paleografie


paleografie 1.0

(wetenschap)

wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek van het oude schrift, vooral dat uit de klassieke oudheid en de middeleeuwen; handschriftenkunde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Paleografie…

is een wetenschap

  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het onderzoek van het oude schrift en oude handschriften

    Algemene voorbeelden


    De beoefening van de Middeleeuwse Geschiedenis vergt daarom bekendheid met de wetenschappen die zich bezighouden met de technische aspecten van deze primaire bronnen. Het gaat daarbij niet alleen om filologie, paleografie en codicologie, maar ook om diplomatiek (oorkondenleer), chronologie, archiefkunde en, in voorkomende gevallen, metrologie (de leer van maten en gewichten), sfragistiek (zegelkunde), heraldiek, genealogie en numismatiek.

    http://www2.let.uu.nl/Solis/homelet/faculteit/visitatie/documenten/certificeringsvoorstellen/GES%20middeleeuwen.doc,

    Ter raadpleging vindt men er naslagwerken ten behoeve van de verschillende collecties: catalogi van het eigen bezit [...], studies betreffende de handschriftenkunde, (boekverluchting, codicologie en paleografie), de boekwetenschap (analytische bibliografie), de studie van de boekband en de papiergeschiedenis.

    http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_inlichtingen.html

    De Geschiedenisopleiding aan de universiteiten is wezenlijk verschillend van het regentaat, door zijn theoretische diepgang. Enerzijds zijn er immers de algemeen vormende vakken, terwijl bovendien veel aandacht uitgaat naar analyse en vorsing. We denken hier onder meer aan de Oefeningen Geschiedenis (de papers die de studenten moeten schrijven, nu in het eerste en het tweede jaar), de heuristiekvakken, vakken als historische kritiek en paleografie.

    http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Griekse paleografie
    • Javaanse paleografie
    • westerse paleografie

    Peter Gumbert, tot voor kort hoogleraar Westerse Paleografie en Handschriftenkunde aan de Leidse Letterenfaculteit.

    http://www.let.leidenuniv.nl/forum/01_2/personalia/

    Doctoraal met Latijn en Grieks en Griekse paleografie als bijvak.

    http://www.let.leidenuniv.nl/forum/01_2/personalia/

    Voor de Buiten-Europese boekwetenschap is er een keuze uit een Middenoosters programma ("Middenoosterse handschriftenkunde" en "literatuurlijst/apparaat") of een Zuidoost-Aziatisch programma ("Javaanse paleografie, handschriftenkunde en boekwetenschap", "Javaanse filologie I" en "literatuurlijst/apparaat").

    http://www.let.leidenuniv.nl/wgbw/bwsleiden.htm,

    met substantief ervoor


    • college paleografie
    • hoogleraar paleografie

    Waszink gaf in die tijd colleges over paleografie aan classici [...]. Toen Lieftinck benoemd was als hoogleraar, heeft Waszink de colleges paleografie aan hem overgedragen, en die weer aan mij zodra ik kwam, want ik kende tenminste Latijn.

    http://www.let.leidenuniv.nl/forum/01_2/personalia/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding