overlastgebied


overlastgebied 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

gebied waar veel overlast is; gebied met veel overlast

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overlastgebied…

is een gebied

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een gebied waar veel overlast is
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een afgelegen gebied waar milieudelicten plaatsvinden als het illegaal storten van afval; is bv. een gebied in het centrum met veel geluidsoverlast door de aanwezigheid van uitgaansgelegenheden; is bv. een gebied waar veel overlast is door drugsgebruikers

    Hoofdsemagram: gebied


    Algemene voorbeelden


    Het Hortusplantsoen en het Weespermonument zijn door burgemeester Job Cohen als overlastgebied aangewezen. Vanaf vandaag riskeren daklozen, dealers, gebruikers, en prostituees een straatverbod als zij in dit gebied doelloos rondhangen [...]. Dit is het vierde overlastgebied in Amsterdam. In zo'n gebied mag de politie straatverboden opleggen als mensen doelloos rondhangen, met drugs bezig zijn, prostitutie bedrijven, samenscholen of de openbare orde verstoren.

    Het Parool,

    Veelbesproken is de plaatsing van de camera's in het overlastgebied. Momenteel hangen er in het door de politie uitgeroepen veiligheidsgebied ongeveer 130 camera's.

    http://www.stophostel.nl/documenten/IVO.pdf,

    De initiatiefnemers wonen zelf allemaal buiten het overlast-gebied en wij moeten hen voortdurend wijzen op de onvolledige en soms onjuiste voorstelling van zaken die door de directie van de Flughafen wordt gegeven.

    http://makeit1.home.xs4all.nl/Laarbruch.htm,

    De Algemene Politie Verordening is aangepast, waardoor handelaren en gebruikers sneller kunnen worden aangehouden en ook sluiting mogelijk is van panden (zoals cafés) waarin gehandeld wordt. Dit laatste is al een keer gebeurd. Een en ander kan echter niet eerder dan dat een bepaalde wijk of een deel van een wijk door het gemeentebestuur als 'overlastgebied' wordt aangewezen. De Binnenstad-Zuid is het eerste (en voorlopig nog enige) stadsdeel dat als zodanig is aangewezen, omdat er zichtbaar veel in drugs werd gehandeld.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010603:mpeg21:a0221,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding