ouderloos


ouderloos 1.0

( Gezegd van mensen en dieren)
zonder ouders; geen ouders meer hebbend

Algemene voorbeelden


Hun geliefde vertrouwden ze mij toe. Door haar vervolgens het hof te maken pleegde ik, aanvankelijk zonder erbij stil te staan, het grootst denkbare verraad. Ik verried mijn ouderloze vrienden, die dagelijks grote risico's liepen om de vakantie te bekostigen van een wildvreemde Nederlander die hun taal niet sprak. Ik trakteerde Juliette van hun diefstalletjes. Ik danste met haar, terwijl de jongens achter de bar nauwelijks alle bestellingen konden bijhouden.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Op de vlucht voor een overstroming trekt de ouderloze Wulong naar de stad.

De Standaard,

Vier kinderen - ze doen even denken aan de Tillermans uit de jeugdboeken van Cynthia Voigt - trekken samen ouderloos rond.

NRC,

De 'bloeddorstige' jachthonden van de 42-jarige jager Adrian Thompson uit het Engelse Petworth Park waar zelfs het grootste mannetjeshert bang voor is, hebben een klein ouderloos hertje 'geadopteerd'. Het nu 10 weken oude kleine weesje [...] werd, toen het nog nauwelijks een uur oud was, bij de oprijlaan van de woning van de Thompsons door de honden gevonden en door 12-jarige zoon Tommy binnengebracht.

http://orangutan.web-log.nl/orangutan/2008/08/ouderloos-hertj.html,

Kenia is hét land van de grote safaritochten, maar het AFEW Giraffe Centre in Nairobi's wijk Langata is de thuisbasis voor een aantal indrukwekkende diersoorten, zoals een ouderloze wilde neushoorn en een olifant die in het David Sheldrick Wildlife Trust worden opgevangen.

http://www.klm.com/destinationguide/nl_nl/vliegticket/afrika/oost-afrika/kenia/nairobi/aktiviteiten.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een ouderloos kind
  • een ouderloos kindje
  • ouderloze kinderen
  • ouderloze kindjes

Als kloosterbroeder is Han in het ijzige noorden van Canada terechtgekomen waar hij zich achttien uur per dag de kelere werkte voor ouderloze kinderen.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Het begrip "kind" als bedoeld in artikel 1, onderdeel f, omvat zowel het kind, bedoeld in artikel 14a, eerste lid, onderdeel a, Anw, dat recht geeft op een nabestaandenuitkering als het kind, bedoeld in artikel 22 Anw, dat recht geeft op een halfwezenuitkering. Het begrip omvat niet het ouderloos kind dat aanspraak heeft op een wezenuitkering. Dit kind wordt in het onderhavige besluit aangeduid als wees.

http://www.st-ab.nl/wetanwor2ca.htm,

Toen ik na zeven weken werd vrijgesteld (vijf weken Ruiselede en twee weken Beernem) was ik geestelijk aan het einde van mijn krachten, en nog weken lang ben ik diep onder de indruk geweest, niet alleen van mijn eigen angst maar ook van de vele diepmenselijke ellende van ouderloze kinderen die al jaren van hot naar her worden gestuurd en die doelloos en ontmoedigd tegen het leven aankijken.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

De broer van Jef, de aanstaande bruidegom van Lea, is al meer dan twaalf jaar bedrijvig in Lubumbashi, Zaïre, en zijn zus vertrok vijf jaar geleden als Zuster van Voorzienigheid naar Rwanda, meer precies Butare, alwaar zij werkt in een weeshuis voor zwarte ouderloze kindjes.

De kabouter met het moedervlekje, Louis Verbeeck,

met werkwoord


  • ouderloos worden
  • ouderloos zijn

Hier worden zieke of aangereden eekhoorns gebracht. Meestal gaat het echter om nesten jonge dieren die, bij het omhakken van de boom waar ze in zaten, dak- en ouderloos zijn geworden.

http://www.thelight.demon.nl/dierenleed/Main_page/index.htm

Het wezenpensioen bedraagt voor een kind, dat door het overlijden van de verzekerde ouderloos is geworden, NAF. 246,– per maand, indien het jonger is dan 10 jaar en NAF. 270,– per maand indien het 10 jaar of ouder, doch nog geen 15 jaar is.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2010-604.xml.,

Wijzen op de uniciteit en de waardigheid van de mens lijkt niet voldoende om een verbod op klonen te rechtvaardigen. Doorslaggevend argument tegen klonen mag zijn dat het niet in het belang van een kloon is om kloon te zijn. Een kloon is ouderloos.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/DNA/970228.html,

  • iemand ouderloos maken

Rij jullie wagen in de prak en jezelf in een ziekenhuisbed. Voor ons niet gelaten. Zet de kroon op het werk en maak je kinderen ouderloos, als je het echt niet laten kunt.

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


ouderloos 2.0

( Gezegd van zaken)
gekenmerkt door het ontbreken van ouders; waar geen ouders zijn

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Duindam doet onderzoek naar vaders die parttime werken en is daar een warm voorstander van. Ik, als vader die drie doordeweekse dagen voor de kinderen zorgt, ook. Al vond ik zijn uitspraken over de 'Amerikaanse nachtmerrie' van jongeren die voor de televisie hangen in een ouderloos huis en over nul-oudergezinnen die Nederland dreigen te 'overspoelen' een staaltje nergens door cijfers geschraagde bangmakerij dat eerder op de opiniepagina thuishoort.

Algemeen Dagblad,

Toen ik me er vorige week stiekem schuilhield, merkte ik het al op: het is veel te vaak stil op kot. Hoe zalig zo'n ouderloos paradijs wel niet lijkt in het begin, eenzaamheid wordt al snel je nieuwste kotgenoot.

http://msmet.wordpress.com/2008/10/15/trigger-happy/,

Vandaag reed ik weer even langs om te zien op de eieren van de zwanen al uit waren en toen zag ik een ouderloos nest met 5 jonge punkertjes.

http://www.foto-forum.nl/viewtopic.php?f=10&p=1215,

Vaste verbindingen