paleontologie


paleontologie 1.0

wetenschap die de ontwikkeling van het leven in de geologische geschiedenis van de aarde bestudeert op basis van plantaardige, dierlijke en menselijke fossielen en van sporen van organismen zoals pootafdrukken e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Paleontologie…

is een wetenschap

  • [Geheel] behoort tot de aardwetenschappen
  • [Wijze] vindt plaats zowel door veldwerk, bv. opgravingen, als door laboratoriumonderzoek
  • [Onstoffelijke inhoud] bestudeert de vroege ontwikkeling van het leven op aarde op basis van fossielen van plant, dier of mens, alsook de afstamming en verwantschap van vroegere soorten, hun leefomgeving, in samenhang met de chronologie van de geologische geschiedenis van de aarde

    Algemene voorbeelden


    Paleontologie, de wetenschap van de studie van fossielen, heeft als doel: het bestuderen van fossiele overblijfselen; het vaststellen van ontwikkelingen in het leven op aarde; het reconstrueren van de evolutie van de soorten; het bepalen van het milieu in de verschillende tijdvakken; het correleren van gesteente-formaties, dus horizontaal; het bepalen van de relatieve ouderdom van gesteenten; het ondersteunen van absolute ouderdomsbepalingen.

    http://www.geo.uu.nl/ngv/index.html

    De paleontologie, die zich bezighoudt met fossiele resten van zowel planten (paleobotanie; inclusief het onderzoek van pollen en sporen: palynologie) als dieren (paleozoölogie).

    http://www.geo.uu.nl/ngv/geologie/geologie.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • dierlijke paleontologie
    • menselijke paleontologie

    De talrijke didactische panelen werden uitgewerkt door het laboratorium voor dierlijke en menselijke paleontologie van het departement geologie van de universiteit van Luik.

    http://64.233.183.104/search?q=cache:ENpOqk_x61YJ:www.natuurwetenschappen.be/institute/structure/geology/geotourism/geosites/vresse_fil/external/pdf/geotourism_geosites.pdf+%22De+talrijke+didactische+panelen+werden+uitgewerkt+door+het+laboratorium%22&hl=nl&ct=clnk&cd=1&gl=nl,

    met voorzetselgroep


    • boeken over paleontologie
    • tijdschriften over paleontologie
    • een bibliotheek over paleontologie

    Hier kan men honderden boeken en tijdschriften over geologie, mineralogie en paleontologie raadplegen en gratis uitlenen.

    http://www.xs4all.be/~nautilus/nautilus/index.html

    Ook groeide zijn tematische biblioteek over paleontologie, mineralogie, geologie en prehistorische perioden aanzienlijk aan.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • in de paleontologie

    Massale extincties zijn in de paleontologie al lang bekend. Vooral sinds de jaren '80 is bijzonder veel aandacht besteed aan deze massale extincties in de geologische tijd, en dan vooral aan de extincties die bekend staan als de "grote vijf". Dit zijn de massale extincties van het eind-Ordovicium (435 Ma), Boven-Devoon (365 Ma), eind-Perm (250 Ma), eind-Trias (203 Ma) en eind-Krijt (65 Ma). Vermits slechts een beperkt aantal soorten dat in die periodes leefde ook als fossiel wordt teruggevonden, wordt de extinctiewaarde berekend door het aantal families of genera te tellen dat tijdens deze massale extincties uitstierf. Voor de "grote vijf" lopen deze extinctiewaarden uiteen van 16 % tot 51 % voor families en van 47 % tot 82 % voor genera.

    http://bch-cbd.naturalsciences.be/belgie/convention/wouters.htm,

    met substantief ervoor


    • de afdeling paleontologie
    • het departement paleontologie

    In de afdeling paleontologie van het museum zijn veel fossielen van deze dieren te zien.

    http://www.museumdepeel.nl/

    Het departement Paleontologie wordt ingedeeld in vier afdelingen.

    http://www.natuurwetenschappen.be/museum,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen