paddock


paddock 1.0

afbeelding

Bron: horseexperts
( CC BY-SA 3.0 )

omheind perceel bij een paardenstal waar paarden worden gedresseerd of vrij kunnen rondlopen; ook: een omheind stuk land bij een renbaan waar de paarden worden gezadeld voor de wedstrijd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een paddock…

is een stuk grond

  • [Functie] dient om paarden te dresseren of vrij te laten rondlopen of om ze te zadelen en klaar te maken voor de wedstrijd
  • [Plaats] ligt bij een paardenstal of bij een renbaan voor paarden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is omheind

    Algemene voorbeelden


    De toppaarden van Bert en de dekhengsten gingen ook dagelijks naar buiten. Hij vindt het de taak van de paardenhouder om goede voorwaarden te scheppen om paarden te houden. Hieronder wordt verstaan, een goede bodem in de molen, paddocks en pistes, goed voer, maar ook licht en lucht in de stallen. Geen kleine, donkere hokjes voor Stal Burg, maar ruime, goed geventileerde en lichte boxen.

    http://www.horses.nl/

    De locatie voor dit jaar is de Papenhoeve. Een voormalige stoeterij met gesloten binnenhof dat omringd wordt door de grote stal met 26 boxen en de smidse, de garages voor landbouwvoertuigen, de opslagruimte voor hooi en stro, twee grote hengstenstallen met paddock en de kraamstal met vijf ruime boxen.

    http://www.ruitertoerisme.org/VVR/newvvrframeset.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    paddock 2.0

    afbeelding

    Bron: EGammie
    ( CC BY-SA 2.0 )

    afgesloten gebied bij een racecircuit, waar de teams staan met hun transporttrucks, campers e.d.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een paddock…

    is een stuk grond

    • [Functie] dient als verblijfsruimte voor de teams en om raceauto's, racemotoren, transporttrucks, campers e.d. te parkeren
    • [Plaats] ligt bij een racecircuit
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgaans slechts toegankelijk met een speciale pas

      Algemene voorbeelden


      Ze vergat er wel bij te zeggen dat je daartoe minstens twee doorgangsbewijzen rond je hals moest hebben bengelen en dat de notabelen die je in de foyer tegen het lijf liep, slechts konden worden aangesproken op reservatie. Toch enkele woorden opgevangen van Norbert Haug, chef sport bij Mercedes. "De paddock van de Formule 1 is voor de mens in de straat even toegankelijk als Alcatraz, daarom bieden we dit."

      De Standaard,

      Dat zijn heel andere geluiden dan uit het vrolijke Ferrari-kamp waar gistermiddag in de paddock een borrel werd aangeboden ter gelegenheid van de vijfde wereldtitel van Michael Schumacher. Die terloops nog even aankondigde dat zijn teamgenoot Rubens Barrichello in de resterende zes races over 'zijn' reservewagen mag beschikken om de landgenoot van Bernoldi aan het vice-wereldkampioenschap te helpen.

      De Telegraaf,

      Waar heden ten dage de motorsterren worden afgeschermd door overijverige persvoorlichters, paniekerige managers, of zelfs vierkante bodyguards kan het in de paddock van een klassieke race zomaar gebeuren dat een piloot bij de achteloze passant een sjekkie bietst.

      http://www.motoport.nl/Nieuws/nieuws.cfm,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding