pangi


pangi 1.0

afbeelding

Bron: Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in Suriname)

traditionele omslagdoek voor vrouwen, oorspronkelijk vooral als lendendoek gedragen en nu meestal als wikkelrok om de heupen, al dan niet over een ander kledingstuk heen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pangi…

is een omslagdoek; is een kledingstuk

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een omslagdoek; is een traditioneel kledingstuk
  • [Gebruikswijze] werd vroeger vooral als lendendoek gedragen en nu vooral als omslagdoek voor de heupen of als wikkelrok
  • [Gebruiker] is een kledingstuk voor vrouwen

    Algemene voorbeelden


    Voor sommige culturen in Suriname is het nog steeds een traditie die van moeder naar dochter wordt overgedragen. Deze traditie wordt overgedragen op het moment dat de dochter voor het eerst menstrueert. Zij wordt dan vanaf dat moment beschouwd als een volwassen vrouw. Dit is een speciale dag voor haar en daarom wordt ze verwend met verschillende cadeaus, waaronder een pangi (een doek die zij om haar middel draagt), een po en een ketel om te stomen. Tijdens de menstruatie mag zij niet koken, en ook niet met iemand van het andere geslacht het bed delen.

    http://www.herbsdefemme.com/21201/Geschiedenis

    Als kado voor alle etenswaren krijgen we pangi's, kalebassen, kassavebrood en vele brasa's (omhelzingen) terug. Van Sjors krijgen Minke en ik een hele mooie houten kam met een papagaai erop, zelf gehoutsnijwerkt.

    https://bushblogsuriname.wordpress.com/

    Zodra de regen stopt, komt iedereen tevoorschijn en gaat het dagelijkse leven verder: de vrouwen staan wijdbeens in 't water de pangi en andere kledingstukken te schrobben op de stenen, de blote borsten heen en weer schuddend.

    http://daniellefrek.nl/suriname/suriname.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen