overheidsmanager


overheidsmanager 1.0

iemand die bij de overheid in dienst is als manager; manager bij een overheidsinstelling; leidinggevende bij de overheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overheidsmanager…

is een manager; is een persoon

  • [Organisatie en organisatiewijze] is in dienst bij de overheid; werkt voor een overheidsinstelling

    Hoofdsemagram: manager


    Algemene voorbeelden


    In deze training wordt onder leiding van trainer en oud-Philips-man Eugëne Engelbert 'het transformatiespel' gespeeld [...]. In november 1998 is deze driedaagse training gevolgd door een groep van 14 managers van een niet nader te noemen ministerie. Welke motivatie ligt voor deze overheidsmanagers ten grondslag aan de keuze voor en deelname aan een dergelijke training? Hoe hebben zij deze training ervaren? En is er volgens de betrokkenen een effect te signaleren van deze training in de dagelijkse praktijk? De antwoorden op de bovengestelde vragen zijn verzameld tijdens interviews (zowel voor als achteraf) met de genoemde managers.

    http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een gewiekste overheidsmanager

    Huiverde in de jaren vijftig, zestig het ambtelijk apparaat nog voor de regenteske machtige bestuurder, nu vreest de bewindsman zijn eigen onderdanen. Maar dat komt niet alleen doordat de bestuurder is veranderd in een gewiekste 'overheidsmanager' (of zo men wil: 'opperambtenaar'), ook de klerk zélf heeft een draai gemaakt.

    http://www.groene.nl/1999/42/pv_ambtenaren.html,

    in voorzetselgroep


    • de selectie van overheidsmanagers

    Er komt [...] alsmaar meer kritiek op het feit dat ruim de helft van de tot nog toe benoemde Copernicusmanagers rechtstreeks of onrechtstreeks uit kabinetten komt. Het geloof in de 'neutraliteit' van de selectiecomités en de assessment-bureaus takelt af. Federaal minister van Ambtenarenzaken, Luc Van den Bossche (SP.A) reageert knorrig op die vaststelling. "Vergeef het hen, want ze weten niet wat ze menen. Wie die kritiek uit, wil ik altijd de kans geven eens een assessment te ondergaan. De selectie van overheidsmanagers is nog nooit zo serieus en zwaar geweest."

    http://home.planetinternet.be/~ld907264/verhofstadt/verhofstadt_deel_4.htm,

    • een voorlichtingsprogramma voor overheidsmanagers

    Het is essentieel voor het tot stand komen van een echte elektronische overheid dat er een link gelegd wordt tussen automatiserings- en beleidsafdelingen; dat ICT beleidsmatig wordt ingezet. Er zal daarom een breed voorlichtingsprogramma voor overheidsmanagers worden opgezet bestaande uit voorlichtingsbijeenkomsten, artikelen in departementale bladen, presentaties voor rijks- en lagere overheden, een eigen site met het laatste nieuws, etc.

    http://www.minbzk.nl/e-overheid/1.1.asp

    met ander, nevengeschikt substantief


    • overheidsmanagers en topambtenaren

    De aanstelling van overheidsmanagers en topambtenaren gebeurt op basis van vergelijkende examens.

    http://www.agalev.be/programma2003/index.html

    voorafgegaan door als


    • als overheidsmanager

    "Als federaal staatssekretaris kon ik me uitleven als overheidsmanager. Ik heb minister van Begroting Hugo Schiltz toen aangeboden mijn begroting te halveren en toch méér te doen dan voordien, door onnuttig patrimonium te gelde te maken."

    De Standaard,