originees


originees 1.0

((vooral) in Suriname; ironisch)

( Gezegd van goederen.)
gekocht in een Chinese winkel tegen een goedkope tot redelijke prijs, maar vaak van mindere kwaliteit; van Chinese makelij

Algemene voorbeelden


Wat betreft de Surinaamse markt maakt ons straatpubliek een onderscheid tussen; "originese producten": kleding, bouwmaterialen, huishoudelijke artikelen die tegen een goedkope tot redelijke prijs te koop zijn bij Chinese winkels, die als paddenstoelen uit de grond verrijzen en "originele producten"; producten van de gevestigde ondernemers die vasthouden aan verkoop van merk – en kwaliteitsproducten tegen een vaak hogere aanschafprijs.

http://www.intent-suriname.com/wp-content/uploads/2011/12/reports%20Mi%20Egi%20Sani%201412.pdf

De nieuwe Chinezen hebben vaak te maken met vooroordelen. Misschien niet direct op de mensen gericht maar altijd wel over Chinese goederen. Soms staan we er niet bij stil dat wat we zeggen of denken niet altijd gerechtvaardigd is. Zo praten we altijd gekscherend over de kwaliteit van Chinese goederen. We noemen die zelfs "originees". Maar ligt het wel aan de Chinezen dat wij supermarkten vol met spullen hebben die van mindere kwaliteit zijn? Het ding is nou juist dat er in China allerlei producten vervaardigd worden, in verschillende prijsklassen.

http://www.boks.sr/2015/04/14/originees/