palaveren


palaveren 1.0

((vooral) in België)

praten

Semagram


Palaveren…

is een activiteit

   Algemene voorbeelden


   Terwijl wij van de onvermijdelijke mezze en scharrelkip genieten, gaat hij bij de familie in de keuken zitten palaveren.

   Een studie van de hand; Op reis in Noord-Cyprus, Maryse Vincken,

   Maar nu we die nieuwe regels hebben, vind ik het zinloos er nog verder over te palaveren.

   De Standaard,

   Waar mannen over palaveren, voeren vrouwen uit. Het is met een verkiezingspact tussen Labour en de Liberaal-Democraten [...] niet anders. Cherie Blai , echtgenote van de Labour-leider, en haar Liberaal-Democratische collega Jane Ashdown kwamen overeen voor de verkiezingen geen interviews te geven aan radio en tv.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   met bijwoord


   • eindeloos palaveren
   • oeverloos palaveren

   In de hoop dat het niet bij eindeloos palaveren blijft, maar de wielrennerij écht voornemen maakt tot een grote schoonmaak.

   De Standaard,

   Hoewel de film bijna twee en een half uur duurt, slaat de verveling nergens toe. Over noodzaak of zin van bepaalde tot op het randje uitgerekte sequenties kan men oeverloos palaveren. Feit is dat sommige scènes op zich een kortfilm vormen.

   De Standaard,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: over

   • palaveren over kunst en literatuur
   • palaveren over zijn oorlogsverleden

   Als Lena de broer van Hein gaat opzoeken, een oud SS'er [...], laat Raaff de man tientallen bladzijden vrijuit palaveren over zijn oorlogsverleden.

   De Standaard,

   Het genootschap leek op een elitaire sekte van sigarenrokende en stevig bitterende ingewijden die regelmatig bijeenkwamen om over literatuur en kunst te palaveren en ondertussen zich over te geven aan een behendigheidsspelletje: men moest vanaf zekere afstand een loden penning in de gleuf in een houten bak zien te werpen.

   Hier komt nooit niemand niet, Jeroen Brouwers,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   palaveren 2.0

   ((vooral) in België)

   langdurige besprekingen voeren; langdurig onderhandelen

   Algemene voorbeelden


   Na meer dan drie jaar palaveren, bereikte de Europese Commissie een akkoord over een strategie om de luchtvervuiling door het wegverkeer tegen 2010 met zestig tot zeventig procent te verminderen.

   De Standaard,

   Jarenlang hebben opeenvolgende kabinetten gepalaverd over manieren om de files te bestrijden. Rekeningrijden, spitsheffing, tolpoorten, betaalstroken – alle mogelijke varianten zijn de revue gepasseerd.

   NRC,

   Er wordt in al die assemblées veel vergaderd, eindeloos gepalaverd in kommissies, frakties en plenaire zittingen tot ieder er suf of horendol van wordt, maar wat haalt het uit?

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   met bijwoord


   • jarenlang palaveren

   Na jarenlang palaveren lijken de onderhandelingen om in Europa één uniforme, in alle landen te gebruiken stekker met bijbehorend stopcontact in te voeren, opnieuw in een impasse te stranden.

   NRC,