paperclip


paperclip 1.0

afbeelding

Bron: Svdmolen
( CC BY 3.0 )

langwerpig, plat klemmetje dat bestaat uit een gebogen metalen draad en bedoeld is om papieren bijeen te houden; langwerpig, plat gebogen klemmetje dat wordt gebruikt om papieren bijeen te houden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een paperclip…

is een klem; is een gebruiksvoorwerp

  • [Kleur] is meestal metaalkleurig maar wordt ook geproduceerd en te koop aangeboden in verschillende kleuren
  • [Vorm] is gebogen, langwerpig en plat
  • [Materiaal] is vervaardigd uit metaal, of ook wel uit kunststof
  • [Functie] wordt gebruikt om papieren bijeen te houden
  • [Container] wordt met tientallen tegelijk te koop aangeboden in een doosje

Algemene voorbeelden


Iedereen kent het wel, je moet een aantal velletjes papier versturen en je wilt er een notitie bij sturen. Dan maak je dat alles aan elkaar vast met behulp van een paperclip, of je niet het aan elkaar.

De Telegraaf,

Over de paperclip moet overigens wel worden gezegd dat de Duitse variant - koperkleurig en met een ronde top - zich niet kan meten met de zilvergrijze hoekige Nederlandse uitvoering.

NRC,

Onregelmatigheden (verontreinigingen) kunnen een metaal sterker en minder bewerkbaar maken (de metaalionen bewegen dan minder makkelijk naar nieuwe roosterplaatsen). Om dit in te zien moet je maar eens een paperclip een paar keer op en neer buigen. In het begin buigt hij gemakkelijk, maar dan wordt de paperclip sterker en kan hij zelfs breken ten gevolge van deze metaalionverplaatsingen.

http://www.lmak.stm.tudelft.nl/materiaalkunde/index.html

Ik zou alles in de flat opruimen. Zelfs de dingen die je niet zag. Dus trok ik met een enorme krachtsinspanning het bureau van de muur. Ik pakte de papieren en natuurlijk lagen er de dingen die altijd achter bureaus blijven steken: een verschrompeld klokhuis, een paperclip, het dopje van een pen, een verfrommelde envelop.

Bezeten van mij, Nicci French,

Stenen straten, elke dag weer en dat dan nog alleen als hij buitendienst had. Meestal bleef het bij aan een bureau zitten, met stapels stukken voor zich, lamplicht om zich heen, mappen, kartonnen dozen, ladenkasten, dossiers en paperclips, en almaar biljetten beschrijven.

Nathalie, Ger Verrips,

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een verbogen paperclip

Met een tot een haakje verbogen paperclip opende hij in zijn bureau een van de deurtjes, waarvan het sleuteltje, zei hij, niet zoek was, maar onbereikbaar: - het lag in een laatje dat ook op slot was maar waarvan het sleuteltje, om dat slot te openen, zich eveneens in het laatje bevond en dit zich op geen enkele andere manier liet openen dan door middel van het sleuteltje.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

in voorzetselgroep


  • met een paperclip aanhechten
  • met een paperclip bevestigen
  • met een paperclip vastmaken

Ad keek op van zijn werk, zonder te reageren. Op zijn bureau lag een mapje. Er was met een paperclip een briefje aangehecht: Graag ondertekend terug vóór vrijdag.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

Ik pakte een memoblaadje, schreef er met grote letters: Aanschrijven!! op en bevestigde dit met een paperclip aan de hoek van de sollicitatiebrief.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

Matin knipt het artikel uit en maakt het met een paperclip vast aan het briefje van Jens.

Vertezucht, Jef Aerts,

met ander, nevengeschikt substantief


  • nietjes, paperclips en metalen klemmen
  • paperclips, nietjes

Nietjes, paperclips en metalen klemmen moeten zo snel mogelijk van de stukken worden verwijderd in verband met roestgevaar. Zolang stukken nog regelmatig worden geraadpleegd, kunt u ordners gebruiken, of liever nog kunststof hechtingen.

http://www.uvh.nl/archief/doc.html

In de praktijk blijkt het gebruik van kantoorversnipperaars verre van ideaal. De capaciteit is vaak beperkt. Het apparaat veroorzaakt veel herrie en stof. Eerst dienen paperclips, nietjes e.d. verwijderd te worden. De invoer kost bovendien veel tijd.

http://www.certo.nl/home.php3?Image=paperwork=content/menu_paperwork.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen