oxytocine


oxytocine 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie)

hormoon dat barensweeën opwekt en de borstvoeding bevordert, en dat als neurotransmitter een belangrijke rol speelt bij gevoelens van verbondenheid, hechting, vertrouwen en plezier; knuffelhormoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oxytocine…

is een hormoon; is een stof

 • [Functie] zorgt voor de weeën bij een bevalling; bevordert het toeschieten van de melk bij het geven van borstvoeding; zorgt als neurotransmitter voor een goede hechting tussen ouder en kind en speelt een belangrijke rol bij sociale interacties en het ervaren van plezier hierdoor
 • [Vervaardiging] wordt geproduceerd door de hypothalamus, een onderdeeltje van de hersenen, maar kan ook synthetisch als injecteerbare vloeistof worden vervaardigd
 • [Bijverschijnsel] maakt mensen mogelijk agressief tegenover iemand die ze als buitenstaander beschouwen

  Algemene voorbeelden


  Oxytocine is een hormoon dat letterlijk 'snelle baring' betekent. Artsen gebruiken het daarom om weeën op te wekken, of de borstvoeding te bevorderen. In het lichaam speelt het echter ook een rol bij de hechting tussen moeder en kind, het ontstaan van vriendschappen en met gevoelens van plezier.

  https://www.alzheimer-nederland.nl/over-dementie/diagnose-en-behandeling/medicijnen-tegen-dementie/alternatieve-behandelingen/oxytocine,

  Zodra je je begint te verdiepen in onderwerpen zoals bevalling, borstvoeding en hechting, zul je merken dat oxytocine een belangrijk begrip is. Oxytocine is een hormoon dat namelijk een belangrijke rol speelt bij de hechting tussen moeder en kind, maar ook tussen geliefden. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het vrijkomt tijdens bijvoorbeeld het knuffelen of een orgasme.

  https://www.mamaliefde.nl/blog/oxytocine-knuffelhormoon/,

  Niks mystieks aan zoiets als een erectie. Niks wulpse lijven of erotische fantasieën. Oxytocine is de veroorzaker, hebben Britse onderzoekers ontdekt, een stofje in het bloed, een hormoon uit de hypofyse.

  https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Oxytocine&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010866974:mpeg21:a0170&resultsidentifier=ABCDDD:010866974:mpeg21:a0170,

  Een van de leukste manieren om chemie het leven aangenamer te laten maken is door verliefd te worden. Jawel, verliefd zijn is een chemische reactie, waarbij een cocktail van stoffen ontstaat die inwerken op de hersenen: dopamine, fenylethylamine, oxytocine enz. Je zou al van minder vlinders in de buik krijgen...

  http://www.fedichem.be/NL/CHEMlife/1lifenl.htm

  Oxytocine, het hormoon dat tot nu toe altijd in verband werd gebracht met positieve dingen als aanraken, knuffelen, een onderlinge band hebben en elkaar vertrouwen, blijkt een onvermoede kant te hebben: het zet ook aan tot agressie.

  https://www.volkskrant.nl/mensen/knuffelhormoon-is-helemaal-zo-lief-niet~b1adea5c/,

  Oxytocine blijft maar ongeveer drie minuten in het lichaam zitten maar het effect kan wel drie dagen aanhouden, dus seks in de ochtend is een goed begin van de dag.

  https://www.durex.nl/verkennen-sex/artikelen/liefde-is-een-drug-feiten-over-oxytocine/,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • helpen
  • toenemen
  • vrijkomen

  Oxytocine helpt bij het creëren van seksuele opwinding en kan mannen helpen hun erectie te behouden.

  https://www.durex.nl/verkennen-sex/artikelen/liefde-is-een-drug-feiten-over-oxytocine/,

  Zoals de term knuffelhormoon al laat doorschemeren, zorgt lichamelijke intimiteit ook dat de oxytocinen toenemen. Wanneer fysiek contact ontbreekt kan chocola of een warm bad de oxytocine-aanmaak stimuleren.

  https://psychologisch.nu/marcelino/de-chemie-van-geluk-welke-hormonen-en-neurotransmitters-maken-gelukkig/,

  Oxytocine komt vrij bij verschillende typen van onschadelijke sensorische stimulering, zoals aanraking en warmte.

  https://praktijkuithanden.nl/kennisbank/effect-van-massage-den-haag-fysiologisch-mentaal/

  als object bij een werkwoord


  • oxytocine aanmaken
  • oxytocine inzetten
  • oxytocine produceren
  • oxytocine voorschrijven
  • oxytocines aanmaken

  Oxytocine wordt normaal gesproken op een natuurlijke manier aangemaakt in het brein. De productie neemt toe als mensen verliefd zijn.

  https://www.nu.nl/wetenschap/3638386/knuffelhormoon-stimuleert-monogamie-bij-man-.html,

  Dat volwassen mensen oxytocine aanmaken als ze zich lichamelijk verwend voelen, is allang bewezen. [...]. Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Bij zowel mannen als vrouwen komt dit hormoon vrij bij prettig huidcontact, zoals bijvoorbeeld bij massage.

  https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/oxitocyne-het-knuffelhormoon/,

  Je verwacht misschien dat mannen minder van dit knuffelhormoon produceren dan vrouwen, maar dat klopt niet. Bij mannen en vrouwen wordt evenveel oxytocine geproduceerd als ze iemand aanraken of als ze aangeraakt worden. Mannen merken er alleen minder van. Dit komt doordat het hormoon testosteron het effect van oxytocine iets dempt. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen versterkt juist het effect van oxytocine.

  https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/vrouwelijk-lichaam/vrouwelijk-lichaam-vrouwelijk-lichaam/het-knuffelhormoon/,

  Op dit moment is er veel te weinig onderzoek gedaan om oxytocine veilig in te kunnen zetten voor dementie. Er is nog te weinig bekend over de bijwerkingen bij deze doelgroep en ook de werking op korte en langere termijn moet nog beter worden aangetoond. Een arts zal oxytocine daarom niet voorschrijven om gedragsproblemen te behandelen.

  https://www.alzheimer-nederland.nl/over-dementie/diagnose-en-behandeling/medicijnen-tegen-dementie/alternatieve-behandelingen/oxytocine

  Als we op de werkvloer meer inzetten op erkenning, empowering, support, integriteit communicatie en autonomie, maken we ook daar meer oxytocines aan.

  https://hildemarien.be/stress-door-gebrek-aan-erkenning/

  in voorzetselgroep


  • een injectie met oxytocine
  • een neusspray met oxytocine
  • een spuitje met oxytocine
  • een voedingssupplement met oxytocine

  Als vrouwelijke ratten een injectie met oxytocine krijgen, blijken ze veel gretiger om te paren en veel actiever in het achterna zitten van mannetjes om die tot medewerking te bewegen. Vrouwelijke ratten met jongen blijken na een injectie met oxytocine meer tijd aan de verzorging van hun kroost te besteden. Mannetjesratten krijgen er acuut een erectie van (van oxytocine wel te verstaan). Oxytocine zet dus blijkbaar aan tot seksuele activiteit, en omgekeerd zet seksuele activiteit aan tot de produktie van oxytocine. Ook bij mensen blijkt seksuele activiteit de produktie van dit hormoon te verhogen.

  https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Oxytocine&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ddd:010637731:mpeg21:a0459&resultsidentifier=ddd:010637731:mpeg21:a0459,

  Om te zorgen dat de melk, tijdens het kolven, toeschiet kun je gebruik maken van een foto van je kind. Verder kun je een warm kompres op je borst leggen en is het belangrijk om in alle rust te kolven. Mocht ondanks deze maatregelen de melk toch niet voldoende toeschieten om te kunnen kolven neem dan contact op met je huisarts. Hij kan in dat geval een neusspray met oxytocine voorschrijven, dit hormoon stimuleert de toeschietreflex.

  http://www.ouder-kindzorg.nl/

  Als u uw kinderen weer eens niet kunt uitstaan, mevrouw, vraagt u de dokter dan om een spuitje met oxytocine.

  https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Oxytocine&coll=ddd&page=2&sortfield=date&facets%5Btype%5D%5B%5D=artikel&identifier=ABCDDD:010867561:mpeg21:a0210&resultsidentifier=ABCDDD:010867561:mpeg21:a0210,

  Natuurkundige Frans Saris bedacht een experiment om zijn dementerende vrouw te helpen: een voedingssupplement met oxytocine, 'knuffelhormoon', door haar havermoutpap roeren.

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/frans-saris-experimenteerde-met-oxytocinesupplement-bij-zijn-vrouw-met-dementie~b5c7acfce/,

  • het effect van oxytocine
  • de invloed van oxytocine
  • de productie van oxytocine
  • een tegenpool van oxytocine

  Je verwacht misschien dat mannen minder van dit knuffelhormoon produceren dan vrouwen, maar dat klopt niet. Bij mannen en vrouwen wordt evenveel oxytocine geproduceerd als ze iemand aanraken of als ze aangeraakt worden. Mannen merken er alleen minder van. Dit komt doordat het hormoon testosteron het effect van oxytocine iets dempt. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen versterkt juist het effect van oxytocine.

  https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/vrouwelijk-lichaam/vrouwelijk-lichaam-vrouwelijk-lichaam/het-knuffelhormoon/,

  Om halftwee was Mieke Melo erin geslaagd haar ijlende, stomdronken dichter [...] naar buiten te lokken. Boenders was nog een uur, de tijd die nodig was om ten volle van een geïmporteerde Cubaanse sigaar en een paar glazen Marc de Bourgogne te genieten, naar originele opnames van Dave Berry and The Cruisers luisterend met Braeckmans blijven napraten, over vervlogen dromen, over de curve en de ronding van de volmaakte bovenlip [...], over de invloed van oxytocine op de monogamie, [...] over het Italiaanse voetbal, echte vriendschap, belastingparadijzen, Vondel en Verdi.

  Cargo, Patrick Conrad,

  Oxytocine zet [...] aan tot seksuele activiteit, en omgekeerd zet seksuele activiteit aan tot de produktie van oxytocine. Ook bij mensen blijkt seksuele activiteit de produktie van dit hormoon te verhogen.

  https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Oxytocine&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ddd:010637731:mpeg21:a0459&resultsidentifier=ddd:010637731:mpeg21:a0459,

  Bij spanning, stress of kou komt het hormoon adrenaline vrij, dit hormoon is een tegenpool van oxytocine, waardoor de weeën kunnen afnemen.

  https://www.zwangerinoost.nl/bevallen/

  met substantief ervoor


  • haar dosis oxytocine
  • het hormoon oxytocine
  • knuffelhormoon oxytocine

  Als de vrouw door borstvoeding haar dosis oxytocine krijgt en haar naar het contact met de baby drijft, dan heeft diezelfde vrouw nog weinig behoefte aan seksueel contact met haar partner. Ze heeft seks niet langer nodig voor haar oxytocine-shot.

  http://www.imediair.be/Artikels/ArtikelDetail_NL.asp?ArticleID=2776,

  Aanraking van de tepels zorgt er [...] voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt in het brein. Dit hormoon bevordert het klaarkomen en zorgt voor een gevoel van verbondenheid na het vrijen.

  https://www.nemokennislink.nl/publicaties/seksende-zenuwcellen/,

  Het hormoon oxytocine geldt als 'vloeibaar vertrouwen' en het knuffelhormoon bij uitstek. Maar oxytocine kan ook leedvermaak en misschien agressie veroorzaken.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2010/06/26/het-leedvermaakhormoon-11912190-a861536,

  Het implantaat onderdrukte [...] het door de hypothalamus geproduceerde, opiaatachtige hormoon oxytocine dat tijdens het orgasme de hersenen overspoelt en de warme, gelukzalige, bandversterkende gevoelens oproept die op zulke daden volgen.

  Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & amp; Stephen Baxter,

  Kleuters die als baby'tje sterk verwaarloosd zijn, maken in de hersenen duidelijk minder van de 'knuffelhormonen' oxytocine en vasopressine aan dan kinderen die van kleins af aan door liefhebbende ouders in de watten zijn gelegd.

  https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/oxitocyne-het-knuffelhormoon/,

  met onbepaald voornaamwoord


  • meer oxytocines

  Als we op de werkvloer meer inzetten op erkenning, empowering, support, integriteit communicatie en autonomie, maken we ook daar meer oxytocines aan.

  https://hildemarien.be/stress-door-gebrek-aan-erkenning/

  met ander, nevengeschikt substantief


  • oxytocine en vasopressine

  Kleuters die als baby'tje sterk verwaarloosd zijn, maken in de hersenen duidelijk minder van de 'knuffelhormonen' oxytocine en vasopressine aan dan kinderen die van kleins af aan door liefhebbende ouders in de watten zijn gelegd.

  https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/oxitocyne-het-knuffelhormoon/,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen