkheid voor de opvang van dieren tijdens rampen of noodsituaties; mogelijkheid om hulpbehoevende dieren op te vangen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een opvangmogelijkheid…

    is een mogelijkheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid tot opvang van hulpbehoevende dieren

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • (voldoende) opvangmogelijkheden hebben
      • opvangmogelijkheden aanmelden

      Ten tweede is het noodzakelijk op de bedrijven voldoende opvangmogelijkheden te hebben in geval van calamiteiten teneinde dierenwelzijnsproblemen te voorkomen [...]. In samenhang met beide voorgaande punten wordt ook de taakstelling voor de varkenshouderij vanuit de Integrale Notitie, die de sector voor een forse opgave stelt, meegenomen.

      http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/1997/par97013.htm,

      'Nu nog worden de opvangmogelijkheden in kleine aantallen aangemeld. Bij de ene boer kunnen tien melkkoeien staan, bij de andere vijf. Of vijftien. Voor de boeren in het zuiden en voor de coördinatiecentra is het moeilijk de veestapel van één bedrijf een beetje bij elkaar te houden.'

      Meppeler Courant,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: voor

      • de opvangmogelijkheid voor vee
      • opvangmogelijkheden voor vee

      Aan de opvangmogelijkheden voor vee uit de rampgebieden schort het niet meteen in het Noorden.

      Meppeler Courant,

      Eefting beheert het districtsbureau van de Dienst Uitvoering Regelingen van het ministerie van landbouw in Assen. Het gaat goed met de opvangmogelijkheid voor vee, is zijn indruk. De telefoontjes in dat ene uur waren goed voor zo'n 30 tot 40 opvangplaatsen per stuk, in totaal dus tussen de 300 en 400 plaatsen.

      Meppeler Courant,

      in voorzetselgroep


      • uitkijken naar een opvangmogelijkheid

      Voorlopig wordt afgezien van een klopjacht op het dier. Ook in Zeeuws-Vlaanderen ziet men daar voorlopig vanaf, omdat het risico voor de bevolking miniem of niet bestaand is vanwege het feit dat wolven contact met mensen mijden. Wel wordt met dierenbeschermingsorganisaties uitgekeken naar een opvangmogelijkheid indien het dier kan worden gevangen. De beslissing om de jacht tijdelijk te staken, is het gevolg van een juridisch dreigement van Theo Van Hilst van de Stichting Wolvenopvang Nederland en de Dierenbescherming Nederland.

      De Telegraaf,

      opvangmogelijkheid 2.0

      mogelijkheid tot opvang van asielzoekers, vooral in speciaal voor hen bestemde opvangcentra, meestal in het land waarnaar zij uitgeweken zijn, soms ook wel in het land van herkomst; mogelijkheid om asielzoekers op te vangen

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een opvangmogelijkheid…

      is een mogelijkheid

      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid tot opvang van asielzoekers

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • opvangmogelijkheden hebben
        • opvangmogelijkheden krijgen
        • opvangmogelijkheden voorzien (voor asielzoekers)

        Die doorstroming, waarbij het om zo'n 25 plaatsen per dag gaat, vindt volgens haar nu sneller plaats dan voorheen, omdat de vreemdelingenpolitie direct al bij aankomst van asielzoekers in Nijveen een beslissing neemt wie opgenomen wordt en wie niet [...]. De 100 extra plaatsen die WVC in juli aan het azc in Nijeveen toewees, gelden in principe tot 16 september. Wanneer er na die datum ook nog extra opvang moet zijn, is dat een zaak tussen gemeente en WVC. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat met vier gemeenten wordt gepraat, omdat de landelijke opvang opnieuw spaak dreigt te lopen. 'Daarbij zijn twee gemeenten die in juli extra opvangmogelijkheden hebben gekregen', aldus de WVC-zegsman.

        Meppeler Courant,

        Voor asielzoekers die over onvoldoende bestaansmiddelen beschikken hebben de Belgische overheden een aantal opvangmogelijkheden voorzien.

        http://www.dofi.fgov.be/nl/1024/frame.htm

        met adjectief ervoor


        • extra opvangmogelijkheden

        Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat met vier gemeenten wordt gepraat, omdat de landelijke opvang opnieuw spaak dreigt te lopen. 'Daarbij zijn twee gemeenten die in juli extra opvangmogelijkheden hebben gekregen', aldus de WVC-zegsman.

        Meppeler Courant,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: in

        • opvangmogelijkheden in herkomstlanden

        Het AMA-beleid voorziet onder meer in onderstaande concrete uitgangspunten: snelle beslissingen in asielaanvragen; plaatsing van afgewezen ama's of ama's die verkeerde of geen informatie verstrekken over hun identiteit en afkomst in opvangcentra die gericht zijn op terugkeer; een zichtbare splitsing in opvangmogelijkheden voor ama's: één opvangmodel gericht op terugkeer en één gericht op integratie. onderzoek naar opvangmogelijkheden in herkomstlanden.

        http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

        Voorzetsel: voor

        • opvangmogelijkheden voor ama's
        • opvangmogelijkheden voor asielzoekers

        Het AMA-beleid voorziet onder meer in onderstaande concrete uitgangspunten: snelle beslissingen in asielaanvragen; plaatsing van afgewezen ama's of ama's die verkeerde of geen informatie verstrekken over hun identiteit en afkomst in opvangcentra die gericht zijn op terugkeer; een zichtbare splitsing in opvangmogelijkheden voor ama's: één opvangmodel gericht op terugkeer en één gericht op integratie.

        http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

        WVC zocht vooral in kleine gemeenten buiten de Randstad naar opvangmogelijkheden voor asielzoekers.

        NRC,

        in voorzetselgroep


        • een tekort aan opvangmogelijkheden

        En volgens een woordvoerder van de COA in Den Haag, is het een normale procedure dat er een aanvraag voor verlenging van zo'n contract wordt ingediend. 'We kampen met een tekort aan opvangmogelijkheden en sindsdien dienen we altijd een aanvraag in, wanneer een contract afloopt. Op die manier hopen we dat de opvangcapaciteit op peil blijft', aldus de woordvoerder.

        Meppeler Courant,

        opvangmogelijkheid 3.0

        mogelijkheid tot opvang van kinderen, leerlingen, vooral na of voor schooltijd; mogelijkheid om schoolgaande kinderen op te vangen

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een opvangmogelijkheid…

        is een mogelijkheid

        • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid tot opvang van kinderen, leerlingen

          Algemene voorbeelden


          Andere ouders opteren voor opvang in groepsverband (een mini-crèche, een zelfstandig of een erkend kinderdagverblijf, een erkend initiatief voor buitenschoolse opvang). De kinderen worden in leefgroepen opgevangen [...]. Er zijn opvangmogelijkheden die buiten de verantwoordelijkheid van Kind en Gezin vallen: opvang door familieleden, thuisopvang door een babysit of een aupair.

          http://www.kinderopvang.be/

          Doel van een dergelijk onderzoek is inzicht te krijgen in de positieve dan wel negatieve effecten op het kind van de groeiende arbeidsparticipatie en in het verlengde daarvan het al dan niet ontstaan van diverse alternatieve opvangsituaties [...]. Een dergelijk onderzoek biedt mogelijkheden de opvangmogelijkheden optimaal te laten aansluiten bij de behoefte.

          http://www.sjn.nl/,

          Kiezen wij voor oma als oppas, brengen wij ons kind naar de peuterspeelzaal, nemen wij een au pair in huis of toch maar liever naar de crèche [...]. Om uw keuze te kunnen maken is het natuurlijk prettig om eerst een overzicht te hebben van welke opvangmogelijkheden er in Nederland bestaan.

          http://www.BOinKnet.nl/boinkinfo/new_page_1.htm

          Opvang door grootouders, au pairs, babysits. Heel veel ouders vinden opvang voor hun kind(eren) in het 'informele circuit': grootouders of andere familieleden, een babysit of een 'au pair', een 'PWA-er'. Deze opvangmogelijkheden vallen buiten de verantwoordelijkheid van Kind en Gezin.

          http://www.kinderopvang.be/

          Combinatiemogelijkheden


          als subject bij een werkwoord


          • bestaan

          Kinderopvangmogelijkheden in Nederland. Om als ouder een keuze te kunnen maken is het natuurlijk prettig om eerst een overzicht te hebben van welke opvangmogelijkheden er in Nederland bestaan.

          http://www.BOinKnet.nl/boinkinfo/new_page_1.htm

          als object bij een werkwoord


          • een opvangmogelijkheid hebben
          • opvangmogelijkheden bieden
          • opvangmogelijkheden uitbreiden

          Het kan dan ook voorkomen, dat er voor een groep geen leerkracht beschikbaar is. Die groep wordt dan over de andere groepen verdeeld, stijgt de ziektenood nog hoger, dan kan het gebeuren dat een groep geen onderwijs kan krijgen die dag. In dat geval wordt er vooraf met de betrokken ouders/verzorgers overlegd, of zij zelf een opvangmogelijkheid hebben. Hebben zij dat niet, dan voorzien wij als school in opvang.

          http://www.rdahlschool.club.tip.nl/

          De aantrekkingskracht kan eruit bestaan dat de school [...] aantrekkelijke naschoolse opvangmogelijkheden biedt.

          http://www.gymnasiumnu.nl/,

          Dat betekent ook dat men de opvangmogelijkheden stelselmatig moet uitbreiden en dat de scholen tijdens de komende maanden speciale programma's zouden moeten krijgen.

          De Standaard,

          met adjectief ervoor


          • aantrekkelijke opvangmogelijkheden
          • goede opvangmogelijkheden
          • naschoolse opvangmogelijkheden

          De aantrekkingskracht kan eruit bestaan dat de school veel computers heeft, aantrekkelijke naschoolse opvangmogelijkheden biedt of overwegend door kinderen uit hogere sociale milieus wordt bezocht.

          http://www.gymnasiumnu.nl/,

          "Als gezinsvereniging staan we er achter dat vrouwen buitenshuis gaan werken. Maar we vinden ook dat arbeid in het gezin zowel financieel als maatschappelijk beter gewaardeerd moet worden. En we pleiten voor goede opvangmogelijkheden voor de kinderen".

          NRC,

          met adjectivisch voltooid deelwoord


          • gesubsidieerde opvangmogelijkheden

          De Bond wijst er ten slotte op dat vooral kapitaalkrachtige gezinnen een beroep doen op gesubsidieerde opvangmogelijkheden, terwijl laaggeschoolden de neiging hebben te stoppen met werken als de kombinatie werk-gezin te moeilijk wordt.

          De Standaard,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: in

          • opvangmogelijkheden in Nederland

          Kinderopvangmogelijkheden in Nederland. Om als ouder een keuze te kunnen maken is het natuurlijk prettig om eerst een overzicht te hebben van welke opvangmogelijkheden er in Nederland bestaan.

          http://www.BOinKnet.nl/boinkinfo/new_page_1.htm

          in voorzetselgroep


          • gebruikmaken van (andere) opvangmogelijkheden

          Ongeveer 20% van de huishoudens met een kind in de basisschoolleeftijd maakt gebruik van naschoolse opvang op school. Er wordt daarnaast ook gebruikgemaakt van andere opvangmogelijkheden.

          http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          opvangmogelijkheid 4.0

          iets wat dienstdoet als een plaats waar iets tijdelijk opgevangen kan worden, zoals een luchthaven voor de opvang van vliegtuigen die elders niet terechtkunnen; tijdelijke opvangplaats

          Betekenisbetrekking


          metonymie
          Betrokken betekenissen 1.0 : 4.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een opvangmogelijkheid…

          is een plaats

          • [Duur] is tijdelijk
          • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een plaats die als opvangplaats voor iets dienstdoet

            Hoofdsemagram: plaats


            Algemene voorbeelden


            Met name Oostende heeft hier een belangrijke rol omdat er minder mist, sneeuw en ijzel voorkomt dan in het binnenland. In het algemeen kunnen we besluiten dat de regionale luchthavens zeker een nuttige rol kunnen spelen als opvangmogelijkheid voor de verzadiging van Zaventem, maar dat deze rol beperkt is.

            http://www.cvp.be/Standpunt/standpunt/1999-03/ de_luchthaven_van_zaventem_.htm,