paniekbestendig


paniekbestendig 1.0

( Gezegd van zowel personen en dieren als van zaken)
bestand tegen paniek; bestand tegen paniekaanvallen; bestand tegen het uitbreken van paniek
Vaak voorafgegaan door niet erg, niet altijd even e.d.

Algemene voorbeelden


Rampen lijken bovendien een beetje op elkaar. De eerste dagen verlopen bijna altijd volgens een patroon. Eerst paniek, dan handen uit de mouwen, vervolgens verdriet en troost en uiteindelijk administreren en compenseren. De 'honeymoon', zo heet het in het boek "Geen paniek" dat Joris Voorhoeve, de latere en niet altijd even paniekbestendige minister van defensie, in 1985 redigeert.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/05/20/Vp/z.html,

Duitse economie paniekbestendig. Wereldwijde crises en catastrofes deren het herstel van de Duitse economie nauwelijks. Dat concludeert ING-analist Carsten Brzeski naar aanleiding van het resultaat van de ZEW-index van april.

http://www.belegger.nl/nieuws/104562/duitse-economie-paniekbestendig.html,

Het beroep van Doktersassistent is zeer afwisselend [...]. Wat wordt er van je verwacht? Je moet paniekbestendig zijn, patiënten gerust kunnen stellen, goed in kunnen schatten wanneer je zelf iets kunt afhandelen.

http://www.roc.nl/default.php?fr=details&id=12015494,

De deuren zijn paniekbestendig. Wanneer iemand zich niet goed voelt, kan de deur snel naar buiten open.

http://www.uw-woonmagazine.nl/productgroep-aangepast-sanitair/

Vervolgens is er rond Lehman een heleboel misgegaan en kwamen we eind 2008 in een andere fase. Wat daar is misgegaan, is dat politici in paniek raakten, en dat is lastig te voorspellen. Ik heb nog steeds de indruk dat daar gewoon een blunder gemaakt is. Lehman was groot en trok een heleboel anderen mee. En toen bleek de financiële sector niet erg paniekbestendig. Die fragiliteit hebben toezichthouders niet voorzien.

http://www.financeincorporated.nl/artikel/economische-ontwikkeling-volgens-sweder-van-wijnbergen?page=0,2,

Met een overall calamiteitenplan tenslotte moeten de Oranjefeesten paniekbestendig zijn.

http://www.hierinderegio.nl/artikelen/pas-als-de-papiermolen-stopt-gaat-het-reuzenrad-draaien

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • paniekbestendig maken

Virtual-realitytherapie maakt angsthaas paniekbestendig. Last van hoogtevrees maar vastberaden te abseilen vanaf het dak van Informatietechnologie en Systemen? Een beetje Vret-therapie en je zakt zonder hartkloppingen de diepte in.

http://www.delta.tudelft.nl/artikel/virtual-realitytherapie-maakt-angsthaas-paniekbestendig/2288,

Rick Pelicano (VS) leidt bereden politiepaarden en hun berijders op. Hij leert ze grote menigten, lawaai en chaos te weerstaan. Zijn trainingsmethode (die hij zelf 'Bomproof' noemt) is ook geschikt voor gewone paarden en laat deze wennen aan knallende uitlaten, razende motoren en vrachtwagens, plastic zakken en wapperende vlaggen, kortom hij maakt ze paniekbestendig.

http://www.dressuurpaardentekoop.eu/paardenboeken/het-paniekvrije-paard.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding